730
Ο Κλοπ απογοητευμένος στον αγώνα με την Εβερτον | REUTERS/Carl Recine

Φινάλε μόνο με ένα Λιγκ Καπ; Τι κρίμα για τον Κλοπ…

Sportscaster Sportscaster 25 Απριλίου 2024, 14:47
Ο Κλοπ απογοητευμένος στον αγώνα με την Εβερτον
|REUTERS/Carl Recine

Φινάλε μόνο με ένα Λιγκ Καπ; Τι κρίμα για τον Κλοπ…

Sportscaster Sportscaster 25 Απριλίου 2024, 14:47

Οι ελπίδες της Λίβερπουλ να κατακτήσει το τρόπαιο της εφετινής Πρέμιερ Λιγκ χάθηκαν στο τελευταίο μέρος που θα περίμενε κανείς να συμβεί: στο γήπεδο στο οποίο παρέμενε αήττητη εδώ και (σχεδόν) 14 χρόνια – από τον Οκτώβριο του 2010. Μόλις ένα μίλι (1,6 χιλιόμετρα) μακριά από το «σπίτι» της.

«Χάσατε τον τίτλο στο Γκούντισον Παρκ», φώναζαν εκστασιασμένοι οι οπαδοί της Εβερτον στους μισητούς τους συμπολίτες, καθώς το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ όδευε προς τη λήξη του με το σκορ στο 2-0 υπέρ των γηπεδούχων. Η Λίβερπουλ βρέθηκε τρεις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Αρσεναλ (που έχει κερδίσει 12 από τα 14 τελευταία παιχνίδια της στο αγγλικό πρωτάθλημα και υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας) και μόλις έναν βαθμό μπροστά από τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έχει να δώσει δυο ματς περισσότερα – το ένα από αυτά είναι το αποψινό (25/4) στο Μπράιτον.

Τίποτα δεν αποκλείεται στις τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν -για την Αγγλία μιλάμε-, όμως όλα δείχνουν ότι, πλέον, η κούρσα είναι για δυο άλογα, την Αρσεναλ και τη Σίτι. Και ότι, μάλλον, στις 19 Μαΐου ο Γιούργκεν Κλοπ θα αποχαιρετήσει το «Ανφιλντ» με μόλις ένα τρόπαιο στην τελευταία του σεζόν στη Λίβερπουλ: το Λιγκ Καπ, το οποίο οι «Reds» κατέκτησαν τον Φεβρουάριο.

Επειτα από εκείνο το πρώτο τρόπαιο της σεζόν, η Λίβερπουλ διεκδικούσε άλλα τρία. Τα έχασε όλα μέσα σε έξι εβδομάδες. Πρώτα το Κύπελλο Αγγλίας. Της έκοψε το δρόμο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα μέσα Μαρτίου. Υστερα το Γιουρόπα Λιγκ. Την απέκλεισε στα προημιτελικά η Αταλάντα την περασμένη Πέμπτη. Και τώρα (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), την Πρέμιερ Λιγκ. Στους τέσσερις τελευταίους της αγώνες πρωταθλήματος (με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Κρίσταλ Πάλας, τη Φούλαμ και την Εβερτον) κέρδισε μόλις τέσσερις από τους 12 βαθμούς που ήταν διαθέσιμοι.

Οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες της London Entertainment, οι οποίοι από τον περασμένο Δεκέμβριο ετοιμάζουν το ντοκιμαντέρ της Λίβερπουλ για τον Κλοπ, που θα βγει στον «αέρα» μετά το τέλος της σεζόν, ήλπιζαν ότι θα κατέγραφαν με τον τηλεοπτικό τους φακό έναν πιο θριαμβευτικό «τελευταίο χορό». Πιο ένδοξο φινάλε προσδοκούσαν και οι οπαδοί του συλλόγου. Οχι τόσο για να πανηγυρίσουν κι άλλους τίτλους, όσο για να γραφτεί ένας αποθεωτικός επίλογος για τον γερμανό προπονητή, αντάξιος των κατορθωμάτων του στα (σχεδόν) εννέα χρόνια της καριέρας του στο Νησί.

Εχει υπέροχες αναμνήσεις (και) από τα ντέρμπι του ο Μέρσεϊσαϊντ ο Κλοπ. Κάποτε χρειάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ επειδή, σε ένα ξέσπασμα χαράς, εισέβαλε στο τερέν για να αγκαλιάσει τον γκολκίπερ, Αλισον. Χθες βράδυ, όμως, ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί στους «φαν» της Λίβερπουλ για την απογοητευτική εμφάνιση της ομάδας.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους των media αν πιστεύει πως οι «Κόκκινοι» έχουν ακόμη ελπίδες για τον τίτλο. «Ολοι σας μπορείτε να διαβάσετε τον πίνακα (της βαθμολογίας)», απάντησε. «Τώρα χρειαζόμαστε μια μεγάλη κρίση στη Σίτι και την Αρσεναλ. Αλλά, ακόμη κι αν αρχίσουν να χάνουν τα παιχνίδια τους, πρέπει εμείς να κερδίζουμε τα δικά μας. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να μη βγούμε ούτε στο Τσάμπιονς Λιγκ».

Εφέτος η Λίβερπουλ πληγώθηκε από πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς κομβικών της μονάδων. Της έλειψε, όμως, και ο δυναμισμός που τη χαρακτήριζε. Σύμφωνα με τους ποδοσφαιρικούς αναλυτές, ίσως να έπαιξε σημαντικό -αρνητικό- ρόλο η αποκάλυψη του Κλοπ, τον Ιανουάριο, ότι θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν. Στην προσπάθειά τους να κατευοδώσουν τον αγαπημένο τους προπονητή με ένα σπουδαίο τρόπαιο, οι παίκτες του αγχώθηκαν ακόμη περισσότερο. Μάλλον δεν ισχύει. Γιατί αμέσως μετά την ανακοίνωση, η Λίβερπουλ κέρδισε τα 9 από τα 10 επόμενα παιχνίδια της. Αλλά, ακόμη κι αν είναι αλήθεια, ο Γερμανός δεν μπορούσε να το κρατήσει μυστικό. Θα το πρόδιδαν οι κινήσεις του συλλόγου, που αναζητούσε τον διάδοχό του.

Αυτός θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Αρνε Σλοτ. Η είδηση «πάγωσε» τους φίλους της Λίβερπουλ επειδή ο 45χρονος Ολλανδός δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστός παρά μόνο στη χώρα του και στη Γερμανία, αλλά και γιατί υπάρχει το προηγούμενο του (επίσης Ολλανδού) Ερικ τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στην Ολλανδία, πάντως, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια. Πρώτα στην Αλκμααρ τη σεζόν 2019-2020, που τερμάτισε δεύτερη με διαφορά τερμάτων από τον Αγιαξ. Και μετά στη Φέγενορντ, την οποία οδήγησε στον πρώτο της τίτλο πρωταθλήματος έπειτα από έξι χρόνια και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ολλανδίας.

Οποιος κι αν είναι ο νέος προπονητής, το πιθανότατο ενδεχόμενο, η Λίβερπουλ να ολοκληρώσει τη σεζόν χωρίς κάποιο σημαντικό τρόπαιο, δεν θα κάνει την αποστολή του ευκολότερη. Οι συγκρίσεις με τον Κλοπ, τον σπουδαιότερο αναμορφωτή των «Κόκκινων» από την εποχή του Μπιλ Σάνκλι, θα είναι αναπόφευκτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...