428
|

Fake news στην πανδημία: Επιτέλους φρένο στην επικίνδυνη δράση των αρνητών

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 14:41

Fake news στην πανδημία: Επιτέλους φρένο στην επικίνδυνη δράση των αρνητών

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 14:41

Δύο δικογραφίες σε βάρος συνολικά 20 ατόμων, που μέσω ιστοσελίδας ή αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία Covid-19 και προέτρεπαν τους πολίτες να μη συμμορφώνονται στα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, σχηματίστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τις κατηγορίες της διέγερσης σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων, μέσω διαδικτύου.

Η πρώτη υπόθεση αφορά 15 άτομα που μέσα από προφίλ ή ομάδες στο Facebook καλούσαν τους πολίτες να μη φορούν μάσκες και κυρίως γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν με μάσκες στα σχολεία, από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Για τις προτροπές αυτές υπήρχαν καταγγελίες πολιτών και έπειτα από ενημέρωση του εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα από την οποία ταυτοποιήθηκαν οι κάτοχοι των συγκεκριμένων προφίλ ή ομάδων.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, η διερεύνηση για την οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών οι οποίοι ανέφεραν ότι ο διαχειριστής και οι συνεργάτες του διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις και προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για ιστοσελίδα που απασχολεί από το καλοκαίρι τις αρχές, με αναρτήσεις με τις οποίες καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία «ανάκλησης αντιπροσώπευσης – πληρεξουσιότητας», της κυβέρνησης δηλαδή, ενώ παρουσίαζε και κάποια έγγραφα που έπρεπε να υπογράψει ο κόσμος για τον σκοπό αυτό.

Τα παραπάνω τέθηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπόψη εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αλληλογραφία με τους εμπλεκομένους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας (67χρονου συνταξιούχου) και ακόμη 4 ατόμων.

Ακολούθως, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε κατ’ οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τέσσερις που κατηγορούνται κρατούσαν τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο όλο σχέδιο, ενώ ο ένας ήταν και δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού για την κατάθεση των χρημάτων που απαιτούνταν για την προώθηση των νομικών εγγράφων για την ανάκληση αντιπροσώπευσης.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση, ενώ οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Από την Αστυνομία υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

* Τηλεφωνικά: 11188

* Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

* Μέσω twitter: @CyberAlertGR

* Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)

* Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News