218
Αποψη του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο | Julien Warnand/Pool via REUTERS

Ευρωκοινοβούλιο: «Πράσινες» οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 11:00
Αποψη του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο
|Julien Warnand/Pool via REUTERS

Ευρωκοινοβούλιο: «Πράσινες» οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 11:00

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, δύο πηγές ενέργειας που έχουν αναγνωριστεί ως «απαραίτητες» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το αμφιλεγόμενο κείμενο, το οποίο κατέθεσε τον Ιανουάριο η Κομισιόν, χαρακτήριζε «βιώσιμες» κάποιες επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια –τα οποία δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα– ή εργοστάσια φυσικού αερίου, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες.

Διαμαρτύρεται η Αυστρία

Η Αυστρία θα προσφύγει νομικά κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κατατάξει ως «πράσινες» και βιώσιμες μεταβατικές ενεργειακές πηγές το αέριο και την πυρηνική ενέργεια, ανακοίνωσε η αυστριακή υπουργός Κλιματικής Προστασίας.

«Ιδιαίτερα με τον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να έχουμε ένα πρόγραμμα πράσινου ξεπλύματος των επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό αέριο», ανέφερε η υπουργός Λεονόρε Γκεβέσλερ. «Η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο δεν συμβάλλουν στην κλιματική προστασία».

Για «πράσινο ξέπλυμα» έκανε λόγο η αυστριακή υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Λεονόρε Γκεβέσλερ

«Μόλις τεθεί σε ισχύ αυτό το πρόγραμμα πράσινου “ξεπλύματος”, η Αυστρία θα καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ήδη έτοιμη προσφυγή της εναντίον του», δήλωσε η υπουργός προσθέτοντας ότι η Αυστρία θα επιδιώξει να περιλάβει και άλλα κράτη μέλη ως συμμάχους στην προσφυγή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...