520
| European Union

Εύα Καϊλή: Προσφεύγει στο Ευρωκοινοβούλιο για παραβίαση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 17:42
|European Union

Εύα Καϊλή: Προσφεύγει στο Ευρωκοινοβούλιο για παραβίαση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 17:42

«Η κυρία Εύα Καϊλή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, για την παραβίαση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας, διότι παρακολουθείτο από τις μυστικές υπηρεσίες κατά την περίοδο που συμμετείχε στην επιτροπή PEGA, η οποία θεσμικώς ερευνούσε την ύπαρξη παράνομου λογισμικού που παρακολουθούσε τις κινήσεις των ευρωβουλευτών και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», έκαναν γνωστό σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο δικηγόρων που εξεδόθη τη Δευτέρα «η δημοσιοποίηση αυτής της είδησης προκάλεσε αρκετό ενδιαφέρον, παρ’ όλο που υπήρξαν κάποια συγκεκριμένα Μέσα που συστηματικά βάλλουν κατά της κυρίας Καϊλή, που την κατηγόρησαν για τη δημιουργία σεναρίων συνωμοσίας! Αλλά τα συνταρακτικά νέα που ακολούθησαν, σύμφωνα με τα οποία ακόμα και ο δικαστής-ανακριτής Μισέλ Κλεζ παρακολουθείτο, τους άφησαν άφωνους!»

«Δεν υπάρχει κανένα σενάριο συνωμοσίας», συνέχισαν οι κ.κ. Μαρί και Δημητρακόπουλος, ωστόσο «φαίνεται πως η πικρή αλήθεια είναι ότι στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρώπης, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις του Αραβικού Κόλπου, της Βόρειας Αφρικής, της Αραβικής Χερσονήσου έχουν εγκατασταθεί, το θύμα των οποίων είναι σήμερα η κυρία Καϊλή, αύριο οι δικαστές και οι εισαγγελείς, τη μεθαύριο ποιός;»

Τι σημασία έχει η προσφυγή για την παραβίαση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχε προϊδεάσει για τα παραπάνω αναφέροντας: «Η παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας, ειδικά δε στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο, συνεπάγεται πολύ σοβαρές συνέπειες, μπορεί να “τιναχθεί” στον αέρα ολόκληρη δικογραφία. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και στην κυρία Καϊλή, γιατί παραβιάστηκε το δικαίωμα αυτό της κυρίας Καϊλή, και στις επόμενες μέρες θα γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να διαπιστωθεί η παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας της».

«Υπάρχουν δύο μορφές παραβίασης της βουλευτικής ασυλίας. Μέσα από τη δικογραφία παρατηρήθηκε από τους βέλγους συναδέλφους, αλλά και από μένα, ότι ενώ ακόμα δεν είχε υπάρξει το γεγονός αυτό με τη βαλίτσα, την παρακολουθούσαν μέσα στο Κοινοβούλιο της Ευρωβουλής, αυτό είναι απαράδεκτο. Υπάρχουν στοιχεία ότι παρακολουθείτο η Εύα Καϊλή πριν αρθεί η ασυλία της και αυτό δημιουργεί τεράστιο νομικό θέμα» είχε τονίσει.

«Εάν γίνει δεκτή η προσφυγή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακυρώνεται η προδικασία και ξεκινάει από την αρχή» είχε αναφέρει ακόμη ο δικηγόρος, προσθέτοντας πως δεν ήταν εν γνώσει του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Εύα Καϊλή παρακολουθείτο από τις βελγικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η ανεξάρτητη, σήμερα, ευρωβουλευτής συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2022 κατηγορούμενη μαζί με άλλα άτομα για το σκάνδαλο Qatargate και συγκεκριμένα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, καθώς και από την Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Η ίδια δήλωνε από την πρώτη στιγμή αθώα και επέρριπτε τις ευθύνες για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη στους ιταλούς συγκατηγορούμενούς της.

Αφέθηκε ελεύθερη με καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης των κινήσεών της στις 12 Απριλίου. Για την αποφυλάκισή της φέρεται να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι στις δεσμίδες των χρημάτων που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης δεν εντοπίστηκαν δικά της δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά του Παντσέρι –ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» της υπόθεσης– και του Τζόρτζι, του συντρόφου της.

Το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης έπαψε στις 25 Μαΐου, καθώς ικανοποιήθηκε το σχετικό αίτημα των δικηγόρων της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...