504
Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή για τις πυρκαγιές | INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φάμελλος σε Μητσοτάκη: «Αναζητείτε άλλοθι στην κλιματική κρίση»

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2023, 12:55
Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή για τις πυρκαγιές
|INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φάμελλος σε Μητσοτάκη: «Αναζητείτε άλλοθι στην κλιματική κρίση»

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2023, 12:55

Εχοντας τον άχαρο ρόλο του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ημερομηνία λήξης, ο Σωκράτης Φάμελλος, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έως ότου αναδειχθεί νέος αρχηγός του κόμματος, ανέβηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο βήμα της Βουλής για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια, ο κ. Φάμελλος απέδωσε προσωπικά ευθύνη για τις φωτιές στον Πρωθυπουργό.

«Παρά τις δεσμεύσεις σας στις προγραμματικές 2019 και 2023, παρά την αντίστοιχη συζήτηση για πυρκαγιές το 2021 και τις δεσμεύσεις σας τότε, παρά την περυσινή μεγάλη πυρκαγιά πάλι στη Δαδιά και τις εξαγγελίες σας, παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις στις 7 Ιουλίου φέτος, αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και ανεπαρκή για αυτό τον κίνδυνο. Και η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη και οφείλω να πω και προσωπική κ. Μητσοτάκη», είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα:

«Είναι ανήκουστο ότι φτάσαμε να καταστρέφεται και πάλι το ελληνικό περιβάλλον, κρίσιμα και εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, αλλά και να κινδυνεύουν πόλεις, πρωτεύουσες νομών, νοσοκομεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η σημαντική αεροπορική βάση στη Νέα Αγχίαλο. Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής σημαδεύεται από την 13η μέρα της φωτιάς στη Δαδιά, στον ακριτικό Έβρο, που εξελίσσεται η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης την τελευταία 20ετία, που χθες το βράδυ απείλησε το Σουφλί, που κατέστρεψε ένα μοναδικό προστατευόμενο οικοσύστημα, ένα δάσος που δεν θα ξαναδούμε ποτέ».

Όσον αφορά την επίκληση από τον κ. Μητσοτάκη της κλιματικής αλλαγής είπε: «Μην αναζητείτε άλλοθι στην ένταση των φαινομένων, την κλιματική κρίση, στους εμπρησμούς από αμέλεια ή από πρόθεση, που πάντα συνέβαιναν στη χώρα, σε ελλείψεις της Αυτοδιοίκησης όπου οφείλετε να παρέχετε κονδύλια και να ελέγχετε και σε σενάρια συνωμοσίας. Η ευθύνη είναι δική σας, ιδίως γιατί δεν είστε μια καινούργια κυβέρνηση. Κυβερνάτε τέσσερα χρόνια τώρα, και έχετε ήδη επικαλεστεί αντίστοιχες δικαιολογίες το 2021 σε αντίστοιχη καταστροφή 1,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Τα αποτελέσματα της επαναλαμβανόμενης διάψευσής σας τα βλέπουμε. Απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ρεκόρ καμένων εκτάσεων, τριπλάσια από το μέσο όρο 15ετίας. Ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον. Βασικές και κρίσιμες δομές της χώρας απειλήθηκαν από τη φωτιά».

Απαντώντας στα επιχειρήματα της κυβέρνησης είπε: «Να ξεκαθαρίσουμε κάτι κ. Μητσοτάκη, δεν είναι επιτυχία σας ότι κατάφερε να απειληθεί από τη φωτιά και εκκενωθεί και μάλιστα την 3η ημέρα της πυρκαγιάς το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας. Επιτυχία γιατρών και υγειονομικών είναι, δική σας όχι. Γιατί ο ακριτικός Έβρος αντί για πυλώνας ασφάλειας και προόδου, αντί για συγκοινωνιακός και ενεργειακός κόμβος, αντί για πύλη της Ευρώπης, όπως είχατε υποκριτικά υποσχεθεί, γίνεται συνώνυμο της καταστροφής, της ανασφάλειας και της αγωνίας. Τώρα οι Εβρίτες ζουν τις επιπτώσεις των λόγων της υποψηφιότητάς σας και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους εκμετάλλευσης από τη ΝΔ. Κι εσείς δεν έχετε πάει ακόμα εκεί που καίει η μεγαλύτερη πυρκαγιά της 20ετίας στην Ευρώπη. Εμείς πήγαμε και είδαμε απόγνωση, θυμό, ανασφάλεια, καμένες παραγωγικές μονάδες, σχολεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...