375
| Shutterstock

Εύρημα-σοκ: 240.000 μικροπλαστικά σε ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 20:28

Εύρημα-σοκ: 240.000 μικροπλαστικά σε ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 20:28

Μπορεί το εμφιαλωμένο νερό να συνιστάται ως η πιο ασφαλής λύση κατανάλωσης νερού σε περίπτωση που υπάρχει οποιουδήποτε είδους πρόβλημα με το πόσιμο νερό ή το νερό από κάποια φυσική πηγή αλλά όπως αποδεικνύεται ακόμη και αυτό κρύβει κινδύνους και μάλιστα σοβαρούς για την ανθρώπινη υγεία.

Υπήρχαν υποψίες ότι το εμφιαλωμένο νερό που κατά βάση βρίσκεται σε πλαστικές συσκευασίες μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά όπως αποκαλούνται τα μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικής ύλης που αποσπώνται πλαστικά αντικείμενα. Οι τεράστιες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών στον πλανήτη παράγουν αμέτρητα μικροπλαστικά τα οποία μολύνουν το περιβάλλον και εισέρχονται με διαφόρους τρόπους στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου. Κάποιες μελέτες είχαν υποδείξει την παρουσία μικροπλαστικών μεταξύ 5 χιλιοστών και 1 μικρομέτρου στα εμφιαλωμένα νερά.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι σε κάθε λίτρο εμφιαλωμένου νερού που έλεγξε  υπάρχουν κατά μέσο 240 χιλιάδες ακόμη μικρότερα πλαστικά σωματίδια που προστίθενται στα μεγαλύτερα που γνωρίζαμε πώς υπάρχουν στο εμφιαλωμένο νερό. Πρόκειται για νανοπλαστικά τα οποία μπορούν να  περάσουν από τα έντερα και τους πνεύμονες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια σε όργανα, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Μπορούν να περάσουν επίσης μέσω του πλακούντα ακόμα και στα σώματα των εμβρύων.

Οι ερευνητές λένε ότι καλό θα ήταν να περιοριστεί η χρήση πλαστικού εμφιαλωμένου νερού αλλά δεν θα καλούσαν άλλους ανθρώπους να διακόψουν εντελώς την κατανάλωση του. «Δεν ζητάω πραγματικά από τους ανθρώπους να σταματήσουν να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα υγείας όπως η αφυδάτωση» λέει ο δρ. Μπέιζχαν Γιαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Η δρ. Χίδερ Λέσλι ανεξάρτητη ειδικός στα πλαστικά σωματίδια συμφωνεί ότι είναι δύσκολο να πούμε εάν οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να πίνουν εμφιαλωμένο νερό λόγω της νέας μελέτης. «Το θέμα είναι να αποφασίσεις αν είναι σωστό για σένα. Είναι επιστημονικά εύλογο αλλά αναπόδεικτο ότι τα σωματίδια θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα. Η μόλυνση του νερού μας από νανοπλαστικά είναι μια περίπτωση που η βολική τεχνολογία πλαστικών συσκευασιών μας δαγκώνει πίσω. Μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως η τοξικότητα των νανοπλαστικών σε αυτό το επίπεδο κάτι που μπορεί να πάρει πολλά χρόνια σχεδόν κάθε ανθρώπινο σώμα στον πλανήτη θα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις» λέει η Λέσλι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...