865
| CreativeProtagon

Ευρωεκλογές: Ο υβριδικός πόλεμος της Μόσχας πριν από τις κάλπες

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 11:30
|CreativeProtagon

Ευρωεκλογές: Ο υβριδικός πόλεμος της Μόσχας πριν από τις κάλπες

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 11:30

Παράλληλα με την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών διεξάγεται (εδώ και εβδομάδες) ένας υβριδικός πόλεμος, με κύρια όπλα την παραπληροφόρηση και την άσκηση επιρροής υπέρ των αποκαλούμενων «αντισυστημικών» κομμάτων. Οι στόχοι είναι γνωστοί: να απονομιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, να καταστούν τα θεσμικά της όργανα λιγότερο αξιόπιστα ενώπιον του εκλογικού σώματος της Γηραιάς Ηπείρου και να αποδυναμωθεί η Ευρώπη συνολικά. Αυτή τη φορά το σήμα του συναγερμού δόθηκε μόλις λίγα 24ωρα πριν οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι αρχίσουν να προσέρχονται στις κάλπες (στην Ολλανδία άρχισαν ήδη να ψηφίζουν).

Οπως αναφέρει στην ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες ο Κλάουντιο Τίτο της ιταλικής La Repubblica, έπειτα από ελέγχους που πραγματοποίησαν αρχικά η Κομισιόν και στη συνέχεια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαπιστώθηκε καταρχάς πως η αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα οργιάζει αλλά και ότι αυτής της αντιευρωπαϊκής εκστρατείας ενόψει των πιο κρίσιμων εκλογών στην ιστορία της ΕΕ ηγείται η Ρωσία.

Στο στόχαστρο της Μόσχας βρίσκονται κυρίως οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – καθώς από κοινού συστήνουν τον πυρήνα της Ευρώπης και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του πληθυσμού που καλείται να ψηφίσει. Ο ιταλός δημοσιογράφος δεν παραλείπει να θυμίσει πως ορισμένα κόμματα σε αυτές τις χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία (προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις) και το νεοναζιστικό AfD στη Γερμανία (παλεύει με το SPD για τη δεύτερη θέση), έχουν ήδη εμπλακεί σε δικαστικές έρευνες για συμπαιγνία με τη Μόσχα.

Η εκστρατεία παραπληροφόρησης και επηρεασμού διεξάγεται, φυσικά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp) στην οποία η Κομισιόν έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις, αλλά σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το TikTok. Ο Κλάουντιο Τίτο αναφέρει ενδεικτικά πως μόνον κατά τη διάρκεια του Μαΐου στις πλατφόρμες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ εντοπίστηκαν τουλάχιστον 275 «φιλορωσικά» προφίλ με έντονη προπαγανδιστική δράση στην Ιταλία (ήρθαν σε επαφή με 1,5 εκατ. λογαριασμούς) στη Γαλλία (σχεδόν ένα εκατομμύριο λογαριασμοί), στη Γερμανία (πάνω από 400 χιλιάδες) και στην Πολωνία (σχεδόν 400 χιλιάδες).

Ο τελικός σκοπός του Κρεμλίνου είναι η αποδυνάμωση του φιλοευρωπαϊκού μετώπου και η ενίσχυση όλων των «αντισυστημικών» κομμάτων. Στις έρευνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αναφέρονται τα ονόματα των εμπλεκόμενων πολιτικών υποκειμένων, ωστόσο η αναφορά ειδικά στην ακροδεξιά είναι μεν σιωπηρή αλλά σαφής.

