1110
«Πού ακούστηκε να μας διαγράφει μέσω Twitter από τις ΗΠΑ!» διαμαρτυρήθηκε ο Νίκος Φίλης στη συνέντευξή του στο Open το πρωί της Τρίτης | ΥοuΤube/Οpen

Φίλης πριν από τη διαγραφή: Σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 09:57
«Πού ακούστηκε να μας διαγράφει μέσω Twitter από τις ΗΠΑ!» διαμαρτυρήθηκε ο Νίκος Φίλης στη συνέντευξή του στο Open το πρωί της Τρίτης
|ΥοuΤube/Οpen

Φίλης πριν από τη διαγραφή: Σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 09:57

Μετά τη μονοκονδυλιά Κασσελάκη για τις νέες διαγραφές διαφωνούντων, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πέρασε στην αντεπίθεση και απαντώντας στα περί «τηλεοπτικών χορηγών Μητσοτάκη» (χαρακτηρισμό στον οποίο επιμένει με ζέση το περιβάλλον του νεοεκλεγέντος αρχηγού), επέστρεψε τις κατηγορίες, τονίζοντας πως «αυτά που υποστηρίζει ο Κασσελάκης δεν είναι Αριστερά, αλλά Μητσοτάκης».

Σε δηλώσεις του στο Οpen το πρωί της Τρίτης, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης  είναι «σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες», απέρριψε τον τρόπο –«το κόμμα είμαι εγώ»– με τον οποίο λειτουργεί και εξοντώνει τους διαφωνούντες ο νέος αρχηγός, μίλησε για «εκφυλισμό και γελοιοποίηση», καθώς και για «επιλογή μετάλλαξης, μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους».

Στο ερώτημα εάν εξακολουθεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από την απόφαση Κασσελάκη, ο πρώην υπουργός απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι για τη διαγραφή του θα πρέπει να αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

«Την ιδιότητά μου αυτή δεν μπορεί να την αφαιρέσει ο κ. Κασσελάκης, αλίμονο. Υπάρχουν διαδικασίες, καταστατικό. (…) Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα προκαλούν έναν περαιτέρω εκφυλισμό και μια γελοιοποίηση του κόμματος. Ακούω από πολύ κόσμο “ντρέπομαι να πω τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Ένα κόμμα που προσέφερε και μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία οδηγείται σε διάλυση. Είναι λυπηρό ότι αυτό τον ρόλο ανέλαβε ο κ. Κασσελάκης, ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό και μόλις ένα μήνα μέλος στο κόμμα. Θα έπρεπε να σέβεται το καταστατικό γιατί δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος, βγήκε με ένα συνέδριο που είχε αποφάσεις και με αυτές πορευόμαστε. Και με ένα καταστατικό που διαμορφώνει όρους λειτουργίας», σχολίασε ο κ. Φίλης για να προσθέσει:

Το να απολύει σε εισαγωγικά λες και είμαστε πολυεθνική, λες και αυτός είναι CEO, μέσω Twitter, δεν είναι λειτουργία κόμματος αυτή. (…) Θα πρέπει να κουβεντιάσει η Πολιτική Γραμματεία εάν πρέπει να παραπεμφθούμε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, θα αποφασίσει η Επιτροπή με 2/3 πλειοψηφία και έπειτα θα ξαναέρθει το θέμα στην ΠΓ και στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Ανδρέας είχε φτιάξει προσωπικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης όχι. Θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση και γι’ αυτό ζητάμε να γίνει Πολιτική Γραμματεία. Τα θέματα πρέπει να κουβεντιαστούν στα όργανα».

«Δεν λύνονται οι πολιτικές διαφωνίες σε ένα κόμμα με διαγραφές και προγραφές»

Ειδικά για τη διαδικασία με την οποία ανακοινώθηκε η διαγραφή του ιδίου, του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Βίτσα, ο κ. Φίλης σχολίασε ότι «υπάρχει παλαιά εμπειρία στο κόμμα να διαγράφονται πρόσωπα με απλή εκφώνηση ονόματος» ενώ στην παρατήρηση ότι το έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο πρώην υπουργός είπε «ο Ανδρέας είχε φτιάξει προσωπικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κάνει το ίδιο».

«Δεν λύνονται οι πολιτικές διαφωνίες σε ένα κόμμα με διαγραφές και προγραφές. Ο Κασσελάκης ψηφίστηκε από 60.000 ανθρώπους. Ψηφίστηκε για να διαγράφει; Σε 2-3 μήνες θα είχαμε συνέδριο και αρχίζει με διαγραφές στελεχών που διαφωνούν;» αναρωτήθηκε.

«Δεν ψήφισα Μητσοτάκη για πρόεδρο της ΝΔ, ο Κασσελάκης τον ψήφισε κατά δήλωσή του το 2015 και έχει αρθρογραφήσει για αυτό. Εγώ έδωσα μια συλλογική μάχη για να γίνει κυβέρνηση η αριστερά και με πονάει αυτό το κατάντημα. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία των διαγραφών δεν μαζεύεται και δημιουργεί μεγάλα ρήγματα και μια εικόνα έλλειψης σοβαρότητας», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, για να υπογραμμίσει:

«Στο κόμμα μας δεν διαγράφουμε τις διαφορετικές απόψεις. Γι’ αυτό είχαμε ένα συνέδριο μπροστά που συνεχώς το αναβάλλει ο κ. Κασσελάκης που θα γίνει χωρίς τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις αφού τους διαγράφει και τους διασύρει. Πού ακούστηκε να τους διαγράφει μέσω Twitter από τις ΗΠΑ!».

