579
Ουκρανός βάλλει με ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU-23-2 κοντά στο Χάρκοβο | REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

«Εχουμε ήδη χάσει τον πόλεμο» ουρλιάζουν οι ρώσοι μπλόγκερ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2022, 10:31
Ουκρανός βάλλει με ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU-23-2 κοντά στο Χάρκοβο
|REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

«Εχουμε ήδη χάσει τον πόλεμο» ουρλιάζουν οι ρώσοι μπλόγκερ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2022, 10:31

Για αυτούς η Ρωσία έχει ήδη χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγραψε ο βρετανικός Guardian. Σε ποιους αναφέρεται; Μα, σε Ρώσους! Οι οποίοι δεν είναι απλώς Ρώσοι, αλλά επιπροσθέτως και φιλοπόλεμοι, «ακροδεξιοί μπλόγκερ με επαφές στην πρώτη γραμμή». Αυτοί οι τύποι, λοιπόν, δεν διστάζουν «να ελεεινολογούν τις ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες», μάλιστα μέσω πλατφορμών στις οποίες τους παρεχώρησε δημόσιο βήμα το ίδιο το ρωσικό κράτος. Οι αναλυτές που εξετάζουν το φαινόμενο και πληροφόρησαν σχετικώς τους Βρετανούς είναι βέβαιοι ότι «η ανοχή του Κρεμλίνου στα σχόλια αυτών των μπλόγκερ είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι ισχύουν ειδικοί νόμοι που τιμωρούν την κριτική στον πόλεμο με φυλάκιση έως και 15 ετών».

Το Guardian ζήτησε κάποιο σχόλιο από έναν επιφανή μπλόγκερ αυτής της κατηγορίας, κάποιον «Γκίρκιν», ο οποίος αρνήθηκε να συνδράμει στο ρεπορτάζ «χαρακτηρίζοντας τα Δυτικά Μέσα εχθρούς του» – την πληροφορία αυτή την παρέθεσε το βρετανικό Μέσο στην τελευταία αράδα του κειμένου του, ωστόσο βοηθάει στην καλύτερη πρόσληψη του «είναι» αυτών των ατόμων. Εξάγεται, συνεπώς, το συμπέρασμα ότι αυτοί οι τύποι θέλουν να ρεύσει περισσότερο αίμα εκατέρωθεν. Εξάλλου και ο Guardian έγραψε ότι στόχος τους είναι η άσκηση πίεσης στον Πούτιν ώστε να κηρύξει γενική επιστράτευση. Ο εν λόγω «Γκίργκιν», σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο τυγχάνει «πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών». Αυτός είναι η ψυχή, σαν να λέμε, όλων των «υπερεθνικιστών» μπλόγκερ.

Το φούντωμα της κριτικής των συγκεκριμένων «απομάχων και αποστράτων» ο Guardian το απέδωσε «στην τελευταία αντεπίθεση των Ουκρανών στον Νότο και στα Βορειοανατολικά». Και σημείωσε: «Η ρωσική κυβέρνηση έχει να δημοσιοποιήσει τις απώλειες του ρωσικού στρατού από τις 25 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε 1.351 νεκρούς και 3.825 τραυματίες. Ομως οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι έως και 80.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου». 

Οι Βρετανοί συνέχισαν γράφοντας ότι τη συσκότιση όσον αφορά τα νούμερα συμπληρώνουν «οι αλλεπάλληλες απίθανες ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Αμυνας περί επιτυχιών στο πεδίο της μάχης, στις οποίες συμπεριέλαβε και την καταστροφή 40 και πλέον εκτοξευτών πυραύλων HIMARS, όπως και τον αποδεκατισμό της ουκρανικής αεροπορίας. Παρομοίως, «η ρωσική κρατική τηλεόραση παρουσιάζει για τα πολεμικά πράγματα ρόδινη εικόνα».

Κάνοντας μία παρένθεση, ο Guardian αναφέρθηκε στις «ουκρανικές επιτυχίες στην περιοχή Μπαλακλία, την Τετάρτη, τις οποίες πανηγύρισε και ο Ζελένσκι». Ε, για αυτήν την Μπαλακλία οι ρώσοι μπλόγκερ εξανέστησαν, δεν άφησαν στιγμή από τα χέρια τους όχι τα όπλα τους, αλλά τα πληκτρολόγιά τους.

Αλλά, πέρα από τον φανατικό ερασιτεχνισμό, ο επαγγελματισμός των ρώσων δημοσιογράφων δηλώνει και αυτός ότι όντως κάτι δεν πάει καλά στα πολεμικά μέτωπα για τη Ρωσία. «Σχετικώς με την ανυπαρξία αντίδρασης της Ρωσίας στην ουκρανική επίθεση, ο Aλεξάντρ Κοτς, ένας φιλοπολεμικός δημοσιογράφος του Κρεμλίνου, κατηγόρησε τις αρχές ότι απέκρυψαν ‘‘κακά νέα’’ από τα μέτωπα».

Ενα σχόλιο μπλόγκερ, πάντως, ξεπέρασε κάθε όριο: «Η γενική επιστράτευση, ας το πούμε ωμά, είναι η μόνη μας ευκαιρία να αποφύγουμε τη συντριπτική ήττα» έγραψε κάποιος Αντρέι Μορόζοφ, «δημοφιλής μπλόγκερ» κατά τον Guardian. Κάθε όριο; Και βέβαια όχι! Ο «Γκίρκιν» είχε γράψει νωρίτερα ότι ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πρέπει να οδηγηθεί στο απόσπασμα…

Η πιο πονηρή ερμηνεία του φαινομένου των μπλόγκερ που… πολεμούν από τα σπίτια τους και βρίζουν ή απειλούν το πολιτικό προσωπικό έγινε από τον ρώσο «ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα» Πάβελ Λούζιν. Αυτός είπε ότι «οι μπλόγκερ την έχουν βγάλει καθαρή μέχρι στιγμής επειδή παρέχουν διέξοδο σε ένα τμήμα του λαού να εκτονώνει τον θυμό του για τις αποτυχίες στην Ουκρανία», και αυτό συμβαίνει «επειδή το Κρεμλίνο είναι πολύ φοβισμένο για να αγνοήσει το εθνικιστικό τμήμα του πληθυσμού». Αυτός ο Λούζιν υπαινίχθηκε κιόλας ότι κάποιοι μπλόγκερ είναι εκτελεστικά όργανα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...