271
Τα μέλη του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσέρχονται στην αίθουσα σε πρόσφατη συνεδρίαση | EPA/JULIEN WARNAND

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Πρόστιμο €1 εκατ. την ημέρα στην Πολωνία για την παραβίαση του Κράτους Δικαίου

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 16:15
Τα μέλη του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσέρχονται στην αίθουσα σε πρόσφατη συνεδρίαση
|EPA/JULIEN WARNAND

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Πρόστιμο €1 εκατ. την ημέρα στην Πολωνία για την παραβίαση του Κράτους Δικαίου

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 16:15

Στην καταβολή προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα, καταδίκασε την Πολωνία το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Τετάρτη, ύστερα από αίτημα που είχε υποβάλει η Κομισιόν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η ποινή επιβλήθηκε για την παράλειψη αναστολής των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας που αφορούν τους τομείς δικαιοδοσίας του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης από την υπερσυντηρητική πολωνική κυβέρνηση και προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Βρυξελλών.

«Η συμμόρφωση με τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν στις 14 Ιουλίου 2021 είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ενωση, ιδίως σε αυτήν του Κράτους Δικαίου», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ διέταξε την Πολωνία να καταβάλει στην Κομισιόν περιοδική χρηματική ποινή ύψους ενός εκατ. ευρώ την ημέρα, από την ημερομηνία κατά την οποία η σημερινή διαταγή κοινοποιήθηκε σε αυτήν και έως ότου το κράτος-μέλος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διάταξη της 14ης Ιουλίου 2021 ή, εάν δεν το πράξει, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της τελεσίδικης απόφασης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκκινήσει σειρά διαδικασιών επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για παραβίαση του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Η Βαρσοβία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες εξαιτίας μιας σειράς αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, που έρχονται σε αντίθεση με βασικές αρχές της ΕΕ.

Στις αρχές του μήνα, η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές έφτασε στο αποκορύφωμά της, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας και υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...