897
Στο «στρατόπεδο» της ΝΔ, βλέποντας τα αποτελέσματα του τελικού exit poll | Nick Paleologos / SOOC

Ευρωεκλογές, το τελικό exit poll: ΝΔ 27%-31%, ΣΥΡΙΖΑ 13,8%-17,2%, ΠΑΣΟΚ 11,5%-14,5%

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 19:01
Στο «στρατόπεδο» της ΝΔ, βλέποντας τα αποτελέσματα του τελικού exit poll
|Nick Paleologos / SOOC

Ευρωεκλογές, το τελικό exit poll: ΝΔ 27%-31%, ΣΥΡΙΖΑ 13,8%-17,2%, ΠΑΣΟΚ 11,5%-14,5%

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 19:01

Απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία που φαίνεται να μην πιάνει τον εκλογικό πήχη του 33%, παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη στη δεύτερη θέση (αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και εμφάνιση-έκπληξη για πρώτη φορά της «Φωνής Λογικής», του κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου, είναι τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από τα exit poll των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Στο τελικό exit poll που δόθηκε, λίγο μετά τις 20.00, τα κόμματα λάμβαναν:

Νέα Δημοκρατία: 27%-31% και 7 έδρες.

ΣΥΡΙΖΑ: 13,8%-17,2% και 4 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 11,9%-14,5% και 3 έδρες

ΚΚΕ: 8,7%-10,8% και 2-3 έδρες

Ελληνική Λύση: 8,4%-10,8% και 2-3 έδρες

Νίκη: 3,3%-5,3% και μία έδρα

Πλεύση Ελευθερίας: 2,6%-4,6% και μία έδρα

Φωνή Λογικής: 2,2%-3,6% και μία έδρα

ΜέΡΑ25: 1,5%-2,9% και μία έδρα

Νέα Αριστερά: 1,5% έως 2,9%

Πατριώτες: 0,9%-2,3%

Δημοκράτες: 0,9%-1,9%

Αναλυτικά τι έδινε το πρώτο exit poll (ποσοστά και έδρες):

Νέα Δημοκρατία: 28 – 32% και 7 με 8 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 15,2 – 18,2% και 4 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 10,9 – 13,9% και 3 έδρες

ΚΚΕ: 7,9 – 10,3% και 2 έδρες

Ελληνική Λύση: 7,6 – 10% και 2 έδρες

Νίκη: 2,9 – 4,9% και 1 έδρα

Πλεύση Ελευθερίας: 2,6 – 4,6% και 1 έδρα

ΜέΡΑ 25: 2 – 3,4% – από 0 έως 1 έδρα

Φωνή Λογικής: 2,2 – 3,6% – από 0 έως 1 έδρα

Νέα Αριστερά: 1,3 – 2,7%

Πατριώτες: 1,4 – 2,8%

Δημοκράτες: 0,7 – 1,7%

Κόσμος: 0,5 -1,5%

Αλλο: 2,6 – 4,6%

Στην πρώτη τους αντίδραση, πηγές του κυβερνώντος κόμματος σημείωναν ότι καταρχάς πρέπει να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα για να σχολιάσουμε πάνω σε μία σαφή εικόνα.

Το πρώτο δεδομένο, ανέφεραν από τη ΝΔ, είναι ότι πρέπει να μας προβληματίσει η αυξημένη αποχή. Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο με βάση τα στοιχεία των exit polls, μιλάμε για μία σημαντική νίκη, τη μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών, δεδομένου του γεγονότος ότι οι μεγαλύτερες διάφορες μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος που έχουν σημειωθεί από τότε που διεξάγονται ευρωπαϊκές κάλπες ήταν: 9 μονάδες το 2004, 8,8 το 1981 και 9,4 μονάδες το 2019.

Σίγουρα οι πολίτες έδειξαν ότι μας εμπιστεύονται, αλλά, ταυτόχρονα, έστειλαν και ένα μήνυμα ότι έχουν αυστηρές απαιτήσεις για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και να διορθώσουμε λάθη και αστοχίες, αναγνώριζαν οι ίδιες πηγές και συνέχιζαν:

Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακούσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών. Να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους. Ας μην υποτιμούμε και το τι φαίνεται ότι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου τα περισσότερα κυβερνώντα κόμματα καταρρέουν, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν από την Πειραιώς, κοινή συνισταμένη είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρούσαν με νόημα, ότι κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να βάζει τον πήχη που επιθυμεί, ψηλά ή χαμηλά. Από ό,τι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τα ποσοστά της εκλογικής συντριβής του, που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση και μάλιστα, όπως επισημαίνεται, βρίσκεται κατά πολύ κάτω από το 23% των τελευταίων ευρωεκλογών, όταν είχε λάβει 6 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» επιβεβαίωση ως πρωταγωνιστική δύναμη της Κεντροαριστεράς

Ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου, όπου ως πρώτο σχόλιο, υπογράμμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως «η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης»

Πηγές του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη μιλούσαν για «ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» και «σαφή αποδοκιμασία των πολιτικών του».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευση του. Είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μόνομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη», κατέληγαν οι ίδιες πηγές από την Κουμουνδούρου.

Τι λένε στη Χαριλάου Τρικούπη

Εν αναμονή του επίσημου τελικού αποτελέσματος, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη προχώρησαν σε ένα πρώτο σχόλιο για τα ευρήματα του exιt poll.

Oπως επεσήμαναν αρχικά οι εν λόγω πηγές, για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τα ποσοστά του, αν και όχι όσο θα ήθελαν, ενώ είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα δύο κόμματα που αυξάνει την εκλογική επιρροή του.

Η  μεγάλη εικόνα -σημείωναν από τη Χαριλάου Τρικούπη- είναι πως οι πολίτες έδειξαν δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού μειώθηκαν αισθητά τα ποσοστά της από εκείνα των περυσινών εθνικών εκλογών αλλά και από των ευρωεκλογών του 2019.

Οσον αφορά τον βασικό αντίπαλο για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές μιλούν καθοδική πορεία των ποσοστών του που συνεχίζεται, καθώς όπως υπογραμμίζουν, έπεσε κάτω από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών και των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Κατά τα άλλα θεωρούν τη μεγάλη αποχή μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα.

Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν  ως έντονα ανησυχητικό στοιχείο, την άνοδο που καταγράφουν τα μικρότερα κόμματα στον χώρο της ακροδεξιάς, κατι το οποίο θα πρέπει, επίσης, να απασχολήσει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Κλείνοντας το πρώτο αυτό σχόλιο για το ποσοστό που δίνουν τα exit poll στο κόμμα του Νικου Ανδρουλακη, οι εν λόγω πηγές επιφυλάσσονται για πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση όταν θα διαμορφωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Ικανοποιημένοι στο Περισσό

«Με βάση τα Exit Polls και εφόσον -βεβαίως- επιβεβαιωθούν, καταγράφεται ακόμα μία σημαντική άνοδος του ΚΚΕ, σε σχέση με τις περυσινές εθνικές εκλογές, αλλά και πολύ περισσότερο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφεραν με τη σειρά τους από τον Περισσό.

Οπως τονίζουν, καταγράφεται αποδοκιμασία της κυβέρνησης της ΝΔ και στασιμότητα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ για την αποχή επισημαίνουν ότι έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν είναι μόνο αδιαφορία, παρότι το ΚΚΕ την αποδοκιμάζει.

«Πιο δυνατό ΚΚΕ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και όσα έρχονται», είναι το μήνυμα με το οποίο καταλήγουν στο πρώτο τους σχόλιο οι πηγές του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...