360
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο γραφείο του στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του στο Reuters το 2018 | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να μπει ο Σρέντερ στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων κατά της Μόσχας

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 13:57
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο γραφείο του στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του στο Reuters το 2018
| REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να μπει ο Σρέντερ στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων κατά της Μόσχας

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 13:57

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να ζητήσει να περιληφθεί στη «μαύρη λίστα» ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, αν δεν παραιτηθεί από μέλος συμβουλίου της κρατικής ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο αφορά επίσης την Αυστριακή Κάριν Κνάισλ, πρώην υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστηρίζεται από τις τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά μπορεί ακόμη να γίνουν σ’ αυτό ήσσονος σημασίας αλλαγές.

Επικριτές κατηγορούν τον Σρέντερ, ο οποίος ως καγκελάριος υποστήριξε την κατασκευή περισσότερων αγωγών αερίου, ότι εμβάθυνε την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από μια χώρα που έχει γίνει τώρα εχθρική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «επισημαίνει ότι πρώην πολιτικοί (…) έχουν παραιτηθεί πρόσφατα από τις θέσεις τους σε ρωσικές εταιρείες και ζητεί κατηγορηματικά να πράξουν το ίδιο και άλλοι, όπως η Κάριν Κνάισλ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης.

Το κείμενο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί αργότερα σήμερα. Δεν είναι δεσμευτικό, όμως ασκεί σημαντική πίεση στην ΕΕ να αναλάβει δράση εναντίον Ευρωπαίων που θεωρείται ότι διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει συμφωνήσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων ρώσων ολιγαρχών και αξιωματούχων που συνδέονται με το Κρεμλίνο, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, όμως έχει αποφύγει να στοχοθετήσει απ’ ευθείας Ευρωπαίους που κατέχουν κορυφαίες θέσεις σε ρωσικές εταιρείες οι οποίες θεωρείται ότι υποστηρίζουν τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί «να επεκταθεί ο κατάλογος των ατόμων που στοχοθετούνται από τις κυρώσεις της ΕΕ ώστε να περιλάβει τους Ευρωπαίους που είναι μέλη των συμβουλίων μεγάλων ρωσικών εταιρειών και τους πολιτικόυς που συνεχίζουν να λαμβάνουν ρωσικό χρήμα».

«Υπηρετώντας σε κορυφαίες θέσεις σε εταιρείες που συνδέονται με το Κρεμλίνο, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ συνεργάζεται ντε φάκτο στενά με τη Ρωσία», δήλωσε ο κεντροδεξιός βουλευτής Μάρκους Φέρμπερ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη του σχεδίου απόφασης.

Εκπρόσωπος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν θέλησε να σχολιάσει το σχέδιο απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, όμως υπογράμμισε πως η επιβολή ατομικών κυρώσεων απαιτεί αποδείξεις και τη στήριξη και των 27 κυβερνήσεων.

Ο Σρέντερ είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής των μετόχων της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία, ένα πρόγραμμα που βρίσκεται πλέον σε αναστολή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...