536
Ο Ολεγκ Πσιούκ και το γκρουπ του Kalush Orchestra συμμετέχουν στην Eurovision, εκπροσωπώντας την Ουκρανία | Instagram

Eurovision: «Η Ουκρανία πρέπει να νικήσει και με το τραγούδι της»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 14:40
Ο Ολεγκ Πσιούκ και το γκρουπ του Kalush Orchestra συμμετέχουν στην Eurovision, εκπροσωπώντας την Ουκρανία
|Instagram

Eurovision: «Η Ουκρανία πρέπει να νικήσει και με το τραγούδι της»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 14:40

Ο Ολεγκ Πσιούκ και το γκρουπ του Kalush Orchestra συμμετέχουν φέτος, στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι «Στεφανία», εκπροσωπώντας την Ουκρανία. Το συγκρότημά του Psiuk , που «παντρεύει» την hip hop με την folk μουσική,  βρίσκεται ήδη στα φαβορί των δημοσκοπήσεων στην Ευρώπη. Μια πρωτιά στον διαγωνισμό, που φιλοξενείται αυτή τη χρονιά στην Ιταλία, θα είναι για τον 27χρονο τραγουδιστή μία νίκη συμβολική.

«Θα σήμαινε ότι κάθε Ουκρανός θα είχε κερδίσει γιατί η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει με όλες τις έννοιες », λέει στην Telegraph, ο τραγουδιστής.  Η Eurovision είναι ένας θεσμός πολύ δημοφιλής στην χώρα του, ειδικά μετά από τις δύο νίκες της, το 2004 και το 2016, την πρώτη φορά με το Wild Dances ερμηνευμένο από τη Ρουσλάνα και τη δεύτερη  με το τραγούδι Smile και την Σουζάνα Τζαμαλαντίλνοβα.

Η συμμετοχή του φετινού τραγουδιού ήταν λίγο… καρμική. Το συγκρότημα Kalush είχε έρθει δεύτερο στη ψηφοφορία των Ουκρανών. Πρώτη ήταν η μουσικός Αλίνα Πας, η οποία όμως αποσύρθηκε , λόγω μιας επίσκεψης που είχε κάνει, στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία, Κριμαία, το 2015, κάτι που δημιούργησε εντάσεις στο κλίμα του Διαγωνισμού. Ετσι, ο Psiuk και η παρέα του έμαθαν ότι θα πάρουν την θέση της στην Eurovision, την τελευταία στιγμή, για την ακρίβεια, δύο μέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους.

Το τραγούδι τους λέγεται «Στεφανία», τίτλος που παραπέμπει στη μητέρα του τραγουδιστή, για την οποία το έγραψε πριν από τον πόλεμο. Οι στίχοι του αφορούν τη μητρική αγάπη, την προστασία και την αίσθηση του «ανήκειν».

«Μαμά, τραγούδησέ μου ένα νανούρισμα»… «Δεν μπορείς να μου πάρεις τη δύναμη της θέλησης που μού έδωσε η μητέρα μου»… «Πάντα θα βρίσκω τον δρόμο για το σπίτι μου, ακόμα κι αν όλοι οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι»… Αυτοί είναι κάποιοι από τους στίχους του τραγουδιού. Οπως ήταν αναμενόμενο, το τραγούδι έχει πια μιαν άλλη σημασία. Η μητέρα, έγινε τώρα η «μητέρα-πατρίδα».

Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τον φετινό διαγωνισμό και κάποιοι χαίρονται γι’ αυτό. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το νόημα της Eurovision είναι να ενώσει τα έθνη και ότι η πολιτική πρέπει να κρατηθεί μακριά από τέτοιες εκδηλώσεις. «Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από πολλούς διαγωνισμούς», λέει ο Ολεγκ Πσιούκ. «Και αυτό είναι το σωστό, όσο οι Ρώσοι λένε ότι δεν καταλαβαίνουν τι είναι όλο αυτό που συμβαίνει. Ισως αυτοί οι αποκλεισμοί να τους βοηθήσουν να καταλάβουν τελικά».

Φυσικά, αν κερδίσει η Ουκρανία, τότε το Κίεβο αναμένεται να φιλοξενήσει τον τελικό την ερχόμενη άνοιξη. Θα έχουν «στρώσει» όμως τα πράγματα μέχρι τότε; Ο τραγουδιστής πιστεύει ότι «ναι, απολύτως! Θεωρώ ότι θα είναι μια νέα Ουκρανία. Θα έχουμε ευημερία μέχρι τότε και θα είμαστε καλά».

Ο δημοσιογράφος της Telegraph  ρωτάει τον μουσικό τι μπορεί να κάνει ο κόσμος για να βοηθήσει. «Πολλά», απαντά ο τραγουδιστής. «Μπορείς να μπεις στο διαδίκτυο να γράψεις τη γνώμη σου γι’ αυτό που συμβαίνει και να αναφέρεις ονόματα ανθρώπων που βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων, μπορείς να πάρεις μέρος σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει, όπου κι αν βρίσκεται. Και η Eurovision μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Ας ψηφίσει ο κόσμος το τραγούδι μας. Κι αυτό ένα μήνυμα θα είναι», πρόσθεσε ο Oleh Psiuk.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...