232
Οι επικεφαλής του ακροδεξιού AfD πανηγυρίζουν στο Βερολίνο, στο άκουσμα του exit poll | REUTERS/Annegret Hilse

Γερμανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς οδεύουν προς βαριά ήττα – Δεύτερη δύναμη η Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 19:21
Οι επικεφαλής του ακροδεξιού AfD πανηγυρίζουν στο Βερολίνο, στο άκουσμα του exit poll
|REUTERS/Annegret Hilse

Γερμανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς οδεύουν προς βαριά ήττα – Δεύτερη δύναμη η Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 19:21

Σαφές προβάδισμα για την Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) με 29,5%, έδωσε η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος (exit poll) της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 16,5%, αποτέλεσμα που είχαν προβλέψει και πολλές έρευνες κοινής γνώμης.

Τρίτη δύναμη εμφανίζεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς με 14%, ενώ ακολουθούν από κοντά οι Πράσινοι με 12%.

Ακολουθούν η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 5,5%, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 5% και η Αριστερά με 2,8%.

Συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι και FDP) περιορίζονται στο 31%, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε στο 64%, έναντι 61% το 2019.

Ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε το CDU

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του exit poll ο γενικός γραμματέας του CDU, Κάρστεν Λίνεμαν, έθεσε ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Μιλώντας στην ARD ο Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Μπούντεσταγκ» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

«Το τέλος της κυβέρνησης Σολτς»

Οι συντηρητικοί και η Ακροδεξιά στη Γερμανία ήδη πανηγυρίζουν, κάνοντας λόγο «για το τέλος της κυβέρνησης του Σολτς», ενόψει των εθνικών εκλογών στη χώρα το 2025.

Στελέχη από την AfD έλεγαν, την ίδια στιγμή, πως τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης ανοίγουν το δρόμο για νίκη του κόμματος και στις περιφερειακές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως η ακροδεξιά ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο ID είχε αποβάλει το AfD λίγο πριν από τις εκλογές εξαιτίας πρόσφατων σκανδάλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...