Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά Τραμπ χτίζει η Δανία για τη Γροιλανδία
Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά Τραμπ χτίζει η Δανία για τη Γροιλανδία
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ικανοποίηση για την «πολύ μεγάλη υποστήριξη» από τους ευρωπαίους ομολόγους της, απέναντι στις βλέψεις του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία.
«Το μήνυμα είναι πολύ, πολύ σαφές», είπε στους δανούς δημοσιογράφους που την συνόδευαν στην περιοδεία-αστραπή σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Παρίσι, μετά τη συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν.
«Πρέπει να σεβόμαστε απολύτως το έδαφος και την εθνική κυριαρχία των κρατών, αυτό είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της διεθνούς κοινότητας, αυτής της κοινότητας που οικοδομήσαμε όλοι μαζί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.
Η Φρεντέρικσεν επισκέφθηκε νωρίτερα και το Βερολίνο, και στη συνέχεια τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Στο Βερολίνο, εξέφρασε τη στήριξή του στα Δανία ο Ολαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε ότι «τα σύνορα δεν πρέπει να μετακινούνται δια της βίας», προσθέτοντας, στα αγγλικά: «προς κάθε ενδιαφερόμενο».
Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε το Σάββατο τους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ «θα αποκτήσουν» το νησί, προκαλώντας και πάλι ανησυχία στην Κοπεγχάγη.
Ο Σολτς είπε στη Φρεντέρικσεν ότι η Δανία και η Γερμανία είναι «στενοί φίλοι» και «έχουν παρόμοιο όραμα για τον κόσμο».
«Η ήπειρός μας βασίζεται στην ιδέα ότι η συνεργασία και όχι η αντιπαράθεση θα οδηγήσει στην ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία», πρόσθεσε η δανή πρωθυπουργός.
![](https://www.protagon.gr/wp-content/uploads/2025/01/2025-01-28T162105Z_1399889113_RC23JCAGMWZ8_RTRMADP_3_NATO-DENMARK.jpg)
Στην «θυελλώδη» τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πρόσφατα με τον Τραμπ, η Φρεντέρικσεν του είπε ότι επαφίεται στους Γροιλανδούς να αποφασίσουν για το μέλλον του νησιού.
Η Γροιλανδία, που είναι αυτόνομο έδαφος της Δανίας, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «δεν πωλείται». Την επομένη της ορκωμοσίας του Τραμπ, ο Γροιλανδός πρωθυπουργός Μούτε Έγκεντε επέμεινε ότι οι κάτοικοι του νησιού «δεν θέλουν να γίνουν Αμερικανοί» αλλά δήλωσε ανοιχτός σε «ενίσχυση της συνεργασίας» με τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, η Κοπεγχάγη αναπτύσσει πρωτοβουλίες για να πείσει τους Γροιλανδούς να παραμείνουν στη Δανία. Τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει δύο δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική, μια ζώνη στρατηγικής σημασίας λόγω της εγγύτητάς της στη Ρωσία και την αμερικανική ήπειρο, καθώς και στον Βόρειο Ατλαντικό.
Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί επίσης να ερμηνευτεί ως συμβολική ενέργεια απέναντι στις ΗΠΑ όσον αφορά την ασφάλεια σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή.
Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, είπε ότι η αποστολή ευρωπαίων στρατιωτών για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην Αρκτική ήταν «μια πιθανότητα» η οποία ωστόσο δεν τίθεται προς το παρόν από τη Δανία.
Ο Ρόμπερτ Μπρίγκερ, ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (CMUE) ήταν ο πρώτος που πρότεινε την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία, σημειώνοντας ότι «αυτό θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα και θα συνέβαλε στη σταθερότητα στην περιοχή».
Ο Τραμπ δηλώνει ότι ο έλεγχος της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» για την «εθνική ασφάλεια και την ελευθερία σε όλον τον κόσμο».
Οι ΗΠΑ διαθέτουν μια στρατιωτική «διαστημική» βάση στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στο Πιτούφικ. Εκτός από τη στρατηγική τοποθεσία της (βρίσκεται πάνω στη συντομότερη τροχιά για την εκτόξευση πυραύλων προς τη Ρωσία), η Γροιλανδία διαθέτει και τεράστια ανεκμετάλλευτα αποθέματα πετρελαίου και μεταλλευμάτων.
Οι Γροιλανδοί δεν θέλουν να γίνουν… Αμερικανοί
Την Τρίτη, δημοσκόπηση στη Γροιλανδία έδειξε ότι το 85% των Γροιλανδών δεν θέλουν να γίνουν τμήμα των ΗΠΑ.
Η έρευνα της εταιρείας Verian, την οποία παρήγγειλαν η δανική εφημερίδα Berlingske και η γροιλανδική Sermitsiaq, έδειξε πως μόνο 6% των Γροιλανδών θέλουν να γίνει το νησί τους τμήμα των ΗΠΑ, ενώ 9% δηλώνουν αναποφάσιστοι.
«Είμαι ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η δημοσκόπηση έδειξε πως πολλοί Γροιλανδοί θέλουν να συνεχισθεί η στενή συνεργασία με τη Δανία. Πιθανόν με μια διαφορετική μορφή απ’ αυτή που ξέρουμε σήμερα, επειδή όλα αλλάζουν με το χρόνο», δήλωσε η Φρεντέρικσεν στην Berlingske.
Η Γροιλανδία, με χερσαία μάζα μεγαλύτερη από το Μεξικό και πληθυσμό 57.000 κατοίκους, απέκτησε το 2009 ευρεία αυτονομία και αυτόνομη διακυβέρνηση, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Δανία με δημοψήφισμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά Τραμπ χτίζει η Δανία για τη Γροιλανδία
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.