1190
Στη Ρόδο τα δύο ξενοδοχεία Elissa Lifestyle Beach Resort και Helea Lifestyle Beach Resort λειτουργούν ήδη πλήρως ανακαινισμένα με δυναμικότητα 835 δωμάτια (2.500 κλίνες) και κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά |

Φιλοξενία, logistics και αγροδιατροφή για τη HIG

Στη Ρόδο τα δύο ξενοδοχεία Elissa Lifestyle Beach Resort και Helea Lifestyle Beach Resort λειτουργούν ήδη πλήρως ανακαινισμένα με δυναμικότητα 835 δωμάτια (2.500 κλίνες) και κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά
|

Φιλοξενία, logistics και αγροδιατροφή για τη HIG

Logistics και φιλοξενία. Αυτές είναι οι δύο πλατφόρμες τις οποίες αναπτύσσει δυναμικά η H.I.G. Capital Advisors LLC στην Ελλάδα, με επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ σε εξέλιξη. Με την προοπτική να τις επεκτείνει στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, αντίστοιχα. Και όχι μόνο αυτές. Δύο ακόμα πλατφόρμες αναμένονται να διαμορφωθούν ως λειτουργικοί βραχίονες του διαχειριστή κεφαλαίων με πάνω από 62 δισ. δολάρια ενεργητικό. Η μία θα είναι στον αγροδιατροφικό τομέα, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, διευθύνων σύμβουλος της Inventio Group και της Streem Global.

Η Inventio είναι ο αποκλειστικός operating partner του Fund, η Streem Global ο διαχειριστής της πλατφόρμας logistics και η Ella Resorts ο βραχίονας της φιλοξενίας.

Μέχρι σήμερα, οι επενδύσεις της H.I.G. στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ. Οι αποδόσεις των υφιστάμενων επενδύσεων κυμαίνονται μεταξύ 15% έως 17%.

Μέσω των δύο επιχειρηματικών «οχημάτων», των Ella Resorts στον ξενοδοχειακό τομέα και της Streem Global στον κλάδο των logistics, η H.I.G συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, απασχολώντας, συνολικά, περίπου 5.000 εργαζομένους.

Με τα κεφάλαια του 1,5 δισ. ευρώ να μοιράζονται ισοδύναμα στους δύο κλάδους, τα σχέδια επέκτασης της δραστηριότητας βλέπουν τον βορρά (Βαλκάνια) για τα logistics και τη Μεσόγειο για τα ξενοδοχεία.

Στο σκέλος της φιλοξενίας, η Ella Resorts τοποθετείται σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Ήδη έχει αποκτήσει ξενοδοχεία σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη και Αττική, με εξαγορές για τη διάσωση προβληματικών εταιριών, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσής τους, με στόχο να τους δοθεί προστιθέμενη αξία. Απαρέγκλιτα επενδυτικά κριτήρια για την επιλογή των ξενοδοχείων, όπως τόνισε ο κ. Μπήτρος, είναι να είναι κοντά σε διεθνές αεροδρόμιο (σε διάρκεια έως μιάμιση ώρα), να είναι παραθαλάσσια και να έχουν ή να μπορούν να διαμορφώσουν τουλάχιστον 200 δωμάτια.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Στόχος, για την εντός Ελλάδος δραστηριότητά της είναι τα 6.000 δωμάτια, ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο, τα 10.000 δωμάτια, με την Ιταλία και την Ισπανία, να είναι οι χώρες ενδιαφέροντος.

Από αριστερά: Δημήτρης Καλλιγέρης, COO Streem Global, Κωνσταντίνος Μπήτρος CEO Inventio Group και CEO Streem Global, Κωστής Σιδερής COO Inventio και Γιωργος Σταματίου CEO Ella Resorts

Η τοποθέτηση στην αγορά είναι στο επίπεδο της «προσιτής πολυτέλειας», ανέφερε ο Γιώργος Σταματίου, διευθύνων σύμβουλος της Ella Resorts, της λειτουργικής πλατφόρμας φιλοξενίας που συνενώνει και διαχειρίζεται τις εταιρίες των επιμέρους ξενοδοχειακών μονάδων ανά την επικράτεια. «Διαπιστώσαμε το κενό ανάμεσα στην υψηλή πολυτέλεια σε απαγορευτική τιμή και στη μαζικότητα», εξήγησε,  λέγοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός προϊόντος φιλοξενίας το οποίο να είναι προσιτό, διατηρώντας ποιοτικές υπηρεσίες, αξιοποιώντας παράλληλα και αναδεικνύοντας τα τοπικά στοιχεία του προορισμού, σε κάθε πτυχή, από τη γαστρονομία έως τις εμπειρίες.

Μετά τις ανακαινίσεις η αξία του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων «μπορεί να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ», εκτίμησε ο κ. Μπήτρος.

