542
Κυριάκος Μητσοτάκης - Μπενιαμίν Νετανιάχου για μία επέκταση της διμερούς συνεργασίας και στο τομέα του φαρμάκου | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

EXO-C24: Ο Νετανιάχου παρουσίασε στον Μητσοτάκη το «θαυματουργό φάρμακο» για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2021, 09:46
Κυριάκος Μητσοτάκης - Μπενιαμίν Νετανιάχου για μία επέκταση της διμερούς συνεργασίας και στο τομέα του φαρμάκου
|ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

EXO-C24: Ο Νετανιάχου παρουσίασε στον Μητσοτάκη το «θαυματουργό φάρμακο» για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2021, 09:46

EXO-C24. Το θαυματουργό –όπως το αποκάλεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου– φάρμακο κατά του κορονοϊού γεννά ελπίδες, αν και σε πειραματικό στάδιο.

Το νέο φάρμακο παρουσίασε ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου (δείτε την κάτω) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα και όπως ανακοινώθηκε, στις κλινικές δοκιμές θα συμμετάσχουν κορυφαία ελληνικά νοσοκομεία.

Οπως επεσήμανε ο κ. Νετανιάχου, το φάρμακο δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί ευρέως κλινικά, έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής σε 32 άτομα και είχε αποτελέσματα.

«Αν έχεις κορονοϊό, είσαι σοβαρά άρρωστος και έχεις πρόβλημα στον πνεύμονα, το εισπνέεις και είσαι καλά (…) ακόμα το δοκιμάζουμε», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός και στη συνέχεια έκανε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές ελληνικά νοσοκομεία.

«Θα είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας μας που επεκτείνεται διαρκώς σε νέους τομείς», θέλησε να υπογραμμίσει.

Δηλώνοντας «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές».

Και για τον σκοπό αυτό, συμφωνήθηκε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπερ, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα bgr, σε κλινική δοκιμή Φάσης 1 στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, το εισπνεόμενο φάρμακο EXO-C24 έδειξε ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει 29 από τους 30 παραλήπτες του εντός 3-5 ημερών.

Το σκεύασμα μετριάζει την ανοσοαπόκριση, βοηθά στην αντιμετώπιση της θανατηφόρας καταιγίδας κυτοκίνης, λένε οι ερευνητές. Οι 29 από τους 30 ασθενείς που πήραν μέρος στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε 3-5 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας!  

Το φάρμακο χορηγείται μία φορά την ημέρα για πέντε λεπτά μέσω εισπνοής. Xρησιμοποιεί εξωσώματα, μικροσκοπικούς φορείς που μπορούν να μετακινήσουν υλικά μεταξύ των κυττάρων για να μεταφέρουν την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Η εν λόγω πρωτεΐνη αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του καθηγητή Αρμπερ επί δεκαετίες. «Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε στους Times η ερευνήτρια Σιράν Σαπίρα.

Το EXO-C24 καταπολεμά την επίδραση της κυτοκίνης –μία δυνητικά θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στη λοίμωξη του κορονοϊού, που εκτιμάται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους λόγω COVID-19.

«Το παρασκεύασμα είναι εισπνεόμενο –μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά, επί πέντε ημέρες. Κατευθύνεται απευθείας στην “καρδιά” αυτής της επίδρασης –στους πνεύμονες– και έτσι, σε αντίθεση με άλλους τύπους, που συγκρατούν επιλεκτικά μια συγκεκριμένη κυτοκίνη ή λειτουργούν ευρέως, αλλά προκαλούν πολλές σοβαρές παρενέργειες, το EXO-CD24 χορηγείται τοπικά, λειτουργεί ευρέως και χωρίς παρενέργειες», διευκρίνισε ο καθηγητής Αρμπερ.

Η έρευνα για το EXO-C24 «είναι προηγμένη και εξελιγμένη και μπορεί να σώσει ασθενείς με κορoνοϊό», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Ichilov, Ρόνι Γκαμζού.

«Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών είναι εξαιρετικά και μας δίνουν εμπιστοσύνη για τη μέθοδο Αρμπερ, την οποία ο επιστήμονας ερευνά στο εργαστήριό του εδώ και πολλά χρόνια», πρόσθεσε, δηλώνοντας υπερήφανος που «στο Ichilov πιθανότατα θα δημιουργήσουμε ένα θαυματουργό φάρμακο για μια τρομερή παγκόσμια πανδημία».

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, χαρακτήρισε το ισραηλινό φάρμακο ελπιδοφόρο.

Αν και όπως είπε, βρίσκεται σε μελέτη φάσης 1 αυτή τη στιγμή, φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικό. Το φάρμακο, επανέλαβε ο κ. Μανωλόπουλος, είναι εισπνεόμενο και μεταφέρει κατευθείαν στον πνεύμονα τον παράγοντα που αναστέλλει τον καταρράκτη κυτταροκινών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...