1008
Η ελληνική σημαία με φόντο τις φλόγες στις Γούβες... | Alexandros Michailidis / SOOC

Εύβοια: Για έβδομη ημέρα σε πύρινο κλοιό – συνεχείς αναζωπυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2021, 10:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/08/2021, 14:36
Η ελληνική σημαία με φόντο τις φλόγες στις Γούβες...
|Alexandros Michailidis / SOOC

Εύβοια: Για έβδομη ημέρα σε πύρινο κλοιό – συνεχείς αναζωπυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2021, 10:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/08/2021, 14:36

Σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία είχε φτάσει η φωτιά, στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι φλόγες εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα και οι κάτοικοι περιμένουν τα εναέρια μέσα, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη.

Λίγο νωρίτερα, σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έφτασαν λίγα μέτρα από το χωριό.

Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι επίσης επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα έριχναν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη απόσταση.

Ακόμα, το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά έκαιγε το δάσος σε χαράδρα και ήταν δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Ολονύχτιες μάχες

Δεκάδες και επικίνδυνες ήταν oι αναζωπυρώσεις και τη νύχτα στη βόρεια Εύβοια. Ελληνες και ξένοι πυροσβέστες, με τη συνδρομή των κατοίκων και με τη βοήθεια μηχανημάτων, πάλευαν για να σώσουν τα χωριά.

Οπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιφερειακά από το Πευκί, λίγα μέτρα από τα σπίτια στο Αρτεμίσιο και το Καστρί, δόθηκαν μάχες όταν οι φλόγες πλησίασαν τα χωριά, όχι μία, αλλά πολλές φορές μέσα στη νύχτα.

Στις Γούβες, όλη νύχτα οι φλόγες απειλούσαν να κάψουν το χωριό. Από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί, τουλάχιστον τρεις φορές σήμανε συναγερμός στις Γούβες και οι επεμβάσεις μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον πυρήνα του χωριού.

Σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, οι αναζωπυρώσεις, χωρίς ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν νέα μέτωπα, νέες απειλές, νέες νυχτερινές επεμβάσεις.

Σε Γερακίου και Γαλατσώνα, ολονύχτιο κυνήγι με τις φλόγες, καθώς τύλιξαν τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών. Μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Μονοκαρυά, η προσπάθεια συνεχιζόταν για να μη φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές, αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.

Καματριάδες και Γαλατσάδες ήταν τα δύο χωριά που έχουν μπει στις προτεραιότητες των δυνάμεων καταστολής και από σήμερα το πρωί επιχειρούν εκεί τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στη βόρεια Εύβοια, «αν περάσει από ‘κεί η φωτιά, θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ηλια και την Αιδηψό». Μάλιστα, σημείωσαν ότι, «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών, ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που βρίσκεται εκεί, στην προσπάθεια παίρνουν μέρος δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή καθώς γνωρίζουν και το γεωγραφικό ανάγλυφο αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής. Οι ίδιοι έχουν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι ένα κρίσιμο τμήμα, από το οποίο δεν πρέπει να περάσει η φωτιά.

Επίσης, σημειώθηκαν ισχυρές αναζωπυρώσεις και στα Ελληνικά.

Τη νύχτα, την ώρα που οι φωτιές έζωναν κατοικημένες περιοχές, με σκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα εργάζονταν για να δημιουργήσουν ζώνες και να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Στο νότιο μέτωπο

Στο νότιο τμήμα συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια για να μην περάσει το μέτωπό της φωτιάς το όρος Καντήλι.

Εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουγγαρία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Αννας, Αργύρης Λιάσκος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.

Οπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».

Μάλιστα βλέποντας να μεταφέρεται στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ο πιο μεγάλος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχουν ενεργοποιήσει πλέον τους δικούς τους έμπειρους στη διαχείριση των δασών τους «πριονάδες», που είναι αυτοί που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από την συλλογή ρετσινιού.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους “πριονάδες”. Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος που ήταν μέσα στις φλόγες από τις πρώτες ώρες τόνισε πως «οι “πριονάδες” έκαναν παρεμβάσεις στις Κεχριές, στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και σε άλλα χωριά και έχουμε σήμερα τις μικρότερες απώλειες. Ακόμη και χθες το βράδυ ήταν συγκεντρωμένοι και όταν προέκυψε πληροφορία για κάποια αναζωπύρωση έτρεχαν παρά την κούραση τόσων ημερών».

Προβληματισμός από τους πυκνούς καπνούς

Πάντως τα επιτελικά στελέχη της Πυροσβεστικής προβληματίζουν οι πυκνοί καπνοί που δυσχεραίνουν τα εναέρια μέσα.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη πυκνό καπνό, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός ταξιδεύει χιλιόμετρα προς τα δυτικά, έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την ανατολική Φθιώτιδα, αλλά και τη Λαμία, φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Το πρωί της Δευτέρας, στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.

Οι μεγάλες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι δεκάδες συνεργεία από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει και αποκαθιστούν τις ζημιές από την πρώτη μέρα. Οι περισσότερες περιοχές της βόρειας Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

Παράλληλα, διαπιστώνεται πρόβλημα στον εφοδιασμό της περιοχής με καύσιμα, καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων. Τα όποια αποθέματα είχαν τα πρατήρια έχουν ήδη τελειώσει και πλέον η κίνηση των αυτοκινήτων είναι προβληματική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...