737
Το Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι μετατράπηκε για ένα βράδυ σε.... υπουργείο Αμυνας του Ιράν |

Εχει Καλλιθέα η Τεχεράνη;

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 21 Ιουνίου 2020, 10:00
Το Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι μετατράπηκε για ένα βράδυ σε.... υπουργείο Αμυνας του Ιράν
|

Εχει Καλλιθέα η Τεχεράνη;

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 21 Ιουνίου 2020, 10:00

Εχει η Τεχεράνη, Καλλιθέα; Η Τεχεράνη μπορεί να μην έχει Καλλιθέα αλλά η σειρά «Tehran»που εν τέλει θα προβληθεί στη πλατφόρμα της Apple TV έχει αναφορά στη Καλλιθέα καθώς μέρος της γυρίστηκε σε ένα από τα κτιριακά συγκροτήματα που διαθέτει ο ΟΤΕ στον δήμο αυτό στα νότια της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία το 90% των γυρισμάτων της σειράς, οκτώ ωριαίων επεισοδίων, έγιναν στην Αθήνα, σε περιοχές όπως το Πεδίον του Άρεως, η Πλατεία Θεάτρου και άλλες γειτονιές του κέντρου, με πολυεθνικό χαρακτήρα και χρώμα. Μέρος των γυρισμάτων έγιναν και σε κτίρια του Ομίλου ΟΤΕ, το Διοικητικό Μέγαρο στο Μαρούσι, το κτίριο της 3ης Σεπτεμβρίου που βρίσκεται υπό κατασκευή, αλλά και κτίριο της εταιρείας στην Καλλιθέα.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η σειρά «Tehran» είναι κατασκοπευτικό θρίλερ με κεντρικό θέμα την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που αναλαμβάνει ως πράκτορας της Ισραηλινής Μοσάντ, την πρώτη της μυστική αποστολή στη Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν. Όταν η αποστολή της αποτυγχάνει εκείνη χάνεται στο Ιράν αναζητώντας τις ρίζες της.

Σεναριογράφος της σειράς είναι ο Moshe Zander (ένας από τους δημιουργούς της επιτυχημένης σειράς Fauda που τα επεισόδια της είναι διαθέσιμα στο Netflix). Σκηνοθέτης είναι ο Daniel Syrkin (γνωστός και από την σειρά Mossad 101).

To «Tehran», όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του κειμένου, θα φιλοξενηθεί στην πλατφόρμα της AppleTV, η οποία αγόρασε πρόσφατα τα αποκλειστικά δικαιώματα της ισραηλινής σειράς παγκοσμίως, ωστόσο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία που θα διαθέσει τη σειρά στην πλατφόρμα της.

Η σειρά, όμως, έχει και ελληνικό χρώμα και ενδιαφέρον – και αυτό δεν είναι μόνο ο τόπος των γυρισμάτων. Αφορά κυρίως την εμπλοκή του ΟΤΕ και της συνδρομητικής πλατφόρμας COSMOTE TV.

«Η συνεργασία μας με τη δημιουργική ομάδα του «Tehran» ήταν εξαιρετική, καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, που κράτησαν περίπου τρεις μήνες, και πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας, φέτος τον χειμώνα. Ένας από τους χώρους που αξιοποιήθηκαν ως σετ, ήταν το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Ο εξωτερικός χώρος ‘μεταμορφώθηκε’ στην είσοδο του υπουργείου Άμυνας του Ιράν για τις ανάγκες της σειράς, ενώ έγιναν κάποια γυρίσματα και σε γραφεία», αναφέρει ο επικεφαλής της COSMOTE TV, Δημήτρης Μιχαλάκης, που λειτούργησε ως Executive Producer.

Η συνεργασία αυτή πάντως, ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες παραγωγές στην Ελλάδα.  «Το Ισραήλ έχει μεγάλη εμπειρία, αλλά και τεχνογνωσία στον τομέα της κινηματογραφικής παραγωγής. Ο ισραηλινός κινηματογράφος καταξιώνεται διεθνώς, ενώ οι τηλεοπτικές παραγωγές της χώρας αυξάνονται, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των ξένων δικτύων, όπως το Netflix και -πλέον- η Apple. Πιστεύω ότι και η χώρα μας μπορεί να μπει πιο δυνατά και με αξιώσεις στον τομέα της παραγωγής. Πάντως, οι ισραηλινοί συνεργάτες μας εντυπωσιάστηκαν από τον επαγγελματισμό και τις δυνατότητες των ελληνικών συνεργείων και παραγωγικών teams, όπως και με την ελληνική ομάδα της Blonde», σημειώνει ο Δ. Μιχαλάκης.

Η COSMOTE TV πλέον τοποθετείται στρατηγικά στον τομέα της παραγωγής περιεχομένου. Το «Tehran» είναι η πρώτη της διεθνής συμπαραγωγή στην μυθοπλασία, ενώ φέτος η συνδρομητική πλατφόρμα παρουσιάζει και την πρώτη της διεθνή συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, με θέμα τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Κέρου, που συνυπογράφει με το National Gerographic.

«Ξεκινώντας από τα ντοκιμαντέρ και περνώντας εδώ και δύο χρόνια στη μυθοπλασία, στην COSMOTE TV έχουμε αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στο κομμάτι της παραγωγής και είμαστε έτοιμοι για ακόμη περισσότερες συνεργασίες», επισημαίνει ο επικεφαλής της συνδρομητικής πλατφόρμας του Ομίλου ΟΤΕ, ενώ όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων παραγωγών, σημειώνει: «Το πρόγραμμα cash rebate του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), κάνει ιδιαίτερα ευνοϊκό το πεδίο για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών. Συνδυαστικά με τον απίστευτο πλούτο σε φυσικά και αστικά τοπία, η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε ελκυστικό προορισμό για ξένες παραγωγές».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης δήλωσε:

«Είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία να συνεργαστούμε στενά με την εταιρεία Blonde που ανέλαβε την εκτέλεση της παραγωγής της τηλεοπτικής σειράς «Tehran». Μέσω του προγράμματος Cash Rebate συνεργαστήκαμε στο σκέλος της χρηματοδότησης, ενώ με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαμε τη δυνατότητα να διευκολύνουμε την παραγωγή και σε θέματα αδειοδοτήσεων που προέκυψαν.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων που παρέχει η χώρα μας να φιλοξενήσει όλα τα ήδη παραγωγών, χάρη στις τοποθεσίες της, τα ελκυστικά της κίνητρα και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων που εργάζονται στην οπτικοακουστική παραγωγή».

Το project Tehran, λοιπόν, βαίνει καλώς και εφόσον εγκριθεί και επόμενος κύκλος, οι δύο πλευρές (το ισραηλινό team δημιουργών και η COSMOTE TV) εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη συνεργασία τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...