203
Ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, τον Ιούλιο | REUTERS/Cagla Gurdogan

Φιντάν: Θέλουμε να διατηρήσουμε την θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 11:07
Ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, τον Ιούλιο
|REUTERS/Cagla Gurdogan

Φιντάν: Θέλουμε να διατηρήσουμε την θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 11:07

Στην «ειλικρινή βούληση» της Αγκυρας για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα και έμφαση στην ευρωπαϊκή ατζέντα, αναφέρθηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, παρουσιάζοντας το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε την Δευτέρα, στην ετήσια συνάντηση των τούρκων πρεσβευτών στην Αγκυρα και υπογράμμισε «το καλό σημείο» στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Φιντάν απέφυγε τον επίμαχο όρο των «δύο κρατών» και αναφέρθηκε στον όρο της «κυριαρχικής ισότητας». Είπε χαρακτηριστικά: «Από την άλλη, η στάση μας στην Κύπρο, τον εθνικό μας σκοπό, είναι ξεκάθαρη. Η κύρια πολιτική μας είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων.

»Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με προσοχή. Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα. Αναμένουμε την ίδια ειλικρίνεια από την Ελλάδα στο Αιγαίο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το Παλαιστινιακό, είπε πως «η λύση στην Παλαιστίνη πρέπει να είναι λύση δύο κρατών. Θα αντιταχθούμε σε κάθε ενέργεια που υπονομεύει αυτό το όραμα».

Ο ίδιος τόνισε ότι «θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να είναι παγκόσμιος παράγοντας. Η διαδικασία πρέπει να αναζωογονηθεί με την πλήρη ένταξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...