548
Ελεν Μίρεν, Μπόι Τζορτζ και Τζιν Σίμονς περιλαμβάνονται στους υπογράφοντες την επιστολή υπέρ της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision με την 20χρονη Ίντεν Γκόλαν (αριστερά) | CreativeProtagon

Εurovision: Τζιν Σίμονς, Ελεν Μίρεν και Μπόι Τζορτζ υπέρ της συμμετοχής του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 20:30
Ελεν Μίρεν, Μπόι Τζορτζ και Τζιν Σίμονς περιλαμβάνονται στους υπογράφοντες την επιστολή υπέρ της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision με την 20χρονη Ίντεν Γκόλαν (αριστερά)
|CreativeProtagon

Εurovision: Τζιν Σίμονς, Ελεν Μίρεν και Μπόι Τζορτζ υπέρ της συμμετοχής του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 20:30

Περισσότερες από 400 διασημότητες από τον χώρο της ψυχαγωγίας υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, εν μέσω εκκλήσεων για μποϊκοτάζ λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Η πρωτοβουλία για την επιστολή ανήκει στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Creative Community For Peace, ο οποίος διεξάγει εκστρατείες κατά των πολιτιστικών μποϊκοτάζ εις βάρος του Ισραήλ. Μεταξύ άλλων, η επιστολή αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι οι ενοποιητικές εκδηλώσεις όπως οι διαγωνισμοί τραγουδιού είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν στη γεφύρωση των πολιτιστικών χασμάτων και στην ένωση ανθρώπων κάθε προέλευσης, μέσω της κοινής αγάπης τους για τη μουσική. Αυτοί που ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ ανατρέπουν το πνεύμα του διαγωνισμού και τον μετατρέπουν από μια γιορτή ενότητας σε εργαλείο πολιτικής».

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο Τζιν Σίμονς, η Ελεν Μίρεν ο Μπόι Τζορτζ, η Σέλμα Μπλερ, ο Λιβ Σράιμπερ, η Τζουλιάνα Μαργκούλις και η Ντέμπρα Μέσινγκ. Η επιστολή έρχεται έναν μήνα αφότου περισσότεροι από 2.000 μουσικοί στη Φινλανδία, την Ισλανδία και τη Σουηδία –η οποία θα διοργανώσει φέτος τον διαγωνισμό– υπέγραψαν χωριστές ανοιχτές επιστολές που ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Εάν το Ισραήλ δεν αποκλειστεί από τον διαγωνισμό στο Μάλμε τον Μάιο, οι υπογράφοντες στη φινλανδική επιστολή ζήτησαν από τη Φινλανδική Εταιρεία Ραδιοφωνίας, Yle, να μποϊκοτάρει τη Eurovision και να αρνηθεί να στείλει αποστολή.

«Δεν είναι σύμφωνο με τις αξίες μας να δίνεται σε μια χώρα, που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συνεχίζει τη στρατιωτική κατοχή, μια δημόσια σκηνή για να εξωραΐσει την εικόνα της στο όνομα της μουσικής», έγραφε η επιστολή που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο. Σε απάντηση αυτής της επιστολής, εκπρόσωπος της Eurovision είπε στον Guardian ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού «παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός».

«Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όχι για κυβερνήσεις, και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Ισραήλ συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια» αντέτεινε. Ανέφερε ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Ισραήλ, Kan, «πληροί όλους τους κανόνες ανταγωνισμού» και μπορεί να συμμετάσχει στο Μάλμε. Το Ισραήλ πρόκειται να εκπροσωπηθεί από τον τραγουδιστή Εντεν Γκολάν.

Απαντώντας στις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Σουηδία, Ζιβ Νέβο Κουλμαν, δήλωσε: «Η προώθηση του μποϊκοτάζ του Ισραήλ υποστηρίζει τις ενέργειες της Χαμάς, επιβραβεύει την τρομοκρατία και είναι ασυμβίβαστη με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεόρασης». Από την άλλη πλευρά, κάποιες χώρες έχουν αποκλειστεί από τη Eurovision στο παρελθόν. Το 2022, οι διοργανωτές απέκλεισαν τη Ρωσία από την εκδήλωση, λέγοντας ότι η συμμετοχή της «θα έφερνε τον διαγωνισμό σε ανυποληψία» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Γάζα αφότου οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 Ισραηλινούς, κυρίως πολίτες, και πήραν ομήρους 250 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου. Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 28.000 ανθρώπους, έχει εκτοπίσει περισσότερο από το 85% του παλαιστινιακού πληθυσμού και έχει μετατρέψει πάνω από το ήμισυ της υποδομής της Γάζας σε ερείπια.

Το 2018 το Ισραήλ κέρδισε τον διαγωνισμό και εκατοντάδες προσωπικότητες ζήτησαν μποϊκοτάζ για τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς. Ο οργανισμός Creative Community For Peace συνέταξε και τότε επιστολή για την υποστήριξη της χώρας, την οποία υπέγραψαν 11.200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους υπογράφοντες της πιο πρόσφατης επιστολής. Ο διαγωνισμός της Eurovision 2019 πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...