1027
| REUTERS/ CreativeProtagon

Eurovision: Οι Γάλλοι γκρινιάζουν για την κοκαΐνη, αλλά ξέρουν να χάνουν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 17:02
|REUTERS/ CreativeProtagon

Eurovision: Οι Γάλλοι γκρινιάζουν για την κοκαΐνη, αλλά ξέρουν να χάνουν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 17:02

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή 23 Μαΐου στο RTL, ο Ζαν-Ιβ ΛεΝτριάν μίλησε για τη νέα ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Θέουτα και στη Μελίγια, για το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας και για την απαγωγή ενός γάλλου δημοσιογράφου στο Μάλι από τζιχαντιστές.

Ομως ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας αρχικά αναφέρθηκε, έπειτα από σχετική ερώτηση που δέχτηκε, στην επικράτηση των Ιταλών Måneskin στο τελικό της Eurovision και όλα όσα ακούστηκαν περί χρήσης κοκαΐνης από τον τραγουδιστή τoυ ροκ συγκροτήματος: «Εναπόκειται στην επιτροπή δεοντολογίας της Eurovision να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Εάν πρέπει να γίνουν τεστ (για χρήση ναρκωτικών), τότε να γίνουν αυτά τα τεστ», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, αναδεικνύοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την έκταση που έλαβε το περιστατικό στην πατρίδα του.

Πολλοί τηλεθεατές το βράδυ του Σαββάτου, κυρίως στη Γαλλία, βλέποντας τον επικεφαλής των Måneskin Νταμιάνο Ντάβιντ να γέρνει το κεφάλι του προς το τραπέζι πίσω από το οποίο καθόταν η ιταλική αποστολή, σκέφτηκαν ότι σνίφαρε μια μυτιά κοκαΐνης μέσα στο Green Room, την ώρα του μεγάλου τελικού.

Αρχικά πολλοί έσπευσαν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, να ζητήσουν τον αποκλεισμό των Ιταλών και την ανάδειξη ως νικήτριας του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού της δεύτερης στην τελική κατάταξη, της γαλλίδας Μπαρμπαρά Πραβί. «Η εκστρατεία στο Twitter που άρχισε ως μία πλάκα κατέστη -αναπάντεχα- μια σοβαρή υπόθεση», επισήμανε στο ρεπορτάζ του από το Παρίσι ο Στέφανο Μοντεφιόρι, ανταποκριτής της ιταλικής Corriere della Sera στη Γαλλία.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την επικράτηση των Måneskin, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο 22χρονος Νταμιάνο Ντάβιντ είπε «δεν κάνω χρήση ναρκωτικών, μη λέτε τέτοια πράγματα, παρακαλώ». Πρόσθεσε επίσης ότι ο κιθαρίστας του συγκροτήματος έσπασε ένα ποτήρι και «πολλοί, βλέποντας τα πλάνα, μπέρδεψαν τα κομμάτια γυαλιού με τη ναρκωτική ουσία», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Αλλά η πολεμική στη Γαλλία συνεχίστηκε, με το Paris Match να αναφέρει στη συνέχεια ότι τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής εξέταζαν ήδη τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης, ενώ σύντομα άρχισε να γίνεται λόγος ακόμη και για αποκλεισμό του ιταλικού  συγκροτήματος.

Φέτος το ενδιαφέρον των Γάλλων για την ευρωπαϊκή γιορτή του τραγουδιού ήταν μεγάλο, καθώς πίστευαν ότι θα μπορούσε να διακριθεί η Μπαρμπαρά Πραβί με το τραγούδι της «Voilà». Το Σάββατο, στην πλατεία του Rotterdam Ahoy βρισκόταν και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, οποίος μετά την επικράτηση των Ιταλών ανέφερε διακριτικά και μετρημένα «ευχαριστούμε την Μπαρμπαρά Πραβί που μας έκανε να ονειρευτούμε και συγχαρητήρια στην Ιταλία!». Μετά όμως δεν άφησε κάποια πράγματα χωρίς συζήτηση.

Στον διαγωνισμό αναφέρθηκε εξάλλου και ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ενα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστώ στην Μπαρμπαρά Πραβί που πραγματοποίησε αυτό το τρελό όνειρο. Αυτό το τρελό όνειρο ενός κοριτσιού με μαύρα μάτια. Αυτό τρελό όνειρο της Γαλλίας που λάμπει στη Eurovision. Απόψε, πραγματοποιήθηκε ξανά το τρελό όνειρο του να μπορούμε εκ νέου να δονούμαστε όλοι μαζί, ως Ευρωπαίοι», έγραψε στο Twitter ο γάλλος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου τελικού.

