919
Ο Αλέξης Τσίπρας με νέους επιχειρηματίες στον Βόλο | Intimenews/ΓτΠ/ANDREA BONETTI

Φιέστα… ανάπτυξης στον κάμπο: Τσίπρας και κουστωδία υπουργών στη Θεσσαλία

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2017, 16:37
Ο Αλέξης Τσίπρας με νέους επιχειρηματίες στον Βόλο
|Intimenews/ΓτΠ/ANDREA BONETTI

Φιέστα… ανάπτυξης στον κάμπο: Τσίπρας και κουστωδία υπουργών στη Θεσσαλία

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2017, 16:37

Μια μίνι περιοδεία στη Θεσσαλία πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης αναμενόταν να μιλήσει στη Λάρισα για ένα από τα αγαπημένα, το τελευταίο διάστημα, θέματα της κυβέρνησης, την ανάπτυξη. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας συνοδεύεται από πολυπληθή αντιπροσωπεία υπουργών, υφυπουργών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, προφανώς για να τονιστεί η σημασία της εκδήλωσης. Φαίνεται ότι το Μαξίμου, έχοντας ξεπεράσει τις αναταράξεις για το νομοσχέδιο αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, επιστρέφει στο -εσχάτως- αγαπημένο του «αφήγημα», αυτό της ανάπτυξης.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στον Βόλο πριν από τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης και είχε συνάντηση με νέους, εξωστρεφείς επιχειρηματίες στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Εκεί, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το Μουσείο και όπως είπε, στο μέλλον θα έρθει ξανά για να το επισκεφθεί μαζί με τα παιδιά του.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη συνάντηση με επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών, εξωστρέφειας και καινοτομίας, στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στο Βόλο. Ξεκίνησαν οι εργασίες του 4ου κατά σειρά Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται 10& 11 Οκτωβρίου, στη Λάρισα, στο πλαίσιο των 13 Περιφερειακών Συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021». Οι διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, ολοκληρώνονται την Τετάρτη το βράδυ με την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη ΤσίπραΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/STR
Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας συνοδευόμενος από την πρόεδρο του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου (ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/STR)

Στη συνέχεια χαιρέτισε τους επιχειρηματίες έναν-έναν, ρώτησε και έμαθε τα ονόματά τους και με τι ασχολούνται και είχε σύντομους διαλόγους μαζί τους. Με έναν από τους παρευρισκομένους, αναφέρει το ΑΠΕ, αστειεύτηκε όταν του είπε ότι είναι μηχανολόγος μηχανικός και ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «κανείς δεν είναι τέλειος». Ο μηχανολόγος μηχανικός σπούδασε την ίδια περίοδο με τον κ. Τσίπρα.

Οι startup αξιοποιούν σε ποσοστό 90% τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μερικές από αυτές έχουν στηθεί με τη στήριξη της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου ή ακόμη και από αποφοίτους του ή φοιτητές του.

tsipras-volos1
Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με επιχειρηματίες (e-volos.gr)

Οπως τονίστηκε στον κ. Τσίπρα, το Πανεπιστήμιο αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη του νέου υποδείγματος ανάπτυξης με βάση τη γνώση και τη δημιουργικότητα. Υποστηρίζει την παραγωγή μέσω της έρευνας στα τμήματα της Πολυτεχνικής και της Γεωπονικής Σχολής. Ετσι δημιουργείται ένα πλέγμα εκπαίδευσης-έρευνας-παραγωγής που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και σταθερές και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας.

Εχοντας δίπλα του την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη, ο Πρωθυπουργός άκουσε τους επιχειρηματίες που τον ενημέρωσαν αναλυτικά.

