784
Οι φάλαινες όρκα κυκλοφορούν συχνά ως κοπάδια και επιτίθενται όλο και συχνότερα σε ιστιοπλοϊκά | Shutterstock/Jeroen Mikkers

Φάλαινες-δολοφόνοι μαθαίνουν πώς να βυθίζουν μεγάλα γιοτ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 19:50
Οι φάλαινες όρκα κυκλοφορούν συχνά ως κοπάδια και επιτίθενται όλο και συχνότερα σε ιστιοπλοϊκά
|Shutterstock/Jeroen Mikkers

Φάλαινες-δολοφόνοι μαθαίνουν πώς να βυθίζουν μεγάλα γιοτ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 19:50

«Θα χρειαστούμε μεγαλύτερο σκάφος». Αυτή η εμβληματική ατάκα από το θαλάσσιο θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Τα Σαγόνια του Καρχαρία» λαμβάνει άλλες διαστάσεις στην περίπτωση μιας… σεσημασμένης φάλαινας-δολοφόνου που συχνάζει στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ.

Μια εκδικητική φάλαινα-δολοφόνος διδάσκει σε «συμμορίες» φαλαινών όρκα να επιτίθενται σε γιοτ γύρω από το Γιβραλτάρ, και έχει ήδη χτυπήσει τρία σκάφη, βυθίζοντας δύο από αυτά. Ακούγεται σαν απόσπασμα από το κλασικό μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ», αλλά σε αυτή την περίπτωση η αλήθεια είναι πιο περίεργη από τη φαντασία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια θηλυκή όρκα που ονομάζεται Λευκή Γκλάντις αναζητά εκδίκηση μετά τον τραυματισμό της από σύγκρουση με ένα σκάφος, ή αφού παγιδεύτηκε σε παράνομα δίχτυα ψαρέματος. Οι επιθέσεις της αντιγράφονται τώρα από τον υπόλοιπο πληθυσμό φαλαινών-δολοφόνων που βρίσκεται κοντά, οι οποίες έχουν μάθει πώς να εμβολίζουν ιστιοφόρα πλοία από την αρχηγό τους.

Η μητριάρχης όρκα διδάσκει τώρα νεότερες φάλαινες στην τέχνη της βύθισης σκαφών, αυξάνοντας την προοπτική οι μελλοντικές γενεές των κητών να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά των ανθρώπων για χρόνια, αναφέρει ρεπορτάζ της Telegraph.

Οι όρκες είναι κοινωνικά ζώα και μπορούν να μάθουν η μία από την άλλη (Orca Ibérica GTOA/Facebook)

Στις 2 Μαΐου, έξι από τα κορυφαία θαλάσσια αρπακτικά χτύπησαν το κύτος ενός γιοτ τύπου Bavaria 46, το οποίο έπλεε στα στενά του Γιβραλτάρ, κοντά στην Ταγγέρη, στο Μαρόκο. Η επίθεση, που κράτησε μια ολόκληρη ώρα, προκάλεσε δέος στην 58χρονη Τζάνετ Μόρις, σύμβουλο επιχειρήσεων, και τον 58χρονο φωτογράφο Στίβεν Μπίντγουελ, ένα ζευγάρι από το Κέιμπριτζ που επέβαινε στο σκάφος για ιστιοπλοΐα.

Το ζευγάρι βρισκόταν κάτω από το κατάστρωμα όταν ακούστηκε η κραυγή: «Ορκες!». «Είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ» λέει ο Μπίντγουελ. «Συνέχιζα να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι είχαμε ένα σκάφος 22 τόνων κατασκευασμένο από ατσάλι, αλλά το να βλέπω τρεις από αυτές να επιτίθενται ταυτόχρονα, γρήγορα και με ρυθμό, με τα πτερύγιά τους έξω από το νερό, ήταν τρομακτικό».

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν τις είδα» λέει η Τζάνετ Μόρις. «Ημασταν καθαρός στόχος». «Μια σαφώς μεγαλύτερη μητριάρχης ήταν σίγουρα γύρω και επέβλεπε» συμπληρώνει ο Μπίντγουελ, πριν παραδεχτεί ότι θα μπορούσε να είχε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την ίδια τη Λευκή Γκλάντις. «Η εμπειρία μάς προκάλεσε δέος για τη Φύση και τη δύναμή της».