Συγχρόνως επιδιώκεται να τροφοδοτηθεί η αποχή σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να υποστηριχθεί (από το Κρεμλίνο και τους υποστηρικτές του ανά την Ευρώπη) πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μετράει, πως οι ίδιοι οι πολίτες της αδιαφορούν για το μέλλον της. Ειδικά όσον αφορά το ενδιαφέρον της Μόσχας για την αύξηση της αποχής, όπως εξηγεί σε ανάλυσή του ο Αλμπέρτο ντ’Αρτζένιο, αρθρογράφος της La Repubblica, ο πολιτικός λογισμός του Κρεμλίνου είναι διττός: «η αποχή επηρεάζει περισσότερο το εκλογικό σώμα των μεγάλων κομμάτων, τα οποία “τυγχάνει” να είναι φιλοευρωπαϊκά, όπως τα λαϊκά, τα σοσιαλιστικά και τα φιλελεύθερα, εξ ορισμού πιο μετριοπαθή αλλά και λιγότερο αποφασιστικά από εκείνα των εξτρεμιστών πολιτικών δυνάμεων που εξυπηρετούν τη Μόσχα. Η αποχή θα επέτρεπε επίσης στο Κρεμλίνο να συγκρίνει τη συμμετοχή ρεκόρ (77,4%) που καταγράφηκε στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου στη Ρωσία με τη (χαμηλή) συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές και να υποστηρίξει ότι “η αληθινή δημοκρατία βρίσκεται στη Ρωσία, όχι στη Δύση”».

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, άρχισε να κυκλοφορεί ξανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το παλιό hashtag «Iononvoto» (Εγώ δεν ψηφίζω), στη Γερμανία, σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γίνεται πολύς λόγος για την ασημαντότητα της ψήφου ενώ στην Πολωνία, οι προπαγανδιστές και οι παραπληροφοριοδότες της Μόσχας εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως στο ζήτημα των προσφύγων από την Ουκρανία.

Μεγάλο μέρος της ρωσικής παραπληροφόρησης και προπαγάνδας αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του οποίου έχει υποστηριχθεί ακόμη και πως έχουν ήδη σταλεί οι πρώτοι ευρωπαίοι στρατιώτες στο πεδίο. Στόχος του Κρεμλίνου στην προκειμένη περίπτωση είναι ο διχασμός της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης σχετικά με την ανάγκη στήριξης του Κιέβου. Ενόψει των ευρωεκλογών ο Πούτιν ευελπιστεί να μην καταστεί δυνατός ο σχηματισμός μιας νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφασισμένης να ορθώσει το ανάστημα, το δικό της και ολόκληρης της Ενωσης, στον ρωσικό επεκτατισμό. Πάντως, από τη Μόσχα, ο ρώσος πρόεδρος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη: «Δεν κάνουμε παραπληροφόρηση σε σχέση με τις εκλογές στην ΕΕ», είπε, μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. «Ας μην διαδοθεί και σε σας μια πρωτόγονη ρωσοφοβία», πρόσθεσε, αναφερθείς ειδικά στην Ιταλία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει την απειλή. Με τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ έχουν τεθεί σε λειτουργία γραφεία που παρακολουθούν αυτού του είδους τη δραστηριότητα και παρεμβαίνουν για να την αναχαιτίσουν. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν – και για αυτό ανησυχούν – πως οι κρίσιμες ώρες είναι τα λίγα 24ωρα που απομένουν έως ότου να ανοίξουν οι κάλπες, συγκεκριμένα το τριήμερο που προηγείται της εκλογικής αναμέτρησης. Και οι ανησυχίες δεν αφορούν μόνο την παραπληροφόρηση αυτή καθαυτή αλλά και τις μεθόδους με τις οποίες θα αποπειραθεί να παρέμβει η Μόσχα (αλλά και το Πεκίνο) με τους ειδικούς να προειδοποιούν για αύξηση της χρήσης συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι, σύμφωνα με τους ευρωπαίους ειδικούς, αυτές οι αναμείξεις, αν και στην παρούσα φάση εστιάζονται στις ευρωεκλογές, στην πραγματικότητα αποτελούν μέρος μιας πολύ ευρύτερης και διαρκούς εκστρατείας παραπληροφόρησης και άσκησης αθέμιτης επιρροής στα κράτη-μέλη της ΕΕ, με στόχο την αποδυνάμωσή της. «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε και δεν φοβόμαστε», δηλώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...