Στο δεύτερο 24ωρο νοσηλείας του στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στον «Ευαγγελισμό» εισήλθε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έχει προσβληθεί από κορονοϊό. Και τα νέα από την πορεία της υγείας του είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά συχνά διαφέρουν. Οι επίσημες γραμμές ενημέρωσης είναι δύο: το νοσοκομείο και η Αρχιεπισκοπή.
Το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, ανέφερε, στον ΑΝΤ1, ότι νωρίτερα ο ιεράρχης ανέβασε πυρετό 38, ενώ τόνισε ότι το πρωί που διεκομίσθη στον «Ευαγγελισμό» ήταν απύρετος. Από την πλευρά της, το μεσημέρι της Πέμπτης, η διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» Αναστασία Κοτανίδου, η οποία και έχει αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη της κατάστασης του Αρχιεπισκόπου, είπε ότι ήδη ο κ. Ιερώνυμος «έχει παρουσιάσει ένα εμπύρετο και μια ελάχιστη καταβολή» και με δεδομένο ότι η οξυγόνωσή του είναι απολύτως ελεγχόμενη εισήχθη στη ΜΑΦ. Μάλιστα, προσέθεσε ότι ο λόγος εισαγωγής του Αρχιεπισκόπου ήταν αφενός η προχωρημένη ηλικία του και αφετέρου τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Ο κ. Κονιδάρης είχε πει το πρωί της Πέμπτης (στον ΣΚΑΪ) ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν πάσχει από υποκείμενα νοσήματα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ιερώνυμος είναι 82 ετών και η υγεία του περιγράφεται ως επιβαρυμένη. Και όπως εγκύρως πληροφορείται το Protagon, η Αθήνα κινείται ήδη ώστε να προμηθευτεί το φάρμακο μπαμλανιβιμάμπη (bamlanivimab), το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία Eli Lilly, και έλαβε μόλις πριν από 10 ημέρες κατεπείγουσα έγκριση για κυκλοφορία στην αμερικανική αγορά από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Κρίνεται προφανώς ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη φάση αυτή την υγεία του Αρχιεπισκόπου, παρά τα υποκείμενα νοσήματά του.
Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Αλλά όπως επισημαίνουν έγκυρα αμερικανικά Μέσα, πρόκειται για την πρώτη θεραπεία η οποία έχει λάβει μια έγκριση (από την FDA) ώστε να χορηγηθεί αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου, έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα και κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά.
To φάρμακο είναι ένα τεχνητό μονοκλωνικό αντίσωμα που μιμείται την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορονοϊό. Ως αποτέλεσμα, δημιουργεί κάτι σαν τεχνητή άμυνα, η οποία ενισχύει τη φυσική και τον αντιμετωπίζει με επιτυχία.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το φάρμακο της Regeneron που, μαζί με αυτό της Eli Lilly, είχε χορηγηθεί στον Ντόναλντ Τραμπ. Λόγω του τύπου της έγκρισης και της μικρής διαθεσιμότητας, καθώς δεν υπάρχει ακόμη δυνατότητα μεγάλης ποσότητας στη γραμμή παραγωγής, το φάρμακο θα προορίζεται για ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως άτομα άνω των 65 ετών και άνω των 12 ετών, με συννοσηρότητες λόγω χρόνιας πάθησης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News