453
Ο Μαρκ Ρούτε και ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο Βίλνιους, τον περασμένο Ιούλιο | EPA/TOMS KALNINS

Φαβορί ο Ρούτε για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 12:40
Ο Μαρκ Ρούτε και ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο Βίλνιους, τον περασμένο Ιούλιο
|EPA/TOMS KALNINS

Φαβορί ο Ρούτε για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 12:40

Ο Μαρκ Ρούτε έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των δύο τρίτων των χωρών του ΝΑΤΟ για να ηγηθεί της στρατιωτικής συμμαχίας μέσα στο 2024.

Αυτό δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι στο Politico την Τετάρτη.

«Μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμμάχων, βρισκόμαστε τώρα στο σημείο όπου πάνω από 20 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό Ρούτε ως τον επόμενο γενικό γραμματέα», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ο Ρούτε, ο οποίος παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι να καταφέρει κάποιος να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στην Ολλανδία, διεξάγει εκστρατεία για τη θέση από τον Νοέμβριο και είναι το μοναδικό όνομα που προτάθηκε από τις κυβερνήσεις των 31 μελών της συμμαχίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε πρέπει να έχει την υποστήριξη όλων των χωρών μελών.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συζητήσεις «δεν είναι τελικές», αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει αυξανόμενη δυναμική πίσω από την υποψηφιότητά του».

Η πίεση στα μέλη του ΝΑΤΟ να εγκρίνουν τον Ρούτε πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, αυξάνεται.

Θα αντικαταστήσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος παραμένει επικεφαλής του ΝΑΤΟ από το 2014, ελλείψει αντικαταστάτη.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι σύμμαχοι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το πρόσωπο του νέου γενικού γραμματέα και έτσι ο Στόλτενμπεργκ παρέμεινε στη θέση.

Η Μέτε Φρέντερικσεν, το όνομα της οποίας ακουγόταν έντονα στους νατοϊκούς διαδρόμους, έθεσε εαυτόν εκτός, διαψεύδοντας ότι θα είναι υποψήφια.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι σύμμαχοι «θα πρέπει να στοχεύουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής πιθανότατα κατά το πρώτο τρίμηνο» του 2024.

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τον αριθμό των χωρών που πρέπει ακόμη να υποστηρίξουν τον Ρούτε, λέγοντας ότι περίπου 10 εξακολουθούν να απέχουν από τη θετική ψήφο.

«Θα συνεχίσουμε να ακούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. «Και ενθαρρύνουμε… την ολλανδική αποστολή στο ΝΑΤΟ να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις».

Η Τουρκία απαιτεί από τον Ρούτε να μην ευνοήσει τις χώρες της ΕΕ στη συμμαχία, κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ουγγαρία, εν τω μεταξύ, έχει μακροχρόνιες διαφωνίες με τον Ρούτε λόγω της σκληρής κριτικής του για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της χώρας.

Παραμένει ασαφές αν οι χώρες της Βαλτικής υποστηρίζουν τον Ρούτε, δεδομένης της επιμονής τους για μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη της Ουκρανίας στην πορεία της προς το ΝΑΤΟ.

Η εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, εξέφρασε ενδιαφέρον για την κορυφαία θέση στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Politico τον Νοέμβριο.

Αλλά αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι δεν είναι στη λίστα, καθώς δεν έχει δηλώσει την υποψηφιότητά της. Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας, Κρισγιάνις Καρίνς, ο οποίος είχε εκφράσει ενδιαφέρον πέρυσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...