418
Ευρωπαίοι αξιωματικοί μεταφέρουν τη σημαία της ΕΕ στον ιστό. Ο ευρωπαϊκός στρατός θα εδρεύει στις Βρυξέλλες, και θα επιχειρεί με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ | Elyxandro Cegarra/NurPhoto via Getty Images

Σχέδιο Μπορέλ: Ευρω-στρατός 5.000 ανδρών από το 2025

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 18:00
Ευρωπαίοι αξιωματικοί μεταφέρουν τη σημαία της ΕΕ στον ιστό. Ο ευρωπαϊκός στρατός θα εδρεύει στις Βρυξέλλες, και θα επιχειρεί με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ
|Elyxandro Cegarra/NurPhoto via Getty Images

Σχέδιο Μπορέλ: Ευρω-στρατός 5.000 ανδρών από το 2025

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 18:00

Η συγκρότηση του πολυσυζητημένου ευρωπαϊκού στρατού που ήδη έχει εξαγγείλει η Κομισιόν, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι κάτι το συνταρακτικό από πλευράς ανεξαρτησίας: το προσχέδιο που κατήρτισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ (και του οποίου έχουν λάβει γνώση οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της Ενωσης) έχει αρχιτεκτονική που βασίζεται στη συνεργασία με το –«κλινικά νεκρό», κατά Μακρόν- ΝΑΤΟ.

Το τελικό σχέδιο για τον ευρωπαϊκό στρατό θα παρουσιαστεί τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου και στο τέλος του ίδιου μήνα θα εξεταστεί από το μεικτό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των μελών της ΕΕ για τα περαιτέρω. Το οριστικό πράσινο φως στην υπόθεση θα δώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σύσταση και λειτουργία του ευρωπαϊκού στρατού το 2025.

Ο τίτλος του είναι ηχηρός «Δύναμη Eπέμβασης της ΕΕ», αλλά η πραγματική δύναμή του σε προσωπικό είναι περιορισμένη σε 5.000 άτομα. Υπάρχει, βέβαια, και μία «Διαστημική Ασπίδα» που θα τον συνοδεύει. Σαν επιχειρησιακή βάση του ευρωπαϊκού στρατού ο Μπορέλ όρισε τις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά, δε, τις αποφάσεις βάσει των οποίων θα ενεργοποιείται, αυτές δεν θα λαμβάνονται με απόλυτη ομοφωνία αλλά με το σύστημα «ad hoc coalition».

Ο Μπορέλ σχεδίασε τον ευρωπαϊκό στρατό στη βάση της έννοιας «πρόληψη». Αυτή η προληπτική δράση που θα αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τις ΝΑΤΟϊκές μονάδες, θα αφορά «υβριδικές απειλές», όπως αναφέρεται. Στο σχετικό κεφάλαιο ο Μπορέλ υπαινίσσεται ότι τέτοιου είδους επικίνδυνες καταστάσεις μπορεί να προέλθουν από τη Ρωσία και από την Κίνα, χωρίς βέβαια να κατονομάζει αυτές τις δύο χώρες. Η χειραγώγηση της πληροφορίας και ο κίνδυνος που προκύπτει για τις δυτικές δημοκρατίες από τις επιχειρήσεις cyborg περιλαμβάνονται στις παραπάνω «υβριδικές απειλές».

Η συμμετοχή στον ευρωπαϊκό στρατό της ΕΕ προϋποθέτει προθύμους εταίρους, ιδιαιτέρως για τις περιοχές μακριά από την Ευρώπη, όπως είναι η Αφρική (Σαχέλ) ή ο Ινδικός Ωκεανός και ο Ειρηνικός Ωκεανός. Το σχέδιο προβλέπει συνεργασίες με κράτη που «συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες», μάλιστα ο Μπορέλ κατονομάζει την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Τζιμπουτί και το Βιετνάμ.

Στο δεύτερο μέρος του εγγράφου του Μπορέλ υπάρχουν πληροφορίες για τους τομείς δράσης του ευρωπαϊκού στρατού. Εκεί αναφέρεται και το πλάνο παραγωγής ενός ευρωπαϊκού τανκ, ονόματι «Main Battle Tank», μίας «ναυτικής πλατφόρμας» για τον εξ αποστάσεως έλεγχο των θαλασσίων χώρων, αλλά και ο σχεδιασμός «πλατφόρμας παρατήρησης του Διαστήματος».

Και δράση στο web

Επίσης υπάρχει η πρόβλεψη για σύσταση τομέα κατασκοπείας-αντικατασκοπείας, κατά τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα, όσον αφορά τις ψηφιακές απειλές και τη χειραγώγηση των ειδήσεων στο web. Συγχρόνως θα ιδρυθεί ένα «ευρωπαϊκό εργαστήριο αμυντικής τεχνολογίας». Η χρηματοδότηση του πρότζεκτ ευρωπαϊκού στρατού θα είναι κοινή, με συμμετοχή όλων των χωρών-μελών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...