«Ηρθα για να σας ακούσω», είπε ο κ. Τσίπρας και οι επιχειρηματίες μίλησαν για τις δραστηριότητες τους, τις επιδόσεις τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη στήριξη που χρειάζονται από την κυβέρνηση. Σε αρκετές περιπτώσεις ο κ. Τσίπρας τούς διέκοπτε ζητώντας επιπλέον πληροφορίες.

tsipras-volos2
Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε τα αιτήματα των επιχειρηματιών (taxydromos.gr)
To Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα

Πρόκειται για ένα Μουσείο αλλιώτικο από τ’ άλλα. Φθάνοντας στον Βόλο και πλησιάζοντας προς το κέντρο της πόλης, βλέπει ο επισκέπτης να ξεχωρίζουν ψηλά στον ουρανό βιομηχανικές καμινάδες μιας άλλης εποχής. Δεν καπνίζουν, δεν ρυπαίνουν πια. Απλά υπάρχουν για να υπενθυμίζουν ότι σ΄ αυτόν τον χώρο ήκμασε ένα από τα σπουδαιότερα πλινθοκεραμοποιία της σύγχρονης Ελλάδας, μέχρι που μετατράπηκε σε μουσείο που απεικονίζει θαυμάσια τη λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας, από το 1926 που ιδρύθηκε από τους αδελφούς Τσαλαπάτα μέχρι και το 1978 που έσβησαν δια παντός οι μαύρες καμινάδες του να ντουμανιάζουν τον γαλάζιο ουρανό του Βόλου.

Σήμερα το συγκρότημα Τσαλαπάτα, που αποτελεί και σημείο αναφοράς για τον Βόλο, ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και σαν μουσείο στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης του Βόλου και παράλληλα αποτελεί έναν ισχυρό μουσειακό πόλο. Συμβάλλει στην ενίσχυση του πολιτισμικού γίγνεσθαι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη διάσωση, διατήρηση και προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς καθώς και στην ανάπτυξη του τουρισμού στον χώρο του πολιτισμού για όλη την Περιφέρεια.

Το βιομηχανικό συγκρότημα Τσαλαπάτα ήταν για την εποχή του μία εξαιρετικά σύγχρονη μονάδα που εκτεινόταν σε συνολικό εμβαδόν 22.000 τ.μ όπου κατασκευάζονταν μία μεγάλη ποικιλία κεραμιδιών, πλίνθων και τούβλων.

Στο αποκορύφωμα της ακμής της στη βιομηχανική μονάδα απασχολούνταν περισσότεροι από 250 άτομα και η εγκατεστημένη ισχύς στα διάφορα μηχανήματα ξεπερνούσε τους 300 ίππους,αριθμοί πρωτόγνωροι για εκείνη την περίοδο.

Σήμερα, μέσω του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το Πλινθοκεραμοποιίο Τσαλαπάτα έχει μετατραπεί, μετά την πλήρη αναπαλαίωσή του και σε μία έκταση 5 στρεμμάτων, σε ένα πρότυπο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, μοναδικό στην Ελλάδα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την παραγωγική διαδικασία που ακολουθείτο από την ίδρυση της βιομηχανικής μονάδας. Έχουν αναπαλαιωθεί απολύτως τα τριβεία, οι πρέσες, οι κοφτήρες, οι μεταλλικές δεξαμενές του αργίλου, τα μαύρα σιδερένια βαγονέτα που μετέφεραν το κάρβουνο, αλλά και την πρώτη ύλη, όπως και οι περίφημες μαύρες καμινάδες του ομίλου Χόφμαν.

Στο μουσείο παρουσιάζονται ακόμη εξαιρετικό υλικό από μακέτες, αλλά και πολύ πλούσιο εποπτικό υλικό, που κάνει τον χώρο ελκυστικό στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε το Μουσείο ως «ένα μοναδικό εγχείρημα, με εξαιρετικές δυσκολίες, που όμως απέδωσε καρπούς και σήμερα αποτελεί μια μοναδικότητα σε όλη την Ελλάδα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο κόσμος του Βόλου, θα το αγκαλιάσει ακόμη περισσότερο, θα πολλαπλασιασθούν οι επισκέψεις και με τον χρόνο θα αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για όλο τον τόπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...