414
Ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στους δημοσιογράφους | REUTERS/Jonathan Ernst

Ευρεία λαϊκή στήριξη στο «New Deal» του Μπάιντεν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 17:27
Ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στους δημοσιογράφους
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ευρεία λαϊκή στήριξη στο «New Deal» του Μπάιντεν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 17:27

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να διαμαρτύρονται για την αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων και των μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ, που προτείνει ο Τζο Μπάιντεν, όμως ο λαός δεν συμφωνεί μαζί τους.

Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών να στηρίζει το νέο υπερνομοσχέδιο του 46ου προέδρου. Το φιλόδοξο New Deal του Μπάιντεν προτείνει έργα υποδομών τριών δισ. δολαρίων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τους φόρους των μεγάλων εταιρειών και όσων έχουν εισόδημα άνω των 400 χιλιάδων δολαρίων ετησίως.

Το 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ μείωσε τη φορολόγηση των εταιρειών από το 28% στο 21%, χαρίζοντάς τους δισ. δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Nike, η Amazon και άλλες 53 εταιρείες με τεράστια έσοδα, το 2020 δεν πλήρωσαν ούτε ένα σεντ σε φόρους στο κράτος!

Βλέποντας και τις σαρωτικά υπέρ του δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν πιστεύει ότι μπορεί να περάσει το νομοσχέδιο, εκμεταλλευόμενος και ένα παλιό κόλπο στη Γερουσία, με μόλις 51 ψήφους (δηλαδή με τους 50 Δημοκρατικούς γερουσιαστές και την Κάμαλα Χάρις) και όχι με 60.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρία των ερωτηθέντων στηρίζουν τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής από τους νέους φόρους, κάτι που πολεμούν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές. Μόλις το 27% δεν συμφωνεί με το σχέδιο του προέδρου. Μάλιστα σε αυτούς που συμφωνούν είναι το 87% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων και το 53% των Ρεπουμπλικάνων.

Ο αμερικανικός λαός θέλει να επιδιορθωθούν και να καταστευαστούν νέοι δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, λιμάνια και αεροδρόμια, καθώς η πλειοψηφία των υποδομών στις ΗΠΑ χτίσθηκε τη δεκαετία του ’50 και βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα είναι δημοφιλή, όπως η βελτίωση της ποιότητας των συστημάτων υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, των ευρυζωνικών δικτύων, της ποιότητας της στέγης και βέβαια η δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, που θα χρειαστούν για όλα αυτά.

Η Τζεν Ψάκι εξηγεί την προτεινόμενη αύξηση των πλουσίων και των εταιρειών στην ενημέρωση των δημοσιογράφων

Οι Ρεπουμπλικάνοι το αποκαλούν «φιλελεύθερη λίστα επιθυμιών για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος», ενώ η προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών ζητεί από τον Μπάιντεν να τολμήσει ακόμα περισσότερο και να ξοδέψει 10 δισ. δολάρια για τις υποδομές.

Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Μπάιντεν δείχνει να διαβάζει την κοινή γνώμη καλύτερα από τους Ρεπουμπλικάνους και ότι το νέο του σχέδιο είναι εξαιρετικά δημοφιλές στον αμερικανικό λαό.

Και στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, η δημοτικότητα του Μπάιντεν είναι υψηλή, φτάνοντας το 72% χάρη στη μεγάλη επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και της ψήφισης του νέου πακέτου ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...