Πιο συγκεκριμένα, στη Ρόδο τα δύο ξενοδοχεία (πρώην Aldemar Ρόδου) λειτουργούν ήδη πλήρως ανακαινισμένα με τις ονομασίες Elissa Lifestyle Beach Resort και Helea Lifestyle Beach Resort. Στην Κέρκυρα έχουν αγοραστεί τέσσερα ξενοδοχεία: το Mon Repos Palace, το La Grotta Verde, το οποίο λειτουργεί με τη νέα ονομασία Alkyna Lifestyle Beach, καθώς επίσης το Capo Di Corfu και το Pelekas Monastery, τα οποία είναι κλειστά και υπό ανακαίνιση.

Το 2025 θα λειτουργήσει στην Κρήτη το ανακαινισμένο Rocrita Lifestyle Beach Resort, πρώην Aldiana Club στη Σητεία. Το ξενοδοχείο στην περιοχή Μόχλου Κρήτης έχει επενδυτικό πλάνο 50 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, επέκταση και αναβάθμιση σε κατηγορία πέντε αστέρων, με συνολική δυναμικότητά 360 δωμάτια.

Όλες οι ανακαινίσεις τελούν υπό την επίβλεψη της Inventio Edge Development, της νεοσυσταθείσας εταιρίας της Inventio, με δραστηριότητα τον συντονισμό του μελετητικού, αδειοδοτικού και κατασκευαστικού αντικειμένου των έργων της H.I.G., έχοντας ως βασική προϋπόθεση για όλα τα έργα την πλήρωση των ESG κριτήριων και προδιαγραφών. Αυτό σημαίνει ότι βασικά στοιχεία των παραπάνω αποτελούν ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, τα οικολογικά υλικά και τεχνικοοικονομικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όσο και κατά τη λειτουργία των κτιρίων.

Στη Ρόδο η δυναμικότητα των ξενοδοχείων αριθμεί 835 δωμάτια (2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Πρόκειται για τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται ό,τι ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ,  με διάσωση 350 θέσεων εργασίας, οι οποίες, μετά την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχείων αυξήθηκαν σε 600.

Στην Κέρκυρα, είναι σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση τεσσάρων μονάδων δυναμικότητας 1.400 δωματίων (2.500 κλίνες). Η συνολική επένδυση υπολογίζεται άνω των 150 εκατ. ευρώ, με τη διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, μετά την πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, θα αυξηθούν σε 700. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του Álkyna Lifestyle Beach Resort (πρώην La Grota Verde) όπου θα λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο την επόμενη σαιζόν , ενώ προετοιμάζονται και οι ανακαινίσεις των Capo Di Cordu και Pelekas Monastery συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων που θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2024.

Στην Αττική, έχει ολοκληρωθεί η αγορά του πρώην ξενοδοχείου Aλθέα, στην Αγία Μαρίνα, δυναμικότητας 350 δωματίων, με το έργο ανακαίνισης να βρίσκεται σε αρχικό μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο. Ενώ το 2022, εξαγοράστηκαν τα δάνεια της Kυπριώτης ΑΕ (Κως) από τρεις τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ

Διάδρομος logistics σε εννέα χώρες

Εξίσου δυναμικά αναπτύσσεται και ο κλάδος των logistics από τη Streem Global. Στις αρχές του έτους, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση υπό την Streem Global AE, των εταιρειών: Unit Hellas AE, Unit Shipping AE, Contrade AE. σε συνδυασμό με τις Unit Logistics SRL, Rohel Trans International SRL και Translink Expedition SRL, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του σχεδιασμού για το 2024, με στόχο τη δημιουργία συνεργιών και οικονομίας κλίμακας. Σύντομα θα ακολουθήσει και η συγχώνευση της Μακιός ΑΕ και κατόπιν και της ΟΡΦΕΑΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ, εταιρία που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών logistics στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με συνολικό τζίρο, άνω των 150 εκατ. ευρώ και πάνω από 1.250 θέσεις εργασίας.

Στόχος είναι η παρουσία της εταιρίας στα Βαλκάνια, με επέκταση σε εννέα χώρες, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Καλλιγέρης, Chief Operating Officer της Streem Global. «Στη μετά-covid εποχή οι εταιρείες στοχεύουν στην αποθεματοποίηση φορτίων ανά τον κόσμο. Πέρα από την πύλη, πρέπει να έχεις και τον διάδρομο μεγάλης κλίμακας διακίνησης φορτίων προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτελεί κόμβο», σε αυτό, πρόσθεσε.

Επόμενες στάσεις αναμένεται να αποτελέσουν οι αγορές της: Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Πολωνίας, με στόχο και τη Γερμανία.

Από τη Χαλυβουργία σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών

Στον κλάδο της βιομηχανίας εκτός από τη διάσωση της Μαΐλης ΑΕ και όλων των θέσεων εργασίας, μέσω εξαγοράς δανείων και επιτυχημένης συνεργασίας με τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η HIG εστιάζει στην Ελληνική Χαλυβουργία, μετά τη διαγραφή δανείων άνω 150 εκατ. ευρώ με ανταλλαγή οικοπέδου – παλαιού χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012, προχωρώντας στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal). Η επένδυση ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, με το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία να ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του και πολλαπλασιαστικά οφέλη. Το έργο που βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης,  πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...