Στο μεγάλο μέτωπο της Δαδιάς επικεντρώνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς-τέρας που κατακαίει για έκτη μέρα τεράστιες εκτάσεις στον Εβρο. Τα ενεργά μέτωπα είναι στην περιοχή της Συκορράχης με κατεύθυνση στα Κασσιτερά, τη Μεσημβρία, με τη φωτιά να εξαπλώνεται προς τα Πετρωτά, στα Κοίλα, με κατεύθυνση ανατολικά προς το ρέμα της Ιταίας και τη Δαδιά.
Σε ανακοίνωσή της για τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς που έρχεται να αποτελειώσει ό,τι απέμεινε από την περσινή μεγάλη πυρκαγιά, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μιλά για ασύλληπτη οικολογική καταστροφή.
Η φωτιά –τονίζεται στην ανακοίνωση– «έρχεται να αποτελειώσει το έργο της περσινής, καθώς πλέον καίγεται ο πυρήνας του δάσους όπου βρίσκεται και η αποικία του απειλούμενου με εξαφάνιση μαυρόγυπα. Η πυρκαγιά αυτή τη φορά είναι, ωστόσο, πολύ χειρότερη και καταστροφικότερη τόσο ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της όσο και σε κόστος σε ανθρώπινες ζωές».
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές για τα αρπακτικά πουλιά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, καθώς το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, εκ των οποίων τα τρία από τα τέσσερα είδη γυπών. Τα τελευταία τέσσερα ζευγάρια ασπροπάρη βρίσκονται εκεί, όπως και ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.
«Αντίστοιχα, εξαιρετικά σοβαρή, έως σχεδόν ολοκληρωτική, είναι η καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί στο Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου, μια μεγάλη προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται από την Αισύμη μέχρι την Τραϊανούπολη, ενώ πολύ ανησυχητικές είναι οι αναφορές που ήδη μιλούν ακόμα και για ολική καταστροφή σε κάποιες περιοχές», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Από την Τετάρτη υπάλληλοι του Δασαρχείου, με τη συνδρομή δασεργατών από δασικούς συνεταιρισμούς, προσπαθούν να δημιουργήσουν ψηλά στον ορεινό όγκο αντιπυρική ζώνη, εκμεταλλευόμενοι και τα τμήματα που έχουν καεί, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τα δυτικά.
Αν αυτό δεν επιτευχθεί και περάσει τον συγκεκριμένο άξονα, τότε θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο μέτωπο μέσα σε παραγωγικό δάσος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσει στο Μεγάλο Δέρειο και σε ένα μεγάλο τμήμα του Νομού Ροδόπης, είτε, κινούμενη η πυρκαγιά βορειότερα, να προσεγγίσει τον μικρό πυρήνα με τα αρπακτικά, ακόμη και να πλησιάσει τον οικισμό της Δαδιάς.
Μία ακόμη μεγάλη αντιπυρική ζώνη έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των Πετρωτών και παράλληλα με τα όρια Εβρου – Ροδόπης, προκειμένου να διακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τη Μαρώνεια αλλά και να διαφυλαχθεί η Μαύρη Πεύκη.
Εντονο προβληματισμό προκαλούν οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Αύρας και της Ατάρνης πλησίον της Εγνατίας Οδού που ανοιγοκλείνει, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται όσοι προσπαθούν να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Για τη φωτιά στον Εβρο κατέφθασαν ενισχύσεις (πυροσβέστες και οχήματα) από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Αλβανία, τη Ρουμανία.
Συνολικά στα πύρινα μέτωπα επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 36 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία με 4 πυροσβεστικά και δύο minibus, 64 πυροσβέστες από την Τσεχία με έξι πυροσβεστικά των τεσσάρων τόνων και τρία πυροσβεστικά των εννέα τόνων, 56 πυροσβέστες από τη Ρουμανία με 10 υδροφόρα οχήματα και ένα λεωφορείο, 48 πυροσβέστες από την Αλβανία με πέντε υδροφόρα οχήματα και τέσσερα βοηθητικά. Από αέρος το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News