Τα exit polls όπως μεταδόθηκαν από την ιταλική La Repubblica φανερώνουν κάποιες τάσεις του εκλογικού σώματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
- Οι σοσιαλιστές υποχώρησαν πολύ και οι κεντροδεξιοί επικράτησαν μεν σε χώρες-κλειδιά για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως είναι η Γερμανία, ωστόσο υπέστησαν και αυτοί σημαντικές απώλειες.
- Οι Πράσινοι ανέρχονται (με φόρα από τη Γερμανία) σε πρωτόγνωρα για αυτούς επίπεδα δημοφιλίας.
- Ενα στοιχείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η επικράτηση της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.
- Αξιοσημείωτη είναι και η νίκη των ισπανών σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ.
Η Λεπέν κέρδισε, o Ορμπαν θριάμβευσε
Στη Γαλλία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ANSA, η Μαρίν Λεπέν κέρδισε τη μάχη των exit polls με ελάχιστη διαφορά από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το κόμμα της Λεπέν λαμβάνει το 23,73% των ψήφων (δηλαδή 22 έδρες στην Ευρωβουλή), ενώ το κόμμα του Μακρόν ένα 22,47% (21 έδρες). Τρίτοι αναδεικνύονται οι Πράσινοι με ποσοστό 12,6% (κερδίζουν 12 έδρες).
Στην Ουγγαρία, το κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν παίρνει ένα… μεταφυσικό 52,3%.
Ανατέλλει το άστρο των Πρασίνων
Η γερμανική χριστιανοδημοκρατία υποχώρησε αλλά άντεξε, όπως σημειώνουμε και εδώ. Η αντοχή της Ανγκελα Μέρκελ αποτιμάται με ένα 28,6%, με απώλεια περίπου 6%. Το SPD των σοσιαλδημοκρατών λαμβάνει 15,3% στα exit polls, χάνοντας ένα ποσοστό 12%. Η La Repubblica προβάλλει την επιτυχία των Πρασίνων οι οποίοι λαμβάνουν 20,9% (αύξηση 10%, πολύ πέρα από τις προσδοκίες τους) και κατά τα φαινόμενα γίνονται το δεύτερο κόμμα της Γερμανίας. Οι ακροδεξιοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία αυξάνουν τη δύναμή τους κατά 3,8% και φθάνουν σε ένα ποσοστό 10,8% στα exit polls. Ετσι οι γερμανικές έδρες στην Ευρωβουλή κατανέμονται ως εξής: 29 για τους Χριστιανοδημοκράτες, 21 για τους Πράσινους, 15 για τους Σοσιαλιστές, 11 για τους «Εναλλακτικούς» και 5 για τους Φιλελευθέρους (πήραν ποσοστό 5,4%).
Νίκη των ισπανών Σοσιαλιστών
Το κόμμα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ θα συγκεντρώσει το 30,3% των ψήφων μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Πρόκειται για την εξαίρεση στη γενική πτώση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (μαζί με την Ολλανδία λόγω της προσωπικής ακτινοβολίας του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς – εκεί το σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα λαμβάνει ένα 18,10% και ακολουθούν το Λαϊκό με 15% και οι ακροδεξιοί με 12%.). Δεύτερο στην Ισπανία έρχεται το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα με 19,5% (πτώση εννέα μονάδων σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014). Τους ακολουθούν οι κεντρώοι Ciudadanos που λαμβάνουν 14% και οι Podemos με 11 %, ενώ το καινούργιο ακροδεξιό κόμμα Vox παίρνει ένα 6% των ψήφων.
Πώς διαμορφώνεται «το Στρασβούργο»
Βάσει τηλεγραφήματος του Αθηναϊκού Πρακτορείου που επικαλείται εκτιμήσεις της Ευρωβουλής και του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, η κατάσταση των πτερύγων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν ληφθούν uπ’ όψιν τα exit polls, διαμορφώνεται ως εξής:
- Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένεται να κερδίσει 173 από τις 751 έδρες, σημειώνοντας πτώση 44 εδρών.
- Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα συγκεντρώσουν 147 έδρες, 39 λιγότερες από όσες είχαν ως τώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΕΛΚ και το ΕΣΚ, που παραδοσιακά σχημάτιζαν έναν μεγάλο συνασπισμό για να προωθούν τις πρωτοβουλίες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία.
- Oι ακροδεξιές ομάδες αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 23: η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας συγκεντρώνει 57 έδρες και η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Αμεσης Δημοκρατίας 56.
- Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 102 έδρες.
- Τέταρτοι οι Πράσινοι, με 71 έδρες.
- Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές θα έχουν 58 έδρες.
- Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά θα έχει 42 έδρες.
Ψηλά η Κεντροαριστερά στην Ιταλία
Στην Ιταλία τα exit polls έδειξαν ότι η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι θα κερδίσει την κούρσα των ευρωεκλογών με ποσοστό 27%-31%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα των Κεντροαριστερών θα βγει δεύτερο και μάλιστα με υψηλό ποσοστό (21%-25%). Οι συγκυβερνήτες Πεντάστεροι θα καταλάβουν την τρίτη θέση με ποσοστό 18,5%-22%.
Οι υπόλοιπες χώρες
Στη Σλοβακία, γράφει το ιταλικό φύλλο, τα exit polls προσφέρουν στους φιλοευρωπαϊκούς κομματικούς σχηματισμούς ένα καθαρό προβάδισμα. Στην Κύπρο, όπως σημειώνουμε και εδώ, οι συντηρητικοί του Δημοκρατικού Συναγερμού (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) κερδίζουν ποσοστό περί το 28%-32% των ψήφων, επικρατώντας του «κομμουνιστικού ΑΚΕΛ» που θα λάβει ποσοστό 26%-30%. Αυτούς τους δύο ακολουθούν από απόσταση οι σοσιαλδημοκράτες του ΔΗΚΟ (13-15,5%) και του ΕΔΕΚ (9-11%). Εντυπωσιακή είναι η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ το οποίο θα λάβει ένα ποσοστό 7,5%-9,5% (από 2,69% που είχε πάρει το 2014).
Στην Αυστρία, όπως σημειώνουμε και εδώ, το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς λαμβάνει 34,5% των ψήφων, περίπου επτά μονάδες περισσότερο από ό,τι το 2014. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ακολουθεί με 23,5%, σταθερό σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Παρά το λίαν πρόσφατο «σκάνδαλο Ιμπιζα», το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας λαμβάνει 17,5%, ένα παρόμοιο αποτέλεσμα -αν επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα της κανονικής κάλπης- με εκείνο που πέτυχε το 2014 (19,7% τότε).
Στη Βουλγαρία το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε τα exit polls με ποσοστό 30,5%-32,7% των ψήφων. Οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης ήρθαν στη δεύτερη θέση με 23,2%-25,4% και το μειονοτικό «τουρκικό κόμμα» κέρδισε ένα 12,8%-13,6%. Στη Μάλτα επιβεβαιώνεται η καθαρή νίκη του Εργατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ με ποσοστό 55%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News