340
O κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι | REUTERS/Leah Millis/File Photo

Φάουτσι: Κανένας υπερβάλλων κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ από το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 20:20
O κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι
|REUTERS/Leah Millis/File Photo

Φάουτσι: Κανένας υπερβάλλων κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ από το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 20:20

Οι αρχικές ανησυχίες που αφορούσαν στον εμβολιασμό κατά του κορoνοϊού, αναφορικά με ασθενείς με υποκείμενα νευρολογικά νοσήματα, φαίνεται πως διαλύονται, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως δεν προκύπτει υπερβάλλων κίνδυνος από το εμβόλιο.

Η συζήτηση μεταφέρθηκε και στην χώρα μας μετά το περιστατικό με την νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα που εκδήλωσε σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό που έλαβε (εδώ). Θυμίζουμε ότι ο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος φέρεται να δήλωσε ότι «πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου» με τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θοδωρή Βασιλακόπουλο να δηλώνει έκπληκτος από την συγκεκριμένη δήλωση χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» (εδώ).

Οι ανησυχίες πάντως στις ΗΠΑ προέκυψαν έπειτα από ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τον περασμένο Δεκέμβριο, που περιελάμβανε τέτοιες επιφυλάξεις για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών CDC, ο εμβολιασμός έναντι της ασθένειας Covid-19 ενδέχεται να συνδέεται με μια σειρά από αλλεργικές αντιδράσεις σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του CDC τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφερόταν και το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ (GBS).

Το κέντρο σημείωνε πως ενδεχομένως άτομα με το συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα να πρέπει να αποφύγουν το εμβόλιο, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο έξαρσης της ασθένειάς τους.

Ωστόσο, με νέα του διευκρίνιση έναν χρόνο αργότερα, ο κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι διευκρίνισε πως κακώς το CDC εξέδωσε αυτή την προειδοποίηση.

Ο Φάουτσι, μιλώντας στο Neurology Today, σημείωσε πως «η συνέντευξη διενεργήθηκε σε χρόνο πριν ακόμη το CDC εκδώσει τις τελικές του συστάσεις».

Οι ανησυχίες αναφορικά με τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου ως απόκριση σε εμβόλιο χρονολογούνται από το 1976, ωστόσο το CDC έχει διευκρινίσει σε ανύποπτο χρόνο πως ο κίνδυνος αυτός υπολογίζεται σε έναν ασθενή ανά 100.000 ανθρώπων που λαμβάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Στην πάροδο των ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο «Journal of Infection Diseases», σημείωσε πως ο κίνδυνος από το εμβόλιο της γρίπης εντοπίζεται σε μία με δύο περιπτώσεις συνδρόμου GBS ανά εκατομμύριο εμβολιασμού.’

Δείτε τι είναι το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ στο τέλος του κειμένου εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...