Διεθνείς ακροδεξιοί ηγέτες, όπως η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν, η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι και ο Αργεντινός Χαβιέ Μιλέι, συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη για να διακηρύξουν την αντίθεσή τους στον σοσιαλισμό και στη «μαζική παράνομη μετανάστευση», τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Το «μεγάλο πατριωτικό συνέδριο» της Κυριακής, το οποίο οργανώθηκε από το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox, πρόσφερε στους ακραία συντηρητικούς και ακροδεξιούς λαϊκιστές την ευκαιρία να συγκεντρώσουν τα πυρά τους στους γνωστούς στόχους τους – από το κράτος πρόνοιας, μέχρι το κίνημα «woke» και τις ατζέντες των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Αμικάι Τσίκλι, υπουργός του Ισραήλ για τις υποθέσεις της διασποράς και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, ο Αντρέ Βεντούρα, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Πορτογαλίας, Τσέγκα, καθώς και ο ακροδεξιός ηγέτης της Χιλής, Χοσέ Αντόνιο Καστ.
Στο συνέδριο η αμερικανική Ακροδεξιά εκπροσωπήθηκε από δύο συμμάχους του πρώην (και νυν υποψηφίου) αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ – τον Ματ Σλαπ, πρόεδρο της πανίσχυρης οικονομικά Αμερικανικής Συντηρητικής Ενωσης, και τον Ρότζερ Σερβίνο, αντιπρόεδρο του ισχυρού συντηρητικού ιδρύματος Heritage Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί αντιδραστικούς ακτιβισμούς, όπως η κατάργηση των αμβλώσεων.
Ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος έστειλε ένα μήνυμα μέσω βίντεο, ανέφερε ότι είναι καιρός «οι πατριώτες να κάνουν κατάληψη στις Βρυξέλλες», προσθέτοντας ότι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες στη βελγική πρωτεύουσα «εξαπολύουν μαζική παράνομη μετανάστευση» στην ήπειρο και «δηλητηριάζουν τα παιδιά μας με προπαγάνδα ανατροπής των φύλων».
Η Μελόνι, η οποία εμφανίστηκε επίσης μέσω βίντεο, προέτρεψε τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης να συνεργαστούν καθώς οι πολίτες της ΕΕ ετοιμάζονται να κατευθυνθούν στις κάλπες. «Βρισκόμαστε στην παραμονή αποφασιστικών εκλογών», είπε η ιταλίδα πρωθυπουργός. «Είναι ώρα να κινητοποιηθούμε, να βγούμε στους δρόμους, να αυξήσουμε τα διακυβεύματα – είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία ημέρα».
Ο ηγέτης του Vox, Σαντιάγκο Αμπασκάλ, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της εκδήλωσης για να καλέσει ομάδες ομοϊδεατών του σε όλο τον κόσμο να νικήσουν ολοκληρωτικά την απειλή που στοιχειοθετεί η Αριστερά. «Ενώ όλοι μας υπερασπιζόμαστε την εθνική κυριαρχία μας, γνωρίζουμε παράλληλα ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας», είπε στο πλήθος των 10.000 ατόμων στην αρένα Βισταλέγκρε της ισπανικής πρωτεύουσας.
«Αντιμετωπίζοντας την παγκοσμιοποίηση και τη σοσιαλιστική ψυχή της, πρέπει να απαντήσουμε με μια παγκόσμια συμμαχία που θα υπερασπιστεί την κοινή λογική, γιατί αυτή είναι μια κοινή απειλή», πρόσθεσε. Η Λεπέν, ο Εθνικός Συναγερμός της οποίας προηγείται στις γαλλικές δημοσκοπήσεις, είπε ότι γνωρίζει πως μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη του Βοξ στο ευρωκοινοβούλιο ώστε «να αρχίσουμε τον επανασχεδιασμό» της ΕΕ.
Ο Χαβιέ Μιλέι, που ξεκίνησε την ομιλία του με ένα τραγούδι, έπλεξε το εγκώμιο της δύναμης του καπιταλισμού. «Παρόλη την γκρίνια της Αριστεράς, η ελεύθερη αγορά φέρνει ευημερία σε όλους», είπε. «Ο σοσιαλισμός ήταν πάντα μια οικονομική και κοινωνική αποτυχία. Το άνοιγμα της πόρτας στον σοσιαλισμό ισοδυναμεί με πρόσκληση στον θάνατο. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να το επισημάνουμε».
