592
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ | REUTERS/Johanna Geron/Pool

Ευρώπη (μέσω Βεστάγκερ) καλεί Μπάιντεν για τα ζητήματα των Big Tech

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 20:12
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ
|REUTERS/Johanna Geron/Pool

Ευρώπη (μέσω Βεστάγκερ) καλεί Μπάιντεν για τα ζητήματα των Big Tech

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 20:12

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη καλέσει τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν σε στενή συνεργασία για το θέμα της ρύθμισης των ζητημάτων που αφορούν τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως είναι η Google, το Facebook και οι υπόλοιπες και αναλόγου μεγέθους εταιρείες της ψηφιακής εποχής.

Για το θέμα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag έλαβε από τον ανταποκριτή της στις Βρυξέλλες και δημοσίευσε μία συνέντευξη της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και επιτρόπου Ανταγωνισμού. Δηλαδή μίλησε το πλέον αρμόδιο πρόσωπο που διαθέτει αυτήν τη στιγμή η Κομισιόν. Κατόπιν, η ιταλική Repubblica μετέφρασε και αναδημοσίευσε ορισμένα σημεία των δηλώσεων της Βεστάγκερ.

«Οι Αμερικανοί φοβούνται τους Big Tech όσο και εμείς» είπε η αντιπρόεδρος και επίτροπος. Αλλά «περιμένω πολλά από τον πρόεδρο Μπάιντεν», καθώς «η Ενωση έχει ήδη προτείνει συνεργασία στην κυβέρνησή του». Η Βεστάγκερ επισήμανε ότι το βασικότερο είναι να αντιληφθούν οι ίδιοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί πως «η δύναμη συνεπάγεται την ευθύνη». Η Κομισιόν, είπε, πασχίζει να συντάξει αυστηρότερους κανόνες με τους οποίους πρέπει να λειτουργήσουν οι Big Tech. Αυτοί οι κανόνες θα καθορίζουν τι μπορεί να κάνει και τι δεν θα μπορεί να κάνει μία τέτοια εταιρεία.

Η Βεστάγκερ δήλωσε ότι η ίδια προσωπικά αλλά και η Κομισιόν συνολικά «αναμένουν πολλά» από τον Τζο Μπάιντεν, αφού και η τρέχουσα πανδημία κατέδειξε τη σημασία των εταιρειών αυτών αλλά, παράλληλα, και τα όρια του συστήματος λειτουργίας τους. Πρέπει να ληφθούν μέτρα αμέσως, ακόμα και αν θα τους είναι δυσάρεστα, επειδή υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ανταγωνισμού. Η Βεστάγκερ είπε ότι «χρειαζόμαστε όπλα ισχυρότερα από τις κατά περίπτωση αντιμονοπωλιακές διαδικασίες», μίλησε, δε, ανοιχτά για εξαναγκασμό των εταιρειών σε συμμόρφωση: «Πρέπει να τους αναγκάσουμε να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους» είπε επί λέξει.

«Θα απαιτήσουμε από την Amazon και από τις άλλες μεγάλες εταιρείες να μοιράζονται τα δεδομένα τους και με εταιρείες που εξαρτώνται από την πρόσβαση στις πλατφόρμες. Οι κυρίαρχοι στην αγορά παίκτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να αποτρέπουν τον ανταγωνισμό. Για εμάς τους Ευρωπαίους, αυτή είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε πλήρως από την επόμενη φάση της ψηφιοποίησης».

Και ποια είναι αυτή η «επόμενη φάση» ψηφιοποίησης; Μα, η βιομηχανική.

«Η βιομηχανία θα ψηφιοποιηθεί, και τότε όλα, τα πάντα απολύτως, θα διασυνδεθούν ψηφιακά». Τώρα απλώς βρισκόμαστε στο στάδιο κατά το οποίο «γιγαντιαίες εταιρείες αποκομίζουν κέρδη» από τη διασύνδεση είτε των ανθρώπων είτε των ανθρώπων με τις εμπορικές εταιρείες. Την «επόμενη φάση» η Κομισιόν τη βλέπει σαν ευκαιρία για την ΕΕ, αφού, όπως λέει η Βεστάγκερ, «η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι ισχυρή, με καινοτομίες και με επιχειρηματικό πνεύμα».

Στην παρατήρηση ότι η τεχνολογική υποδομή είναι βασικά αμερικανική υπόθεση και μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις, η Βεστάγκερ αντέτεινε ότι υπάρχει το κοινό δημοκρατικό συμφέρον και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, άρρηκτα συνδεδεμένο με το οικονομικό, και θύμισε ότι «οι Αμερικανοί φοβούνται τους τεχνολογικούς γίγαντες εξίσου» καθώς «πολλές Πολιτείες έχουν στραφεί με αγωγές εναντίον της Google και του Facebook και ήδη ενέκριναν αυστηρούς κανόνες προστασίας των δεδομένων». Θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πρόταση προς τον Μπάιντεν θα εισακουσθεί και θα υπάρξουν εξελίξεις, αν και προς το παρόν η Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίνεται.

Το αυστραλιανό παράδειγμα χειρισμού της υπόθεσης με την Google, περί του περιεχομένου των ειδήσεων, η Βεστάγκερ το κατατάσσει στην κατηγορία «περί πνευματικών δικαιωμάτων», η οποία, όπως είπε, από την ΕΕ είναι καλυμμένη με σχετική οδηγία που πρέπει τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο. Τώρα το ζήτημα που απασχολεί την Κομισιόν είναι πολύ ευρύτερο: «Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες έχει εντελώς διαφορετική λειτουργία. Δεν αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, ούτε τον τρόπο κατανομής των εσόδων. Σκοπός του είναι να ρυθμίσει την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, καθορίζοντας τις υποχρεώσεις των εταιρειών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...