451
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου της Σουηδής πρωθυπουργού, Μαγκνταλένα Αντερσον, και του Φινλανδού προέδρου, Σάουλι Νιινίστο | TT News Agency/Anders Wiklund via REUTERS

Φινλανδία και Σουηδία καταθέτουν άμεσα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 21:45
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου της Σουηδής πρωθυπουργού, Μαγκνταλένα Αντερσον, και του Φινλανδού προέδρου, Σάουλι Νιινίστο
|TT News Agency/Anders Wiklund via REUTERS

Φινλανδία και Σουηδία καταθέτουν άμεσα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 21:45

Επίσημο αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ αναμένεται να καταθέσουν την Τετάρτη 18 Μαΐου η Φινλανδία και η Σουηδία, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με βέτο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Αθηναϊκο – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές δηλώνοντας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη μαζί με τον Φινλανδό πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο, στη Στοκχόλμη, ότι «στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε να πάμε χέρι-χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση (για ένταξη στο ΝΑΤΟ)».

Νωρίτερα την Τρίτη συνεδρίασε το Συμβούλιο της Συμμαχίας σε επίπεδο πρέσβεων προκειμένου να εξεταστεί η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση αυτή έγινε σαφές πως όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να καλωσορίσουν «με ανοιχτές αγκάλες» τη Φινλανδία και τη Σουηδία, πλην της Τουρκίας, η οποία επέμεινε ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαδικασίες, διότι δεν έχουν απαντηθεί οι ανησυχίες ασφαλείας της.

Τα υπόλοιπα 29 κράτη-μέλη του τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας ένταξης για τις δύο χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες (Φινλανδία και Σουηδία) και να βρεθεί λύση εντός δύο εβδομάδων, κατά το ρεπορτάζ του ίδιου Μέσου. Οι ανησυχίες της Αγκυρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευναστούν με μια δήλωση από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας για αλλαγή στάσης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, καθώς και με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Επισημαίνεται πως αρκετές νατοϊκές χώρες άσκησαν και θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Αγκυρα για εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου και από το αν ο Ερντογάν ζητήσει περαιτέρω ανταλλάγματα από άλλες νατοϊκές χώρες ή ακόμα και από την ΕΕ.

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στις δύο χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι της Συμμαχίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης με τον Πρέσβη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, Κλάους Κορχόνεν, και με τον Πρέσβη της Σουηδίας στη Συμμαχία, Αξελ Βέρνχοφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...