Αρκετοί, ωστόσο, στη Γαλλία, δεν ήθελαν να αποδεχτούν την ήττα τους και την επικράτηση των «προκλητικών» Ιταλών. Πέρα από τους ισχυρισμούς περί χρήσης κοκαΐνης, αρκετοί επέκριναν επίσης και το φιλί στο στόμα που έδωσε ο Νταμιάνο Ντάβιντ στον κιθαρίστα του συγκροτήματος, Τόμας Ράτζι.

Ο Σιρίλ Ανουνά, για παράδειγμα, διάσημος γάλλος τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός και παρουσιαστής που συνδέεται φιλικά και με την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν, ζήτησε από τον γάλλο ηγέτη να απαιτήσει την αποκάλυψη της αλήθειας: «Εάν είναι αλήθεια, πρέπει να αποκλειστούν. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, η Γαλλία πρέπει να κερδίσει!», υποστήριξε.

Οσον αφορά την αντίδραση των Måneskin, προτίμησαν, αντί να απαιτήσουν μία όποια απόδειξη της ενοχής τους ή μία συγγνώμη για την αβάσιμη κατηγορία, να δηλώσουν ότι είναι πρόθυμοι να υποβληθούν σε εξετάσεις για χρήση ναρκωτικών ανά πάσα στιγμή.

«Εάν κάνουν χρήση ναρκωτικών, εάν φοράνε τα εσώρουχά τους ανάποδα ή οτιδήποτε άλλο κάνουν, δεν είναι κάτι που με απασχολεί»

Τα πνεύματα έσπευσε να κατευνάσει στη συνέχεια η Ντελφίν Ερνότ, διευθύντρια της france-tv, της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης. «Οποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα του τεστ για ναρκωτικά, η Γαλλία δεν έχει καμία πρόθεση να προβάλει ένσταση. Η ψηφοφορία ήταν απόλυτα ξεκάθαρη υπέρ της Ιταλίας. Η νίκη δεν εκλάπη και αυτό έχει σημασία», δήλωσε. «Η Eurovision είναι ένας υγιής διαγωνισμός, χωρίς χτυπήματα κάτω από τη μέση, όπου κυριαρχούν το fair-play και η φιλία μεταξύ των ομάδων και αυτό το κλίμα πρέπει να διατηρηθεί. Θέλουμε να κερδίσουμε, αλλά την επόμενη χρονιά θα ταξιδέψουμε με χαρά στη Γαλλία. Και θα κερδίσουμε τίμια, χωρίς ενστάσεις», πρόσθεσε.

Το όλο ζήτημα έθιξε, φυσικά, και η Μπαρμπαρά Πραβί, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να αναδειχθεί αυτή νικήτρια του διαγωνισμού μέσω αποκλεισμού των Ιταλών. «Κατ’ αρχάς δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα. Το ζήτημα δεν με αφορά. Το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι οι Måneskin ήρθαν πρώτοι χάρη στις ψήφους των κριτών και του κοινού. Εκτός αυτού, εάν κάνουν χρήση ναρκωτικών, εάν φοράνε τα εσώρουχά τους ανάποδα ή οτιδήποτε άλλο κάνουν, δεν είναι κάτι που με απασχολεί», εξήγησε η Μπαρμπαρά Πραβί.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, αλλά να επικρατεί απόλυτη διαφάνεια», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC. Η EBU, διοργανώτρια της ψηφοφορίας, «θα λάβει μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο», δήλωσε ο ίδιος. «Τεστ, εάν υπάρχει πρόβλημα, κυρώσεις. Και εάν δεν υπάρχει πρόβλημα, τόσο το καλύτερο και θα αναγνωρίσουμε αυτή την όμορφη νίκη», δήλωσε.

«Προβλέπονται μέτρα κυρώσεων, έως και πιθανή ακύρωση σε περίπτωση προβλήματος», υπογράμμισε ο γάλλος πολιτικός. Ο τραγουδιστής πρέπει να υποβληθεί σε τεστ κατά την επιστροφή του στην Ιταλία, σήμερα ή αύριο, με τα αποτελέσματα να εκδίδονται εντός 48 ωρών, δήλωσε ο Κλεμάν Μπον, που ζήτησε ταχύτερα τεστ για αυτό το είδος διαγωνισμού. «Δεν θέλω όμως να είμαι κακός παίκτης. Χαιρετίζω την Ιταλία διότι είναι η νικήτρια», δήλωσε ο ίδιος, μολονότι ένθερμος υποστηρικτής της Μπαρμπαρά Πραβί, το Σάββατο το βράδυ από το Ρότερνταμ, όπου παρακολουθούσε την εκδήλωση.

«Είμαστε τελείως αντίθετοι στη χρήση ναρκωτικών, για να τερματιστεί η πολεμική θα κάνω το τεστ, ούτως ώστε να αποδείξω ότι δεν έκανα χρήση κοκαΐνης», επανέλαβε από την πλευρά του ο Νταμιάνο Ντάβιντ, αμέσως μετά την επιστροφή του στη Ρώμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...