652
Ερευνητικό πλοίο και αεροσκάφος του αμερικανικού λιμενικού αναζητούν το βαθυσκάφος | EPA/US COAST GUARD HANDOUT

Εχασε προπάππο και προγιαγιά στον «Τιτανικό» – αγνοείται ο σύζυγός της στο «Titan»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2023, 13:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/06/2023, 14:40
Ερευνητικό πλοίο και αεροσκάφος του αμερικανικού λιμενικού αναζητούν το βαθυσκάφος
|EPA/US COAST GUARD HANDOUT

Εχασε προπάππο και προγιαγιά στον «Τιτανικό» – αγνοείται ο σύζυγός της στο «Titan»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2023, 13:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/06/2023, 14:40

Μια δραματική λεπτομέρεια για το υποβρύχιο που αγνοείται στο ναυάγιο του «Τιτανικού» έφεραν στο φως οι New York Times, την Τετάρτη: Ο Στόκτον Ρας, ένας από τους επιβαίνοντες στο «Titan» είναι ο σύζυγος απογόνου δύο επιβατών της πρώτης θέσης στο υπερωκεάνειο, που βυθίστηκε το 1912 όταν προσέκρουσε σε παγόβουνο.

Ο Ρας είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας OceanGate Expeditions στην οποία ανήκει το υποβρύχιο, που αγνοείται από την Κυριακή, όταν καταδύθηκε με πέντε συνολικά επιβαίνοντες για να επισκεφθούν το ναυάγιο του «Τιτανικού» ανοιχτά των ακτών του Καναδά.

Ο Στόκτον Ρας σε φωτογραφία του 2017 – REUTERS/Shannon Stapleton

Η σύζυγός του, Γουέντι Ρας, είναι η τρισέγγονη του μεγιστάνα του λιανεμπορίου Ισιντορ Στράους και της συζύγου του Αϊντα, δύο από τους πλουσιότερους επιβάτες στο παρθενικό ταξίδι του «Τιτανικού», ανέφερε το δημοσίευμα των NYT.

Η Γουέντι Ρας, σε φωτογραφία της από το προφίλ της στο LinkedIn – Wendy Rush/LinkedIn

Μάλιστα, η τραγική ιστορία του Στράους –συνιδιοκτήτη του αμερικανικού πολυκαταστήματος Macy’s– και της συζύγου του περιγράφεται στην ταινία «Τιτανικός» του Τζέιμς Κάμερον.

Ο Ισιντορ Στράους και η σύζυγός του Αϊντα, σε φωτογραφία του 1910

Η Γουέντι Ρας είναι διευθύντρια επικοινωνίας της OceanGate και στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε τρεις αποστολές στο ναυάγιο, το 2021, το ’22 και το ’23, σύμφωνα με τη σελίδα της στο LinkedIn.

Λιγοστεύουν οι ελπίδες και το οξυγόνο

Για πέμπτη ημέρα, η πολυεθνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ψάχνει κάθε εκατοστό της θάλασσας στο σημείο όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, αναζητώντας το τουριστικό βαθυσκάφος που αγνοείται από την Κυριακή με πέντε επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ακόμα και αν είναι ζωντανοί, τους έχει μείνει οξυγόνο για ελάχιστες ώρες ακόμη.

Το βαθυσκάφος «Titan», μήκους 6,7 μέτρων, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις οκτώ το πρωί της Κυριακής, τοπική ώρα (τρεις το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας).

Εχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Οταν ξεκίνησε το «Titan», διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία, κάτι που σημαίνει ότι θα τελείωνε κάποια στιγμή σήμερα το πρωί. Το πόσο θα διαρκέσει στην πραγματικότητα το οξυγόνο εξαρτάται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από πολλούς παράγοντες, όπως αν το βαθυσκάφος έχει ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα και από το αν οι επιβάτες διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Οι ομάδες έρευνας και οι συγγενείς των πέντε επιβαινόντων αναθάρρησαν την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού λιμενικού ότι καναδικά πλοία άκουσαν ήχους από τον βυθό της θάλασσας.

Το Λιμενικό επεσήμανε ότι τα υποθαλάσσια οχήματα έρευνας κατευθύνονταν προς το σημείο όπου ακούστηκαν οι ήχοι, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχει εντοπιστεί το βαθυσκάφος. Εξάλλου αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι ήχοι αυτοί ενδεχομένως να μην προέρχονται από το υποβρύχιο.

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τις οικογένειες των μελών του πληρώματος που εξαφανίστηκε με το “Titan”», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού λιμενικού Τζέιμι Φρέντερικ.

«Οταν βρίσκεσαι στη μέση μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, πάντα ελπίζεις», πρόσθεσε. Ομως τόνισε ότι «δεν μπορώ να σας πω τι είναι αυτοί οι ήχοι», εξηγώντας ότι η ανάλυσή τους δεν απέφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ την Πέμπτη έφτασε στο σημείο όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το βαθυσκάφος, ένα γαλλικό ρομπότ το οποίο μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο σκάφος «Victor 6000», που μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, όπως ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με τους οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...