Το ρωσικό «Pengas» είχε δεσμευτεί στην Κάρυστο. Τα ευρωπαϊκά -και τα ελληνικά- δεξαμενόπλοια όμως, θα μπορούν καθώς φαίνεται να μεταφέρουν ρωσικό αργό | REUTERS/Vassilis Triandafyllou/File Photo
Επικαιρότητα

Financial Times: Η Ελλάδα απαίτησε να μην απαγορευτεί η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με τάνκερ

Υστερα από ισχυρές πιέσεις της Αθήνας, το σχέδιο της Κομισιόν για απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού αργού με δεξαμενόπλοια ευρωπαϊκών συμφερόντων στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας αποσύρθηκε, ανέφεραν οι FT
Protagon Team

Πνιγμένο στο… πετρέλαιο των συχνά αντικρουόμενων οικονομικών συμφερόντων των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται το πολυσυζητημένο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, αλλά ακόμα να συμφωνηθεί σε επίπεδο κρατών.

Και όμως φαίνεται, δεν είναι μόνο το προτεινόμενο από την Επιτροπή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που με δυσκολία περνάει από τις εξαρτημένες σε αυτό χώρες-μέλη της ΕΕ (βλέπε Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσελχία αλλά και Βουλγαρία). Είναι και η πρόταση για απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού αργού με πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων, το οποίο συνάντησε πολλές και ισχυρές αντιδράσεις κυρίως από την Ελλάδα, όπως αποκάλυψαν τη Δευτέρα οι Financial Times.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το έγκυρο βρετανικό φύλλο και την ανταπόκριση των Ελένης Βαρβιτσιώτη από την Αθήνα και Σαμ Φλέμινγκ από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει το σχέδιο για απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου με ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοια, καθώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία με τους βασικούς εταίρους.

Το σκέλος της απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού αργού με πλοία ιδιοκτησίας ή συμφερόντων χωρών μελών της ΕΕ, απορρίφηθηκε ύστερα από εντατικές πιέσεις της Ελλάδας, η οποία είναι έδρα περισσότερου από του μισού τονάζ της ΕΕ, ανέφεραν οι FT. Αλλη χώρα-μέλος που πίεσε ώστε να μην υπάρξει απαγόρευση στα ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοια να μεταφέρουν ανά τον κόσμο ρωσικό πετρέλαιο ήταν η Μάλτα.

Ετσι, η Κομισιόν προσπαθεί τώρα να κλείσει μια συμφωνία μεταξύ των «27» τουλάχιστον για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αργού και άλλων πετρελαιοειδών με την Ουγγαρία να είναι προς το παρόν το σημαντικότερο ανάχωμα.

Η πρόταση της Επιτροπής είναι ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στους επόμενους έξι μήνες, αν και η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορούν να το κάνουν ως το τέλος του 2024, ενώ στην Τσεχία προσφέρθηκε ένα χρονικό παράθυρο ως τον Ιούνιο του 2024.

Αντίστοιχη παράταση έχει ζητήσει και η Βουλγαρία, η οποία ήδη πλήττεται από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.