Ο Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής της στρατηγικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είχε την ευθύνη υλοποίησης ενός προγράμματος στην εταιρεία Cambridge Analytica που είχε ως αντικείμενο τη συγκέντρωση στοιχείων εκατομμυρίων χρηστών μέσω Facebook.
Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία προσωπικών σελίδων (προφίλ) στο Facebook, όπως αναφέρει η Washington Post που επικαλείται πρώην εργαζόμενο της εταιρείας.
Μέσω ενός περίπλοκου αλλά αποτελεσματικού συστήματος που είχαν δημιουργήσει τα στελέχη της Cambridge Analytica, η εταιρεία χρησιμοποίησε τα στοιχεία αυτά για να δημιουργήσει προφίλ ψηφοφόρων και να «στοχεύσει» με εξατομικευμένα μηνύματα τόσο αμερικανούς πολίτες που κλήθηκαν να επιλέξουν τον πρόεδρό τους το 2016, όσο και Βρετανούς που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ.
Οι σχέσεις των ανώτατων στελεχών της Cambridge Analytica (όπως ο Στιβ Μπάνον) με την κυβέρνηση Τραμπ και την εκστρατεία υπέρ του Brexit όπως και οι χρηματοδότες της εταιρείας δεν αφήνουν αμφιβολία για το ποιοι εκμεταλλεύτηκαν τελικά αυτό το «σύνθετο όπλο ψυχολογικής επιρροής» ώστε να κερδίσουν ψήφους.
Ο Μπάνον ήταν αντιπρόεδρος της εταιρείας μέχρι την παραίτησή του, για να αναλάβει την προεδρία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ τον Αύγουστο του 2016.
Το πρόγραμμα της Cambrigde Analytica δοκίμαζε φράσεις που χρησιμοποιούσε η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ προκειμένου να επηρεάσει τους ψηφοφόρους, όπως εξήγησε ο Κρις Γουάιλι στη Washington Post.
Ο Γουάιλι είπε στην Post ότι η εταιρεία δαπάνησε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια για πληροφορίες το 2014. Μεταξύ αυτών και προσωπικές σελίδες (προφίλ) του Facebook, ενώ η δαπάνη αυτή είχε την έγκριση του Μπάνον. «Επρεπε να έχουμε την έγκριση του Μπάνον για οτιδήποτε την περίοδο εκείνη. Ο Μπάνον ήταν το αφεντικό του Αλεξάντερ Νιξ», τόνισε ο Γουάιλι, αναφερόμενος στον εκτελεστικό διευθυντή της Cambridge Analytica που απολύθηκε την Τρίτη, μετά τη δημοσιοποίηση αναφορών για την εμπλοκή του σε συζητήσεις για διαφθορά αλλά και «υπονόμευση» ανθρώπων.
«Ο Αλεξάντερ Νιξ δεν είχε εξουσιοδότηση να ξοδέψει τόσο χρήματα χωρίς έγκριση», τόνισε ο Γουάιλι, αποδίδοντας ευθύνες στον Μπάνον.
Αυτή η έμμεση αλλά σαφής σχέση του Facebook με την εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του και η εμπλοκή του στην αμφιλεγόμενη εκλογή του Τραμπ αλλά και της ψήφου υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην εικόνα του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές της Facebook Inc. έπεσαν 9% το τελευταίο διήμερο, εξαφανίζοντας χρηματιστηριακή αξία 50 δισ. δολαρίων!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News