Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού ποιά πρόσωπα θα ηγηθούν της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα επόμενα πέντε χρόνια, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις αναταράξεις των διεθνών αγορών, στην πορεία του ευρώ και το μέλλον των επιτοκίων, καθώς μετά τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, η Γηραιά Ηπειρος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη -πέρα από τον πληθωρισμό και τις πολεμικές συρράξεις- και με το πρόβλημα της εσωτερικής πολιτικής αστάθειας.
Ολοι αναμένουν με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, και δευτερευόντως (και παρά το Brexit) στη Βρετανία και τις εκλογές της 4ης Ιουλίου.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προετοιμαστεί προκειμένου να διαχειριστεί κραδασμούς στις αγορές, γεωπολιτικούς κινδύνους ακόμη και εθνικές πολιτικές αναταράξεις», προειδοποίησε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα, μιλώντας την Τετάρτη στο Ελσίνκι στο Διεθνές Συνέδριο Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Φινλανδίας.
Δεν δίστασε μάλιστα να τονίσει και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια «νομισματική πολιτική μετά από μια τέλεια καταιγίδα».
«Η ευρωζώνη έχει αναδυθεί από μια τέλεια καταιγίδα, μια βίαιη επίθεση πληθωρισμού που οδηγείται από μια σειρά μεγάλων και απρόβλεπτων κραδασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης.
Τους ίδιους κινδύνους -σημειώνεται- κατέγραψε την ίδια ημέρα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στην έκθεση του για τη νομισματική πολιτική και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας με τη σειρά του για γεωπολιτικούς κινδύνους και την είσοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας σε νέα περίοδο αστάθειας.
Μακρόν όπως …Κάμερον
Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», το πρόβλημα δεν πηγάζει μόνο από τη Γαλλία όπου ήδη έχουν χαθεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.
Ο ίδιος ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, άλλωστε, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μία χρηματοπιστωτική καταστροφή όμοια με αυτή που προκάλεσε η σύντομη παραμονή της Λιζ Τρας στη Ντάουνιγκ Στριτ, προκαλώντας την κατάρρευση της βρετανικής οικονομίας και την απελευθέρωση του … χάους στις αγορές.
Τώρα το σκηνικό επαναλαμβάνεται στη Βρετανία με την αναγκαστική προσφυγή του Ρίσι Σούνακ στις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου.
Η Γαλλία ωστόσο μπορεί να γίνει το επίκεντρο μιας πραγματικής κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς αντιπροσωπεύει το 17, 2% του ΑΕΠ των 20 χωρών-μελών.
Οπως εκτιμούν αναλυτές, μία κυβέρνηση της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» μπορεί να «ακρωτηριάσει» πολιτικά τον ήδη αποδυναμωμένο γαλλογερμανικό άξονα, που κατεύθυνε επί δεκαετίες τις τύχες τη Ευρώπης, καθώς από μια τέτοια κυβέρνηση αυτό που μπορεί να περιμένει κανείς, είναι ότι θα στραφεί σε μια πιο προστατευτική εμπορική πολιτική που θα υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία και βιομηχανία, όλο και περισσότερο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News