Ο αμφιλεγόμενος νέος πρόεδρος της Αργεντινής –ο οποίος βρισκόταν στην Ισπανία για να παρευρεθεί στην εκδήλωση, να προωθήσει το τελευταίο βιβλίο του και να συναντηθεί με επιχειρηματίες από ισπανικές πολυεθνικές όπως η Iberia, η Santander, η Telefónica και η BBVA– είχε ήδη εκφράσει τις σκέψεις του για τον σοσιαλισμό σε προηγούμενη εκδήλωση δύο ημέρες νωρίτερα.
«Ο σοσιαλισμός είναι ο καρκίνος της ανθρωπότητας», είπε. «Ο σοσιαλισμός είναι ο εχθρός. Αντί να ανησυχούμε τόσο πολύ για τις διαφορές που μπορεί να έχουμε σε αυτήν την πλευρά της ζωής, ας μην αφήσουμε τη σκοτεινή, μαύρη, σατανική, αποκρουστική, φρικτή, καρκινογόνο πλευρά –που είναι ο σοσιαλισμός– να μας νικήσει».
Χρησιμοποίησε επίσης την εμφάνισή του στο συλλαλητήριο για να αναζωπυρώσει έναν πόλεμο λέξεων που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Οσκαρ Πουέντε, ανέφερε ότι οι εκκεντρικές εμφανίσεις του Μιλέι στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να οφείλονται στην «κατανάλωση ουσιών». Ο Μιλέι αντεπιτέθηκε, με αναφορά στις κατηγορίες για διαφθορά που σχετίζονται με τη σύζυγο του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.
Ο Σάντσεθ, ο οποίος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αβάσιμους και πνευματικό τέκνο των πολιτικών αντιπάλων του και των μέσων ενημέρωσης, αποσύρθηκε πρόσφατα για πέντε ημέρες από τα φώτα της δημοσιότητας για να σκεφτεί εάν ήθελε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, λόγω της αγριότητας των προσωπικών επιθέσεων στην οικογένειά του.
Ο αργεντινός πρόεδρος είπε: «Οι παγκόσμιες ελίτ δεν καταλαβαίνουν πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η εφαρμογή των σοσιαλιστικών ιδεών, επειδή βρίσκονται πολύ μακριά από όλα αυτά. Δεν γνωρίζουν τι είδους κοινωνία και χώρα μπορεί να παραγάγει ο σοσιαλισμός, τι είδους άνθρωποι προσκολλώνται στην εξουσία και τι επίπεδα κακοποίησης μπορεί να επιφέρει. Ακόμη και με μια διεφθαρμένη σύζυγο, (ο Σάντσεθ) εξευτελίζεται και χρειάζεται πέντε μέρες για να το σκεφτεί».
Απαντώντας στις προσωπικές επιθέσεις του αργεντινού προέδρου, η ισπανική κυβέρνηση –η οποία χαρακτήρισε τα λόγια του Μιλέι ως μια άνευ προηγουμένου «μετωπική επίθεση στη δημοκρατία μας, στους θεσμούς μας και στην ίδια την Ισπανία»– ανακοίνωσε ότι θα ανακαλούσε τον πρεσβευτή της στο Μπουένος Αϊρες.
Σε δήλωσή του το απόγευμα της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει μια πλήρη δημόσια συγγνώμη από τον Μιλέι. «Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια συγγνώμη», είπε, «θα κάνουμε όλες τις ενέργειες που κρίνουμε απαραίτητες για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά μας».
Ο ίδιος ο Σάντσεθ είπε ότι η ακροδεξιά σύνοδος κορυφής της Κυριακής είναι ενδεικτική ενός «υπόγειου ρεύματος» που αντιτίθεται σθεναρά στην κοινωνική δικαιοσύνη και αρνείται τόσο την επιστήμη όσο και τα δικαιώματα των γυναικών. «Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν την Ισπανία ως μέρος για να συναντηθούν;» αναρωτήθηκε σε ομιλία του στη Βαρκελώνη μια μέρα πριν το συνέδριο.
«Δεν είναι τυχαίο. Επέλεξαν την Ισπανία γιατί εμείς, ως κοινωνία –όχι ως κυβέρνηση– αντιπροσωπεύουμε όλα όσα μισούν και απεχθάνονται: τον φεμινισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αξιοπρεπή απασχόληση, ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, τη δημοκρατία», πρόσθεσε. «Στη δημοκρατία, όπως και στη ζωή, η συγχώρεση είναι πολύ ισχυρότερη από την πικρία, η συνύπαρξη είναι πολύ πιο ισχυρή από την αντιπαράθεση και η ένωση είναι πολύ ισχυρότερη από τη διαίρεση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News