297
Αστεγος ζητιανεύει σε δρόμο στο κέντρο το Ελσίνκι | Shutterstock

Φινλανδία: Περικοπές στο προνοιακό σύστημα μπορεί να αυξήσουν τους αστέγους

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2025, 19:00
Αστεγος ζητιανεύει σε δρόμο στο κέντρο το Ελσίνκι
|Shutterstock

Φινλανδία: Περικοπές στο προνοιακό σύστημα μπορεί να αυξήσουν τους αστέγους

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2025, 19:00

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο να μείνουν άστεγοι λόγω των περικοπών στο σύστημα κοινωνικής προστασίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Φινλανδίας, προειδοποίησε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Φινλανδία είναι γνωστή διεθνώς για το πρότυπο πρόγραμμα «Housing First» («Πρώτα η στέγη»), μια κοινωνική πολιτική που μείωσε τον αριθμό των αστέγων κατά 80% μεταξύ 1980-2023. Πέρυσι, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν σταθερή διεύθυνση κατοικίας, σύμφωνα με την υπηρεσία στέγασης Ara.

Μια νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Φινλανδία συμπεραίνει ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό που εφάρμοσε η δεξιά κυβέρνηση της χώρας επηρέασαν το «δίχτυ ασφαλείας» που επέτρεπε στη χώρα να διατηρεί έναν πολύ χαμηλό αριθμό αστέγων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόκειται για μια πραγματικά λυπηρή αλλαγή. Η Αμνηστία έδειχνε τη Φινλανδία ως διεθνές παράδειγμα πολιτικής που βασιζόταν στα ανθρώπινα δικαιώματα και είχε εγγυηθεί το δικαίωμα στη στέγαση», είπε η Μάρικο Σάτο, ειδική στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και συντάκτρια της έκθεσης.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτερ Όρπο ανέλαβε καθήκοντα το 2023 και προχώρησε σε περικοπές στο προνοιακό σύστημα, με στόχο να μειώσει το δημόσιο χρέος.  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χαμηλό εισόδημα να βλέπουν να απειλείται το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή στέγη, αναφέρει η έκθεση. Η απειλή αυτή αφορά και ανθρώπους που έχουν εργασία και οι οποίοι στο παρελθόν σπανίως κινδύνευαν να μείνουν χωρίς σπίτι.

Η Μάρικο Σάτο εξέφρασε τη λύπη της επειδή η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες περικοπές, που «θα πλήξουν και πάλι τους ίδιους ανθρώπους».

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τον στόχο της να εξαλείψει εντελώς την αστεγία αλλά σκοπεύει να εξαλείψει τη «μακροχρόνια αστεγία» έως το 2027. Για να επιτύχει αυτόν τον λιγότερο φιλόδοξο στόχο, διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμόσει μέτρα «για να εγγυηθεί ένα κατάλυμα στους πιο ευάλωτους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...