«Βλέπω το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 12,7% λίγο πάνω από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Βλέπω ότι ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό δεν φταίει ο Φίλης ο Σκουρλέτης ο Τζουμάκας. Η επιλογή δεν είναι να διαγράφει τον κόσμο και μάλιστα αυτούς που δημιούργησαν την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Νίκος Φίλης.

«Δεν είναι Αριστερά, είναι Μητσοτάκης» – «Προβληματικό το καταστατικό, φταίει ο Τσίπρας»

«Ο κόσμος αποφάσισε να βγει ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος. Εδώ έχουμε έναν πολιτικό φορέα της Αριστεράς που ο κ. Κασσελάκης δεν πήρε εντολή να τον διαλύσει, όμως εκεί οδηγούμαστε. Το κάνει διότι αυτές είναι οι απόψεις του. Διότι εξαπάτησε αυτούς που τον ψήφισαν. Γιατί εάν διάβαζε κάποιος αυτά που έλεγε ο κ. Κασσελάκης πριν από χρόνια, ότι ζητούσε μείωση μισθών, περισσότερες απολύσεις από το Δημόσιο, ιδιωτικά πανεπιστήμια. (…) Είναι δυνατό να λέει ότι το κεφάλαιο αντιμετωπίζει τις ανισότητες; (…) Αυτά δεν αφορά κανενός είδους Αριστερά, αυτά είναι Μητσοτάκης!

»Προχωρά μόνος του σε μια μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρηση από την Αριστερά. Συμφωνούν οι κ.κ. Κασσελάκης και Μητσοτάκης. Έκανε εκστρατεία υπέρ του, δεν θέλω να μιλήσω για δούρειους ίππους, μιλάω για έναν άνθρωπο με άλλες απόψεις, βρήκε την πόρτα ανοιχτή και κατέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το καταστατικό ήταν προβληματικό, έδωσε τη δυνατότητα σε έναν άνθρωπο που είναι ένα μήνα μέλος να είναι υποψήφιος και να ψηφίζει όποιος θέλει αρκεί να δώσει 2 ευρώ», επεσήμανε ο Νίκος Φίλης επιρρίπτοντας ευθύνες στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τη λογική «δεν θα φύγω ποτέ από αρχηγός»: «Ηταν επιλογή που είχε γίνει από τον Τσίπρα. Ηταν λάθος του Τσίπρα αυτό», επέμεινε.

«Με τις απόψεις του αυτές ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα κόμμα της Αριστεράς. Εδώ υπάρχει θέμα εξαπάτησης του κόσμου. Τα είπε στο ΣΕΒ, τι έχει αλλάξει;» διερωτήθηκε και επανέλαβε «Να συνεδριάσει ένα όργανο, να κουβεντιάσουμε και να απαντήσει. Όταν γίνεται διάλογος πρέπει να απαντά με επιχειρήματα».

 Απάντηση σε Πολάκη

Στις δηλώσεις του στο Open, ο Νίκος Φίλης απάντησε και στην προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του -σε ρόλο «εκκαθαριστή» του κόμματος- ο αψύς Παύλος Πολάκης. Εν πρώτοις και με αφορμή την προτροπή «άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει», σχολίασε πως ο υπερσυντονιστής των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ «στερείται θεολογικής παιδείας γιατί το “άρον το κραββατον” δείχνει μια δύναμη αφού ο παράλυτος σηκώθηκε» και στη συνέχεια απάντησε για τα περί υπονόμευσης:

»Περάσαμε την πανδημία, ήμασταν με τον Ξανθό και τον Τσίπρα σε μια κατεύθυνση διαφωνούσε ο Πολάκης. Ποιος φτιάχνει το κλίμα για ένα μείζον θέμα επιβίωσης; Αν λοιπόν κάποιοι υπονόμευαν την τελευταία 5ετια, που λέει ο Κασσελάκης, δεν είμαστε εμείς σε ένα μείζον θέμα του τελευταίου διαστήματος».

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι πίσω από όλα αυτά είναι ο ίδιος ο Πολάκης, ο κ. Φίλης απάντησε ότι «δεν είναι μόνος του (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης), έχει ένα επιτελείο. Τον αντιμετωπίζω σαν ένα πρόσωπο και ένα επιτελείο που δεν ψηφίστηκε με εντολή να διαγράφει τους διαφωνούντες και να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μικρό κόμμα».

Αιχμηρό ήταν, τέλος, το σχόλιο του κ. Φίλη και για τη νέα εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, καθώς, όπως είπε, «δεν πήγα εγώ σε ένα κόμμα για να γίνω βουλευτής και υπουργός, δεν άλλαξα κόμμα για αυτό, δεν καβάλησα το άλογο που καλπάζει για αυτό. Εγώ είμαι από 13 ετών στον ίδιο χώρο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...