1014
| INTIMENEWS

Φάμελλος για επιστολική ψήφο: Κατάντια η μεθόδευση της κυβέρνησης – Καμία συναίνεση

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 17:01

Φάμελλος για επιστολική ψήφο: Κατάντια η μεθόδευση της κυβέρνησης – Καμία συναίνεση

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 17:01

Συναίνεση ήταν και πάει. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επεκτείνει, αιφνιδιαστικά με τροπολογία και μάλιστα εκπρόθεσμη, την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές –από μόνο στις ευρωεκλογές που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός– έφερε την αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «σκοπίμως δυναμίτισε τη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο και την επιδιωκόμενη συναίνεση και υποβάθμισε τη νομοθετική διαδικασία με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων».

Αναφερόμενος στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι επέλεξε από την αρχή να τηρήσει υπεύθυνη και σοβαρή στάση και εξήγησε:

«Τοποθετηθήκαμε υπέρ της εξειδίκευσης της συνταγματικής πρόβλεψης της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους Έλληνες και Ελληνίδες. Να το πούμε απλά: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδείχτηκε συνεπής στη συζήτηση αυτή. Και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Και η κυβέρνηση αποδείχτηκε και ασυνεπής και ανεπαρκής! Αποδείχθηκε ανάξια να αξιοποιήσει τη διάθεση συναίνεσης που δείξαμε. Ναρκοθέτησε την προσπάθεια ουσιαστικής σύγκλισης με αποκορύφωμα την εμπρηστική και τυχοδιωκτική χθεσινή τροπολογία. Που παρότι απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία, εσείς όχι μόνο δεν την επιδιώξατε αλλά με τη μεθόδευση τη ναρκοθετήσατε».

Ακολούθως απέδωσε στη κυβέρνηση ότι «η συζήτηση που ανοίξατε για την επιστολική ψήφο είναι υποκριτική και ουδόλως απόδειξη δημοκρατικότητας και μεταρρυθμίσεων» και ότι «η μόνη προτεραιότητά της είναι η δημιουργία εντυπώσεων για κομματικό όφελος ακόμα και στην περίπτωση των αποδήμων».

«Επιβεβαιώθηκε ότι τους αντιμετωπίζετε μόνο ως εκλογικό κοινό, εφόσον στοχεύετε απλά στην ψήφο τους και δεν τους αποδίδετε το βασικό δικαίωμα που διεκδικούν οι φορείς τους διαχρονικά, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι».

Στην συνέχεια ο κ. Φάμμελος απευθύνθηκε προς την κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας: «Αν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ η πραγματική συμμετοχή των αποδήμων, να ψηφίσετε τώρα την τροπολογία μας για τις εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων. Ώστε να εκλέγονται απόδημοι που να εκπροσωπούν τους απόδημους. Όπως κάνουν και άλλες χώρες με μεγάλη διασπορά, όπως π.χ. η γειτονική μας Ιταλία. Είναι αυτό που ζητούν οι απόδημοι».

Ο κ. Φάμμελος επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε σχέση με τις εθνικές εκλογές:

«Θυμίζω ότι έχει τίτλο την εκλογή ευρωβουλευτών- και δεν αναφέρεται στις εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις εκλογές, 6 μήνες πριν την διεξαγωγή τους. Πόσο ευρωπαϊκό είναι αυτό;», διερωτήθηκε.

Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο έχει σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Και σε αυτό απαντούν οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά και εξαιτίας και της ανεπάρκειάς σας και των άλλων στοχεύσεων σας έχει αδυναμία εφαρμογής, υψηλό κόστος, υψηλό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα, απουσία ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Είναι επί της ουσίας αναχρονιστικό. Θέλαμε και θέλουμε να βρεθεί λύση, με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας για όσους/όσες δεν δύνανται αντικειμενικά να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και φυσικά για τους απόδημους».

Αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευση επισήμανε: «Προτείνετε την καθολική εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, ακόμα και για τους πολίτες που κατοικούν δίπλα στα εκλογικά τμήματα! Και ακυρώνοντας τη δυνατότητα έστω της συνύπαρξης εκλογικών τμημάτων στα προξενεία του εξωτερικού. Όμως το Σύνταγμα προβλέπει μόνο κατ΄ εξαίρεση την κάμψη της αμεσότητας της ψήφου. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 51, δέχεται ρητά την επιστολική ψήφο ως μέσο για τη συμμετοχή των εκτός επικρατείας εκλογέων, ως ένα καθεστώς εξαίρεσης. Όχι ως επιλογή που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κανόνα για τους εντός επικρατείας εκλογείς. Σας επισημάναμε ότι η εκτεταμένη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου ανοίγει σοβαρά ερωτήματα για την διασφάλιση της αμεσότητας και της μυστικότητας, για πολλές κοινωνικές ομάδες. Και αφήνει ερωτήματα για τους κινδύνους χειραγώγησης της ψήφου που η Πολιτεία πρέπει να προλαμβάνει. Ότι κάνετε τα πάντα χωρίς ιερό και όσιο για να τροφοδοτήσετε την προπαγάνδα. Επιδιώκετε να δημιουργήσετε μια άλλη πραγματικότητα. Μαγειρεύοντας τα στατιστικά, ότι δήθεν η επιστολική ψήφος αποτελεί τον κανόνα στην Ευρώπη. Και ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η επιστολική ψήφος χωρίς περιορισμούς εντός της επικρατείας αποτελεί την εξαίρεση. Από την άλλη σας θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο της Ένωσης για την επιστολική ψήφο, τα κράτη-μέλη οφείλουν να θεσπίζουν επαρκή μέτρα ώστε να διασφαλίζονται ιδίως η αξιοπιστία του αποτελέσματος, ο μυστικός χαρακτήρας της ψηφοφορίας και η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Συνεχίζοντας υποστήριξε: «Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις οδηγίες των Διεθνών Οργανισμών, της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» (ΟΑΣΕ), της Επιτροπή Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ουσιαστικά μέτρα αποφυγής τής χειραγώγησης και της νοθείας της εκλογικής βούλησης. Σας επισημάναμε επίσης σοβαρά ζητήματα ταυτοπροσωπίας στην ψηφιακή αίτηση της επιστολικής ψήφου».

Συμπυκνώνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμμελος υπογράμμισε: «Στο θέμα της εκπροσώπησης των αποδήμων καταθέσαμε ξανά σήμερα την ολοκληρωμένη πρόταση μας για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, έτσι ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι. Ώστε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του εξωτερικού να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, όπως κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη διασπορά (Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία). Επιμένουμε στην τροπολογία μας. Το θέλουν οι απόδημοι. Το ότι αρνείστε, σημαίνει ότι για εσάς αποτελούν απλά εκλογικό κοινό».

Κλείνοντας ο κ. Φάμελλος υποστήριξε: «Αλλά το ενδιαφέρον σας για τους απόδημους είναι απλά ψηφοθηρικό τελικά. Γιατί τι κάνατε αυτά τα 4 χρόνια τα ζητήματα που τους απασχολούν; Τα προβλήματα που έχουν οι ελληνικές κοινότητες και γενικά οι ελληνικοί φορείς, το απενεργοποιημένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το ΣΑΕ, η ελλιπής ελληνική εκπαίδευση με τα πολλά προβλήματα; Οι φορείς αναφέρθηκαν στα προβλήματα αυτά και κυρίως στα θέματα της Παιδείας: Η συνεχής μείωση των κονδυλίων για την εκπαίδευση επιφέρει εμφανή αρνητικά αποτελέσματα για τα ελληνόπουλα τελευταίας γενιάς στη σύνδεση που έχουν με την πατρίδα». Ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, «κατέθεσε προτάσεις για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας, ταυτοπροσωπίας, μυστικότητας για τους μη δυνάμενους να συμμετέχουν: α) όσους διαμένουν στο εξωτερικό β) τους αδύναμους, κατάκοιτους, υπερήλικες στο εσωτερικό».

Σε σύντομο διάλογό του με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επέμεινε στη θέση του ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικό διάλογο «ότι δεν άκουσε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν έκανε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς». Επανέλαβε δε ότι «δεν δίνουμε καμία συναίνεση, γιατί η μεθόδευση της κυβέρνησης είναι κατάντια και εκείνη ήταν που υπονόμευσε τη συναίνεση που θέλησε να προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...