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Μπλάκμπερν από το Λιντς αντιμετώπιζε ήδη «βαριές καιρικές συνθήκες» ανέμων 25-30 κόμβων και ένα κυλιόμενο κύμα ύψους δυο-τριών μέτρων, όταν οι φάλαινες συγκρούστηκαν με το πηδάλιό του, με δύο δυνατά χτυπήματα. «Σκέφτηκα “Ω, Θεέ μου” όταν τις είδα. Εχοντας διαβάσει αναφορές, ήξερα τι συνέβαινε, και σκέφτηκα ότι είχαμε περιπέτεια μπροστά μας» αποκαλύπτει.

Το εκτόπισμα μιας τεράστιας όρκας μπορεί εύκολα να καταστρέψει το πηδάλιο ενός μεγάλου ιστιοπλοϊκού (Shutterstock/Tory Kallman)

Ο καπετάνιος κατέβασε το κύριο πανί του γιοτ και προσπάθησε να κάνει το σκάφος να δείχνει «όσο το δυνατόν πιο βαρετό». Οι φάλαινες τελικά έχασαν το ενδιαφέρον τους, αλλά όχι πριν προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές αξίας χιλιάδων ευρώ, αφήνοντας το σκάφος να φτάσει «πληγωμένο» πίσω στο λιμάνι.

Η επίθεση στα Στενά, μια ζωτικής σημασίας ταξιδιωτική διαδρομή για να φτάσει κανείς στη Μεσόγειο μέσω του Γιβραλτάρ, ακολούθησε ένα παρόμοιο περιστατικό τον περασμένο Νοέμβριο σε πορτογαλικά ύδατα. Ενα ιστιοπλοϊκό με γαλλικό πλήρωμα βυθίστηκε στα ανοιχτά του λιμανιού Βιάνα ντο Καστέλο: όρκες ράγισαν το κύτος του και το σκάφος άρχισε να πλημμυρίζει.

Μια ομάδα από τρεις όρκες επιτέθηκε και βύθισε ένα τρίτο ιστιοφόρο, διαπερνώντας το πηδάλιο του, στα ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας, μόλις δύο ημέρες μετά την εμπειρία του Μπίντγουελ με τις φάλαινες-νταήδες. Ο καπετάνιος Βέρνερ Σάουφελμπεργκερ είπε ότι είδε τις δύο μικρότερες φάλαινες να μιμούνται την τακτική εμβολισμού της μεγαλύτερης όρκας.

Η ισπανική ακτοφυλακή έσωσε το πλήρωμα του χτυπημένου σκάφους, αλλά το ιστιοφόρο βυθίστηκε στην είσοδο του λιμανιού του Μπαρμπάτε την ώρα που το ρυμουλκούσαν στην ακτή. «Εκείνη η τραυματισμένη όρκα ήταν που ξεκίνησε αυτή τη συμπεριφορά επαφής με το σκάφος» εξηγεί ο Αλφρέντο Λόπεζ Φερναντέζ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο, στην Πορτογαλία, και εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας «Atlantic Orca».

Οι όρκες είναι κοινωνικά ζώα και μπορούν να μάθουν η μία από την άλλη. Η τηλεοπτική σειρά «Frozen Planet II» του Ντέιβιντ Ατένμπορο κατέγραψε πλάνα από όρκες που συνεργάζονται για να οδηγήσουν τα κύματα έτσι ώστε να χτυπήσουν φώκιες σε παγόβουνα, αναγκάζοντάς τες να πηδήσουν στο νερό. Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, οι φάλαινες παρουσιάζουν εδαφική, αμυντική ή παιχνιδιάρικη συμπεριφορά.

Οι πρώτες αναφορές για επιθετικές όρκες στα ανοιχτά της ιβηρικής ακτής ξεκίνησαν τον Μάιο του 2020. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους οι ισπανικές αρχές απαγόρευσαν σε σκάφη να αποπλέουν από το βορειοδυτικό άκρο της χώρας, μετά από 29 καταγεγραμμένες επιθέσεις από όρκες.

Οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο συχνές. Οι όρκες πλησιάζουν από την πρύμνη και χτυπούν το τιμόνι, πριν χάσουν το ενδιαφέρον τους, μόλις καταφέρουν να ακινητοποιήσουν το σκάφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...