«Μετά από (πάνω από) μια δεκαετία προγραμμάτων διάσωσης και επώδυνων μέτρων λιτότητας, η χώρα έχει ανακάμψει» τονίζουν, σε ένα ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα άρθρο, οι Financial Times.
Στο άρθρο, το οποίο υπογράφουν τρεις δημοσιογράφοι της, η κορυφαία οικονομική εφημερίδα τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ως προς αυτό, υπενθυμίζει ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P μετέβαλε πρόσφατα την προοπτική του για τη χώρα από σταθερή σε θετική.
Ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής η εφημερίδα τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 5 έως 6 μονάδων στις δημοσκοπήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνει ωστόσο την πιθανότητα δεύτερων εκλογών τον Ιούλιο.
Στο άρθρο μιλούν παράγοντες της ελληνικής οικονομίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, που δηλώνει ότι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα – με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα όχι μόνο το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης αλλά και των επιχειρήσεων – θα σηματοδοτήσει «τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα».
«Υπήρχαν πολλές φωνές που ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Υποστήριζαν ότι το χρέος της χώρας δεν θα ήταν ποτέ βιώσιμο, ότι θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα και ότι το τραπεζικό της σύστημα δεν θα μπορέσει να μειώσει το απόθεμα επισφαλών δανείων», ανέφερε ο κ. Καραβίας. «Στο τέλος, τίποτα δεν είναι αδύνατο».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ανάκαμψη που σημείωσε η Ελλάδα μετά την πανδημία ήταν μία από τις ισχυρότερες με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8,4% το 2021 και κατά 5,9% το 2022.
Μιλώντας στους FT, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Χουλιαράκης, νυν οικονομικός σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, σημειώνει ότι η χώρα μας έχει ανάγκη «ένα σοβαρό πολυετές επενδυτικό σχέδιο για το ανθρώπινο κεφάλαιο, τις βασικές υποδομές και τις υπηρεσίες υγείας».
Οι Financial Times τονίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν οδήγησαν σε πολύ συγκεκριμένες και ορατές βελτιώσεις. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι μεταξύ του 2010 και του 2021, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 90%, έναντι 42% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη.
Ειδική αναφορά γίνεται ασφαλώς και στη μείωση του χρέους: από 206% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο 171% πέρυσι, στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2012. Η εφημερίδα τονίζει ότι αυτός ήταν ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς μείωσης του χρέους στον κόσμο ενώ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται το 2023.
Στο παραπάνω οι FT προσθέτουν το γεγονός της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων, που ενισχύθηκαν κατά 50% το 2022, στο υψηλότερο επίπεδό τους από τότε που άρχισαν να διατηρούνται αρχεία το 2002.
Σημειώνουν επίσης ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ πρόκειται να χορηγήσει 30,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων στην Ελλάδα ως το 2026, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 18% του τρέχοντος ΑΕΠ.
Τονίζεται, τέλος, ότι ο τουρισμός είναι ο ισχυρότερος τομέας της ελληνικής οικονομίας καθώς αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ: την περσινή σεζόν ανέκαμψε φτάνοντας στο 97% του προ της πανδημίας επιπέδου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News