519
Πλήθος κόσμου παρακολουθούν το αστυνομικό τμήμα στη γειτονιά όπου ζούσε ο Τζορτζ Φλόιντ, να έχει παραδοθεί στις φλόγες | REUTERS/Carlos Barria

Φλέγεται η Μινεάπολη μετά τη δολοφονία του Φλόιντ – ο Τραμπ απειλεί τους διαδηλωτές

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 07:34
Πλήθος κόσμου παρακολουθούν το αστυνομικό τμήμα στη γειτονιά όπου ζούσε ο Τζορτζ Φλόιντ, να έχει παραδοθεί στις φλόγες
|REUTERS/Carlos Barria

Φλέγεται η Μινεάπολη μετά τη δολοφονία του Φλόιντ – ο Τραμπ απειλεί τους διαδηλωτές

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 07:34

Μονάδες της Εθνοφρουράς εστάλησαν για να αναπτυχθούν στους δρόμους της Μινεάπολης, η οποία για τρίτη συνεχόμενη νύχτα συγκλονίστηκε από ταραχές μετά τον θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλοιντ, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς.

Την απόφαση έλαβε ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Βαλτς έπειτα από έκκληση των δημάρχων της Μινεάπολης και του γειτονικού Σεντ Πολ (πρωτεύουσας της Μινεσότα), που επίσης έζησε πρωτοφανείς ταραχές με λεηλασίες καταστημάτων.

Ενας αστυνομικός σταθμός στη Μινεάπολη κατελήφθη από διαδηλωτές, ανέφερε το BBC, ενώ το κτίριο πυρπολήθηκε. Είναι το τμήμα στο οποίο εργάζονται οι αστυνομικοί που ενέχονται στον θάνατο του Φλόιντ.

Καταγράφηκαν ακόμη περιστατικά λεηλασιών, βανδαλισμών και πυρπολήσεων σε επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες ανήκουν σε μειονότητες.

Πανηγυρισμοί έξω από αστυνομικό τμήμα που παραδόθηκε στις φλόγες (Reuters)
Δύο κάτοικοι παρακολουθούν μια κάβα που πυρπολήθηκε αφού λεηλατήθηκε (Reuters)
Λεηλασίες σε εμπορικό κέντρο στο Σεντ Πολ, την πρωτεύουσα της Μινεσότα (Reuters)

Επεισόδια έχουν σημειωθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ, όπως το Σικάγο, το Λος Αντζελες και το Μέμφις.

Ο 46χρονος Φλόιντ πέθανε τη Δευτέρα. Αστυνομικός τον είχε συλλάβει και τον πίεζε με το γόνατό του στον λαιμό, με αποτέλεσμα τον θάνατο του άνδρα. Το βίντεο όπου καταγράφεται το περιστατικό σοκάρει για την ωμότητα και για την αγωνιώδη προσπάθεια του Φλόιντ να αναπνεύσει.

Τέσσερις αστυνομικοί που σχετίζονται με την υπόθεση έχουν απολυθεί, ενώ κατά του αστυνομικού που καταγράφηκε να πατά τον Φλόιντ στον λαιμό έχει ασκηθεί δίωξη.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια ο Ντόναλντ Τραμπ επέρριψε ευθύνη στον δήμαρχο της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι, επειδή είναι αριστερός ριζοσπάστης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για έλλειψη ηγεσίας. «Δεν μπορώ να κάθομαι και να βλέπω αυτά που συμβαίνουν στην σπουδαία αμερικανική πόλη της Μινέαπολης. Είτε ο αδύναμος αριστερός ριζοσπάστης δήμαρχος Τζέικομπ Φρέι θα θέσει την πόλη υπό έλεγχο, ή θα στείλω την Εθνοφρουρά να κάνει τη δουλειά» ανέφερε ο Τραμπ -πού αλλού;- στο Twitter…

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ωστόσο, αποκάλεσε τους διαδηλωτές «αλήτες» που αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και είπε ότι έχει ενημερώσει τον κυβερνήτη της Μινεσότα ότι ο στρατός θα είναι στο πλευρό του. Προειδοποίησε δε ότι «όταν αρχίζουν οι λεηλασίες αρχίζουν και οι πυροβολισμοί»….

Σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, η αστυνομία της Μινεάπολης αποφάσισε την απομάκρυνση του αστυνομικού που προκάλεσε με το γόνατό του ασφυξία στον Τζορτ Φλόιντ, καθώς και άλλων τριών που συμμετείχαν στο επεισόδιο. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι δύο αστυνομικοί που πρωταγωνιστούν στο βίντεο της σύλληψης, μετρούσαν πολλές καταγγελίες εις βάρος τους για υπερβολική αστυνομική βία, αλλά παρ’ ολ’ αυτά τους είχαν αφήσει να ασκούν τα «καθήκοντά τους».

Τον Ντέρεκ Τσάβιν, ο οποίος είχε καθηλώσει με το γόνατο τον Φλόιντ στην άσφαλτο, βαραίνουν 18 (!) καταγγελίες, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα. Ο ασιατικής καταγωγής Του Τάο, είχε έξι καταγγελίες, μία εκ των οποίων παραμένει υπό έρευνα. Οι άλλοι δύο, ο Τόμας Λέιν και ο Τζέι Αλεξάντερ Αλεξάντερ δεν είχαν να παρουσιάσουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...