Περίπου τρεις εβδομάδες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global όπου μεταξύ άλλων επανέλαβε τις προσδοκίες της Αγκυρας για «λύση-πακέτο» στο Αιγαίο, μιλώντας για «σύμπλεγμα προβλημάτων». Εθεσε ξανά θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη (χρησιμοποίησε πάντως και τον όρο μουσουλμανική στη σχετική αναφορά του), αναπόλησε το μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (από όπου όπως είπε, αποσπάστηκε η Ελλάδα) και αφού διαβεβαίωσε ότι τον λόγο έχει πρώτα η διπλωματία, διεμήνυσε ότι ο τουρκικός στρατός είναι πάντα έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση…
Κατά τα άλλα, ο Χακάν Φιντάν αναγνώρισε ότι η ηρεμία αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο είναι πολύτιμη, τονίζοντας ότι Αθήνα και Αγκυρα έχουν τη μέγιστη ευαισθησία για τη μείωση της έντασης.
Υπάρχει, είπε, μια αναζήτηση ομαλοποίησης στα Ελληνοτουρκικά που ξεκίνησε σε επίπεδο ηγετών με την Ελλάδα μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 και ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αναζητήσουν τρόπους ώστε να τεθεί το πλαίσιο για την επίλυση των διαφορών. «Είμαστε πραγματικά σε αναζήτηση αυτού με τον έλληνα συνάδελφό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιντάν.
«Βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση όπου αμφότερες οι πλευρές δείχνουν τη μέγιστη ευαισθησία όσον αφορά τη μείωση της έντασης. Κατά καιρούς προκύπτουν κάποια επεισόδια και προκλήσεις, τα βλέπουμε και εμείς ως Τουρκία, αλλά βλέπουμε ότι η ελληνική πολιτική στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση να μην αυξηθεί η ένταση και να συνεχιστούν οι συνομιλίες με θετικό τρόπο», περιέγραψε, για να προσθέσει «αναλύοντας» το «σύμπλεγμα» προβλημάτων:
«Πώς μπορούμε να εξελίξουμε αυτή τη διαδικασία σε πρακτικές λύσεις; Διότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων μεταξύ μας, δηλαδή οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, δηλαδή το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το διορισμό του μουφτή, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση, υπάρχουν θέσεις που έχουν πάρει και οι δύο χώρες στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν το Αιγαίο».
«Υπάρχει μια άποψη για το πώς μπορούμε να λύσουμε όλα αυτά τα ζητήματα προς το συμφέρον και των δύο χωρών, με έναν τρόπο που και οι δύο χώρες μπορούν να αποδεχθούν», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, εκτιμώντας ότι «ακόμη και αυτή η ίδια η άποψη είναι πραγματικά απίστευτα πολύτιμη».
«Βλέπουμε την ίδια προσέγγιση και από την ελληνική πλευρά, τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και από την πλευρά του συναδέλφου μου, του υπουργού Εξωτερικών, και ευχόμαστε οι προσπάθειές μας να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, τόσο για την “τουρκική” μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όσο και γενικά για όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και τα ζητήματα στη Μεσόγειο», ανέφερε στοχευμένα ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα,
Απαντώντας δε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων του Haber Global, ο Χακάν Φιντάν θέλησε να επισημάνει πως «δεν είμαστε μια χώρα που προσδιορίζει την πολιτική της μέσα από την Ελλάδα, δηλαδή δεν είναι εκείνη το “έτερο εγώ” μας».
«Δεν είμαστε σε μια κατάσταση όπου τα πολιτικά μας κόμματα την χρειάζονται (σ.σ. την Ελλάδα) πάρα πολύ για να υπάρξουν στην πολιτική. Δόξα τω Θεώ, η τουρκική πολιτική έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ, είναι σε μια κατάσταση που κοιτάει σε πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο στρατηγικά, πολύ πιο υψηλά ζητήματα», είπε αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη επιλεκτική αύξηση της έντασης με την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης – πρακτική πάντως ιδιαίτερα προσφιλής στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.
Αυτό, όμως, έσπευσε να συμπληρώσει, «δεν σημαίνει ότι η αγνοούμε αυτά τα προβλήματα. Όχι, αλλά είμαστε σε ένα σημείο που σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά και σε μια ευρύτερη προοπτική, δηλαδή όπως και στο Αιγαίο έχουμε συμφέροντα και ζητήματα στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία, στην Ασία και τον Ειρηνικό και προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά ταυτόχρονα».
«Και όταν κοιτάξετε την Ιστορία της Ελλάδας, την απόσπασή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον ετεροπροσδιορισμό της, δηλαδή με εμάς, αναπόφευκτα είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής εκεί», παρατήρησε σε μία ακόμη στοχευμένη αναφορά του (αρχίζοντας εσκεμμένα την ελληνική ιστορία από την ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους).
Οπως επεσήμανε, με εξαίρεση ένα διάστημα που το ενδιαφέρον της Αθήνας είχε στραφεί στα Σκόπια για το πρόβλημα της ονομασίας, «που αφορούσε την ιστορική ταυτότητα της Ελλάδας», όπως είπε, «στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ειδικά σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων, το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία».
Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ο κ. Φιντάν, η περιοχή χρειάζεται ειρήνη και ηρεμία: «Εννοώ, υπάρχει ήδη ένας μεγάλος πόλεμος που γίνεται στη Μαύρη Θάλασσα, και αυτή η ηρεμία στο Αιγαίο είναι τόσο πολύτιμη, το να δράσουμε συνειδητά και υπεύθυνα. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση. Έχει λάβει σχετικές οδηγίες. Η προτεραιότητά μας όμως είναι πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικό τρόπο», ήταν το τρίτο μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε μία αναφορά και για το εσωτερικό ακροατήριο.
Ερωτηθείς τέλος για την κριτική περί υποχωρητικότητας που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (όπως ακριβώς γίνεται και στην Ελλάδα) , ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε λέγοντας πως η κριτική είναι απαραίτητη. «Αν η κυβέρνηση κρύβει κάτι, ο Τύπος και η αντιπολίτευση θα το βρουν και θα το δείξουν στο κοινό. Όταν πηγαίνεις στην παραπληροφόρηση, το περιστατικό εξελίσσεται σε άλλη διάσταση. Τις περισσότερες φορές, λέγεται “έτσι είναι” χωρίς καμία βάση, χωρίς κανένα σημείο αναφοράς. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα εθνικά θέματα είναι σοβαρά, δεν είναι αστεία. Θα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους σε αυτόν τον τομέα», υπογράμμισε στην απάντησή του ο Χακάν Φιντάν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News