512
Ο Αλέξης Τσίπρας την Προσύνοδο του PES στην Πράγα | INTIMEnews

Ευρωομόλογο και δράση στο Ουκρανικό ζήτησε ο Τσίπρας: Δεν γίνεται να κάνουν κουμάντο Πούτιν και ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 13:53
Ο Αλέξης Τσίπρας την Προσύνοδο του PES στην Πράγα
|INTIMEnews

Ευρωομόλογο και δράση στο Ουκρανικό ζήτησε ο Τσίπρας: Δεν γίνεται να κάνουν κουμάντο Πούτιν και ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 13:53

Κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Προσύνοδο του PES (κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών) στην Πράγα.

«Η Ευρώπη -παρατήρησε ο κ. Τσίπρας- θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευτεί με την αρχή της αλληλεγγύης ή ο καθένας μόνος του απέναντι στην κρίση και όποιος αντέξει. Οπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία, που χρηματοδοτεί 200 δισ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία, αλλά αρνείται παρόμοια εργαλεία για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών ή το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου».

Συνεπώς, τόνισε, «θεωρούμε ότι το κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για τη χρηματοδότηση δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα».

Την δια στιγμή, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  η Ευρώπη «πρέπει να αποφασίσει να σταματήσει να πορεύεται σαν τον υπνοβάτη προς το γκρεμό, σε σχέση με την ουκρανική κρίση».

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε, «πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή, να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν ο πόλεμος», διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν μπορεί τις εξελίξεις να τις καθορίζει μονάχα ο Πούτιν με τα φιλοπόλεμα σχέδιά του, τα επιθετικά του σχέδια και οι ΗΠΑ με τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα».

Τέλος, σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, η Ευρώπη, επίσης, πρέπει να αποφασίσει αν θα έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά».  Διότι «δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ορθώς εναντιώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να μην παίρνει μια σαφή θέση και στάση σε ό,τι αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας κράτους-μέλους της ΕΕ από την Τουρκία με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο».

«Οφείλει λοιπόν η ΕΕ -κατέληξε- να έχει μια ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ένα πακέτο κυρώσεων, στη βάση του πλαισίου του 2019 που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού».

Απάντηση Οικονόμου: Ας είναι πιο προσεκτικοί στην τουρκική προπαγάνδα

Πέρα από λόγια και δηλώσεις στο εξωτερικό, το πλέον εθνικά επωφελές θα ήταν να υπερψηφίζει ο κ. Τσίπρας τα εξοπλιστικά προγράμματα που θωρακίζουν έμπρακτα τη χώρα μας απέναντι στις απειλές, σχολίασε για τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καλώντας παράλληλα τον ίδιο και τα στελέχη του να είναι περισσότερο προσεκτικοί απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα με το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό.

Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου:

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεθοδικά, στρατηγικά και αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές σε όλα τα διεθνή fora τα τελευταία χρόνια. Η καταγγελία του τρόπου που η Τουρκία πολιτεύεται στις πολιτικές ομάδες, που υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση, είναι κάτι αναμφισβήτητα ωφέλιμο για την χώρα μας. Άλλωστε η κυβέρνησή μας έχει υπερτονίσει την αναγκαιότητα ύπαρξης αραγούς εσωτερικού μετώπου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Πέρα από λόγια και δηλώσεις στο εξωτερικό, το πλέον εθνικά επωφελές θα ήταν να υπερψηφίζει ο κ. Τσίπρας τα εξοπλιστικά προγράμματα, που θωρακίζουν έμπρακτα τη χώρα μας απέναντι στις απειλές, και τις αμυντικές συμφωνίες που κατοχυρώνουν τη γεωστρατηγική μας ασφάλεια. Και, φυσικά, να είναι περισσότερο προσεκτικοί, ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα εις βάρος της Ελλάδας όσον αφορά ζητήματα όπως το προσφυγικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News