303
| ΣΚΑΪ

Φάουτσι: Ελάχιστες οι παρενέργειες από τα εμβόλια – Τι λέει για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 21:31
|ΣΚΑΪ

Φάουτσι: Ελάχιστες οι παρενέργειες από τα εμβόλια – Τι λέει για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 21:31

Τα εμβόλια έχουν επιπτώσεις που περνούν πολύ γρήγορα, τόνισε ο Αντονι Φάουτσι, κορυφαίος λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του αμερικανού προεδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ επισήμανε ότι, αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει το καλοκαίρι τουριστικός προορισμός.

Σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων, ο Αντονι Φάουτσι είπε σε συνέντευξή του την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, ότι η ανησυχία του είναι ελάχιστη.

Οπως εξηγεί, «οι δοκιμές που έγιναν στις ΗΠΑ με το mRNA της Pfizer και της Moderna έδειξαν ότι είχαν 94% έως 95% αποτελεσματικότητα και η αντιδραστικότητα είναι ελάχιστη. Μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, υπάρχει κάποιος πόνος στο χέρι που διαρκεί περίπου 24 ώρες. Υπάρχει μεγαλύτερη αντιδραστικότητα στη δεύτερη δόση. Εμφανίζεται έπειτα από 21 μέρες για της Pfizer και 28 για της Moderna.

»Μετά τη χορήγηση της δεύτερη δόσης, υπάρχουν συμπτώματα κούρασης, πόνοι, ρίγη και ίσως λίγος πυρετός. Αυτό διαρκεί για τους περισσότερους περίπου 24 ώρες. Σε κάποιους μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά στην πλειοψηφία τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν ύστερα από 24 ώρες».

Σε ό,τι αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος είπε ότι τα δεδομένα που έχει για αυτό είναι «αρκετά καλά». Δεν γνωρίζει ωστόσο πολλά για το κινεζικό εμβόλιο – ή, μάλλον, τα κινεζικά, γιατί είναι περισσότερα του ενός.

Τέλος, ερωτήθηκε τι θα έλεγε σε έναν εμβολιασμένο Αμερικανό για την πιθανότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα. Ο Αντονι Φάουτσι απάντησε ότι η μετάβαση «θα εξαρτιόταν από το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα».

Όπως διευκρίνισε, «αν το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα μειωθεί αρκετά και ο Έλληνας εμβολιαστεί, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις της μόλυνσης, νομίζω ότι σταδιακά τα ταξίδια θα ήταν επιτρεπτά και προτεινόμενα.

»Επειδή όλοι θέλουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύουν ότι ένα από τα πιο όμορφα μέρη να ταξιδέψει κανείς, είναι η Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να το κάνουν αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...