246
Ο γερμανός Ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ | Reuters

Φέρμπερ προς Αγκυρα: Συμμόρφωση ή κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2020, 12:27
Ο γερμανός Ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ
|Reuters

Φέρμπερ προς Αγκυρα: Συμμόρφωση ή κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2020, 12:27

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά έστειλε ο γερμανός Ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ και ηγετικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), από το Olympia Forum, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στης Βρυξέλλες.

Ο Φέρμπερ ανέφερε ότι «η Ευρώπη στέκεται ενωμένη και αλληλέγγυα δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο και ότι αυτό έχει γίνει πλέον κατανοητό στην Άγκυρα».

Αίσθηση προκάλεσε η απόσταση που κράτησε ο Φέρμπερ από την «αρχική στάση» τόσο του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ όσο και του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Θυμίζουμε ότι αποτέλεσε έκπληξη τόσο η επιφυλακτική στάση Μπορέλ, όσο και οι ήπιες -αρχικά- διατυπώσεις που χρησιμοποίησε ο Μάας, κατά την επίσκεψή του σε Αθήνα και Άγκυρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φέρμπερ η Άγκυρα κατανοεί μόνο μια γλώσσα ισχύος, μια ξεκάθαρη και αυστηρή γλώσσα που στέλνει το μήνυμα ότι «αν πλήξει ένα μέλος της Ένωσης, θα έχει απέναντί της όλα τα μέλη της ΕΕ».

Τόνισε μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ότι «η ΕΕ οφείλει να προασπίσει το Διεθνές Δίκαιο».

Αναφερόμενος στο μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων ο γερμανός Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Hanns Seidel διαπίστωσε ότι η Τουρκία στην οποία προσφέρθηκε ενταξιακή διαδικασία ήταν μια διαφορετική χώρα από τη σημερινή και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν έχει νόημα να διαπραγματευόμαστε με κάποιον που έχει τόσο επιθετική συμπεριφορά προς δύο μέλη της ΕΕ».

Συνολικά, χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζοντας και τη ΝΑΤΟική διάσταση του ζητήματος καθώς «η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...