378
Ο Αντονι Φάουτσι καταθέτει στην επιτροπή του Κογκρέσου για την πανδημία | Greg Nash/Pool via REUTERS

Φάουτσι: Μη βιάζεστε, δεν ξέρουμε αν θα τελειώσει η πανδημία με την Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 14:40
Ο Αντονι Φάουτσι καταθέτει στην επιτροπή του Κογκρέσου για την πανδημία
|Greg Nash/Pool via REUTERS

Φάουτσι: Μη βιάζεστε, δεν ξέρουμε αν θα τελειώσει η πανδημία με την Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 14:40

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε για το αν η Ομικρον είναι το τέλος της πανδημίας ο Αντονι Φάουτσι, τονίζοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ισχυριζόμαστε κάτι τέτοιο.

«Είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηρίσουμε τον κορονοϊό ενδημικό», σημείωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Λευκού Οίκου.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο Φάουτσι ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλεφθεί εάν η παραλλαγή Ομικρον θα αποτελέσει το τελευταίο κύμα της πανδημίας. «Είναι ανοιχτό ζήτημα», είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία εγγύηση για αυτό. «Ελπίζω να είναι έτσι. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εάν δεν υπάρξει άλλη μετάλλαξη που να διαφεύγει από την ανοσολογική απόκριση της προηγούμενης παραλλαγής», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι ακόμα και αν η Ομικρον αποδειχθεί η τελική παραλλαγή του SARS-CoV-2, αυτό είναι απίθανο να σημάνει το τέλος της Covid-19. Αντίθετα, ο κορονοϊός θα παραμείνει στην κοινωνία σε ενδημικό επίπεδο. «Για ενδημικότητα θα μιλάμε όταν ο κορονοϊός κυκλοφορεί ανάμεσά μας χωρίς να διαταράσσει την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ελεγχος σημαίνει ότι είναι παρών, αλλά είναι παρών σε ένα επίπεδο που δεν διαταράσσει την κοινωνία. Αυτός είναι ο ορισμός μου για το τι σημαίνει ενδημικότητα», τόνισε.

Σε εκείνο το στάδιο, δεν θα απαιτούνται πλέον μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας, και η κοινωνία θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάποιο επίπεδο κανονικότητας, είπε.

«Δεν είναι ότι θα εξαλείψουμε τον ιό ολοκληρωτικά. Αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν θα διαταράξει τις κοινωνικές, οικονομικές και άλλες δραστηριότητές μας».

Οπως ανέφερε το CNBC, ο Φάουτσι συμμετείχε σε πάνελ ειδικών στη δημόσια υγεία, οι οποίοι συμφώνησαν ότι η Ομικρον πιθανότατα θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος της Covid-19 παγκοσμίως το 2022, εκτός αν υπάρξει νέα παραλλαγή.

«Είναι πράγματι πολύ νωρίς για να πούμε ότι είναι ενδημικός. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια νέα παραλλαγή», είπε η Ανελίς Γουάιλντερ Σμιθ, καθηγήτρια αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Μια νέα παραλλαγή είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρή, εξετάζοντας τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά παραμένει σημαντικό να προετοιμαστούμε για το χειρότερο».

Ο Ρίτσαρντ Χάτσετ, διευθύνων σύμβουλος του Συνασπισμού για την Επιδημική Ετοιμότητα και τις Καινοτομίες, ήταν πιο αισιόδοξος. «Η Ομικρον θα σαρώσει τον κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι θα σαρώσει και τις άλλες παραλλαγές», είπε, προσθέτοντας ότι ο ιός πιθανότατα θα φτάσει σε ένα σημείο ισορροπίας, όπου θα γίνει σαν την εποχική γρίπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...