Την Τετάρτη 26 Μαΐου θα έχουμε δύο σεληνιακά φαινόμενα. Θα υπάρξει και υπερπανσέληνος και ολική σεληνιακή έκλειψη. Στις 04:30 ώρα Ελλάδας της 26ης Μαΐου η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα). Η κορύφωση της πανσελήνου θα συμβεί λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης. Ως συνήθως η πανσέληνος έχει λάβει ένα από τα πολλά ονόματα που έχουν δώσει στο φαινόμενο ανάλογα με την εποχή του οι Ινδιάνοι της Αμερικής. Η πανσέληνος της Τετάρτης ονομάζεται «Φεγγάρι των Λουλουδιών» επειδή συμπίπτει με μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης.
Η υπερπανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με τη μέση πανσέληνο. Η υπερπανσέληνος της Τετάρτης είναι η δεύτερη του 2021 και αναμένεται να είναι πιο εντυπωσιακή από την πρώτη, που έγινε τον Απρίλιο, επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη κατά περίπου 157 χιλιόμετρα. Η επόμενη, τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2021 θα συμβεί στις 24 Ιουνίου.
Η έκλειψη
Εκλειψη Σελήνης είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη περνά ακριβώς πίσω από τη Γη, στη σκιά της. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ηλιος, η Γη και η Σελήνη είναι σε συζυγία, με τη Γη ευρισκόμενη μεταξύ των δύο άλλων σωμάτων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μονάχα σε νύχτα με πανσέληνο. Η προηγούμενη ολική έκλειψη Σελήνης είχε συμβεί τον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα με την NASA, η ολική έκλειψη της 26ης Μαΐου θα είναι ορατή μόνο από τον Ειρηνικό Ωκεανό και από τμήματα της Ανατολικής Ασίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, Κεντρικής, Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News