184
Ο Φρανσουά Φιγιόν και η σύζυγός του, Πενελόπ, στην προεκλογική εκστρατεία του 2017 για τη γαλλική προεδρία, στο Παρίσι | EPA/IAN LANGSDON

Γαλλία: Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδικάστηκε ο Φρανσουά Φιγιόν

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 16:48
Ο Φρανσουά Φιγιόν και η σύζυγός του, Πενελόπ, στην προεκλογική εκστρατεία του 2017 για τη γαλλική προεδρία, στο Παρίσι
|EPA/IAN LANGSDON

Γαλλία: Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδικάστηκε ο Φρανσουά Φιγιόν

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 16:48

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε σήμερα σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για την εικονική κατά το δικαστήριο πρόσληψη της συζύγου του στο βουλευτικό του γραφείο, επί σειρά ετών.

Η σύζυγός του Πενελόπ καταδικάστηκε και αυτή σε φυλάκιση δυο ετών, ενώ το δικαστήριο τούς επέβαλε και χρηματική ποινή, ύψους 375.000 ευρώ στον καθένα.

Το ζεύγος Φιγιόν, που δεν ήταν παρόν στη δίκη, επέμεινε ότι η απασχόληση ήταν πραγματική και όχι εικονική, χωρίς όμως να πείσει το Εφετείο.

Η υποψηφιότητα του Φιγιόν για την προεδρία το 2017 είχε πληγεί από τις κατηγορίες ότι είχε καταβάλει στη γεννημένη στη Βρετανία σύζυγό του, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την εργασία της ως κοινοβουλευτικής βοηθού του. Ωστόσο, η Φιγιόν είχε εργασθεί ελάχιστα στη θέση αυτή ή και καθόλου.

Αν το ζεύγος Φιγιόν δεν κάνει χρήση του δικαιώματος αναίρεσης της απόφασης, θα κληθεί ενώπιον δικαστή εκτέλεσης της ποινής, ο οποίος μπορεί να αποφασίσει αν θα φορέσουν ηλεκτρονικό βραχιόλι ή θα οδηγηθούν στις φυλακές.

Πρωτόδικα, ο Φιγιόν είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια, ενώ η σύζυγός του σε τρία, ενώ είχαν κληθεί να επιστρέψουν στο γαλλικό κοινοβούλιο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...