Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσής τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης που επιβάλλει ποσοστώσεις στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία ισχυρίστηκαν ότι υπήρχαν διαδικαστικά λάθη στο σχέδιο της ΕΕ και ότι οι ποσοστώσεις δεν ήταν η κατάλληλη λύση για την κρίση.
Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει, ωστόσο, ότι ο μηχανισμός επιβολής ποσοστώσεων κατά του οποίου προσέφυγαν τα δύο κράτη «συμβάλλει αποτελεσματικά και με αναλογικό τρόπο» στην ανακούφιση της Ελλάδας και της Ιταλίας από την εισροή των προσφύγων.
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολίασε μέσω του Twitter την απόφαση: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την νομιμότητα του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Είναι καιρός να εργασθούμε με ενότητα και να εφαρμόσουμε πλήρως την αλληλεγγύη».
ECJ confirms relocation scheme valid. Time to work in unity and implement solidarity in full. #migrationEU
— DimitrisAvramopoulos (@Avramopoulos) September 6, 2017
Η Σλοβακία, δια του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, δηλώνει ότι σέβεται την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ, αλλά η αρνητική θέση της στις ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες δεν θα αλλάξει. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εκφραστεί η αλληλεγγύη με άλλους τρόπους από το να εξαναγκαζόμαστε να δεχθούμε μετανάστες από άλλες χώρες που δεν θέλουν έτσι κι αλλιώς να βρίσκονται εδώ», είπε.
Ο μηχανισμός είχε συμφωνηθεί το 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, όταν χιλιάδες άνθρωποι περνούσαν καθημερινά από τα σύνορα της ΕΕ, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία.
Πριν ακόμη συμφωνηθεί, υπήρξαν διαφωνίες και αντιρρήσεις από κάποιες χώρες, όπως αυτές που προσέφυγαν. Δικαιολογούσαν τη στάση τους εξηγώντας ότι η ΕΕ τις εκθέτει στην ισλαμική τρομοκρατία.
Η ΕΕ τόνιζε, από την πλευρά της και από τη πρώτη στιγμή, ότι το πρόγραμμα είναι δεσμευτικό ακόμα και για τις χώρες που δεν το ψήφισαν και ότι το θεωρεί έκφραση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών.
Από τότε η Ουγγαρία δεν έχει δεχτεί ούτε ένα άτομο που έχει ζητήσει άσυλο ενώ είναι γνωστός και ο τρόπος με ποιόν τρόπο οι αρχές, ακόμα και οι δημοσιογράφοι, «υποδέχονταν» με κλωτσιές και βία όσους επιχειρούσαν να διασχίσουν τα σύνορα της χώρας.
Πάντως ο μηχανισμός της ΕΕ δεν κατάφερε να κινηθεί με ικανοποιητική ταχύτητα, καθώς έχουν μετεγκατασταθεί 28.000 άτομα έναντι 160.000 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
«Η αλληλεγγύη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης»
Αν και απορρίφθηκε η προσφυγή των δύο χωρών, αυτό δεν τις βγάζει από το στόχαστρο της ΕΕ, η οποία έχει απειλήσει με οικονομικές συνέπειες τις χώρες που δεν συνεργάζονται. Πρόκειται για μια στάση που τηρεί σταθερά στο διάστημα της κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ενώ ο Ορμπαν είχε ζητήσει περισσότερα κονδύλια για την προστασία των συνόρων της χώρας του, ο Γιούνκερ υπενθύμισε ότι η Ουγγαρία έχει δαπανήσει το ένα τρίτο των κονδυλίων της ΕΕ για το Προσφυγικό.
Προσθέτει: «Η αλληλεγγύη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Υπάρχουν κάποιες φορές που τα κράτη μέλη μπορεί να αναμένουν να υποστηριχτούν και φορές που, με τη σειρά τους, πρέπει να είναι έτοιμα να συνεισφέρουν. Η αλληλεγγύη δεν είναι πιάτο α-λα-καρτ, κάτι που επιλέγουμε για την διαχείριση των συνόρων και απορρίπτουμε ότι πρέπει να συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις επανεγκατάστασης που έχουν συμφωνηθεί από κοινού».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News